ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Γαλοπούλα με πιπεριές και γραβιέρα στο φούρνο

Υλικά:

• 3 μπούτια γαλοπούλας (περίπου 1 κιλό)
• 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
• 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
• 1 ποτήρι συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
• 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε ροδέλες
• 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε ροδέλες
• 1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε ροδέλες
• 150 γραμ. γραβιέρα κομμένη σε λεπτές φέτες
• αλάτι
• πιπέρι

Περιγραφή:

Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε καλά τα μπουτάκια της γαλοπούλας.
Σβήνετε με το κρασί και βράζετε για 5 λεπτά. Σ' ένα μεσαίο ταψί τοποθετείτε μέσα τα μπούτια της γαλοπούλας. Βάζετε τις πιπεριές που έχετε κόψει σε ροδέλες. Περιχύνετε με τη σάλτσα του τηγανιού και το χυμό τομάτας. Αλατίζετε, πιπερώνετε.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα στους 180οC.
Ανοίγετε το φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και σκεπάζετε το φαγητό με τις φετούλες της γραβιέρας. Ψήνετε ακόμα 15-20 λεπτά μέχρι το τυρί να λιώσει και να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Το σερβίρετε ζεστό.


Καλαμαράκια γιαχνί


 Συστατικά
• 1/2 κ. καλαμαρακια
• 5-6 κρεμμυδια ξερα μεγαλα
• 1/ 2 φλ ελαιολαδο
• 1 φλ. ντοματοχυμο
• 3-4 κοκους πιπερι
• 1 δαφνοφυλλο
• αλατι
 Οδηγίες
1. Καθαριζουμε και πλενουμε τα καλαμαρακια και τ΄αφηνουμε στην ακρη
2. Καθαριζουμε και κοβουμε τα κρεμμυδια στη μεση και σε φετες
3. Τα ριχνουμε σε τηγανι με λιγο νερακι και τ΄αφηνουμε να αχνιστουν και να μαλακωσουν
4. Στη κατσαρολα που θα μαγειρεψουμε ζεσταινουμε το λαδι, ριχνουμε τα καλαμαρακια και τα σωταρουμε λιγο σε μετρια φωτια
5. Ριχνουμε τα κρεμμυδια που εχουμε αχνισει, τα πιπερια, το δαφνοφυλλο και το ντοματοχυμο και αλατι,
6. Αν χρειαστει προσθετουμε πολυ λιγο νερο
7. Μαγειρευουμε το φαγητο μας σε σιγανη φωτια, καλα σκεπασμενο, οταν γινουν τα καλαμαρακια ειναι ετοιμο
Λίγα μυστικά ακόμα
Γινεται πιο ωραιο αν παρουμε φρεσκα καλαμαρακια, επισης γινεται και με σουπιες



Σουφλέ ζυμαρικών με τρία τυριά


Υλικά
• 400 γραμμ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη  μέση, όπως πένες, πάκερι, ριγκατόνι
• 2 κ.σ. (50 γραμμ.) βούτυρο
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 κ.σ. (50 γραμμ.) αλεύρι
• 550 ml φρέσκο γάλα
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• 200 γραμμ. τυρί κρέμα
• 4 κρόκους αυγών χτυπημένους
• 100 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
• 100 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
• 4 ασπράδια χτυπημένα
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄-4΄, να γυαλίσει. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύοντας ψήνουμε για 2΄. Σιγά σιγά, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα. Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά. Τρίβουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλατίζουμε κατά βούληση. Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά για 6΄ και στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε στην μπεσαμέλ το τυρί κρέμα, τους χτυπημένους κρόκους, τη μισή παρμεζάνα και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με κουτάλα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στα ζυμαρικά. Προσοχή: Ανακατεύουμε πρώτα 1-2 κουταλιές μαρέγκα και αφού ενωθεί, τότε προσθέτουμε και την υπόλοιπη. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200οC, καθώς και το σκεύος που θα ψήσουμε το σουφλέ (βουτυρωμένο πυράντοχο σκεύος). Αδειάζουμε όλο το μείγμα σουφλέ στο ζεστό σκεύος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε 12΄-15΄. Φουσκώνει πολύ και κάνει ωραία κρούστα. Σερβίρουμε με ρηχή κουτάλα. Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμούμε, π.χ. κοτόπουλο μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο, κομματάκια ζαμπόν ή γαλοπούλα, μανιτάρια και άλλα.




 Χοιρινές μπριζόλες (στον φούρνο με σάλτσα)


Υλικά
• Μπριζόλες χοιρινές
• 2 καρότα κομμένα
• 1 πιπεριά Φλωρίνης
• 1 πράσινη πιπεριά
• 1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι
• 1 νεροπότηρο νερό
• 1 κουταλιά μεγάλη μουστάρδα
• 2 τομάτας κατακόκκινες τριμμένες
• Λίγο ελαιόλαδο
• Αλάτι πιπέρι ρίγανη
Εκτέλεση
• Σε ένα μεγάλο ποτήρι ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, την μουστάρδα, την σάλτσα τομάτας, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, και τα χτυπάμε καλά στην φραπιέρα ή στο μίξερ
• Στο ταψί βάζουμε τις μπριζόλες με τις πιπεριές και τα καρότα, ρίχνουμε την σάλτσα (που κάναμε στο μίξερ), ανακατεύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε και λίγο νερό ακόμη.
• Κατά την διάρκεια του ψησίματος γυρνάμε τις μπριζόλες να γίνουν και από τις δύο πλευρές
Συνοδεύεται τέλεια με πατάτες τηγανητές



ΣΟΛΟΜΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά (6 μερίδες)
6 φέτες σολομό
6 πατάτες
2 μεγάλες τομάτες
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 φύλλα δάφνης
1 1/2 φλιτζάνι λάδι
χυμός 1 λεμονιού
1 κουταλάκι ρίγανη
μερικά φύλλα μαρουλιού

Εκτέλεση
Τρίβουμε τις τομάτες μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον άνηθο, μαϊντανό και σκόρδο ψιλοκομμένα, την ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, 1 φλιτζάνι λάδι και τον χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά. Μέσα στο μείγμα αυτό βαπτίζουμε τις φέτες σολομού και τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί όπου έχουμε στρώσει φύλλα μαρουλιού. Το μείγμα που περίσσεψε, το περιχύνουμε στο ταψί και με το υπόλοιπο λάδι περιχύνουμε τις φέτες σολομού και τις πατάτες. Τέλος βάζουμε τα 2 φύλλα δάφνης σε διαφορετικά σημεία στο ταψί και το ψήνουμε στους 250 βαθμούς επί 1 ½ ώρα περίπου.


ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
• 300γρ. σαλιγκάρια [χωρίς το κέλυφος]
• 150γρ.φέτα.
• 1 μεγάλη πιπεριά κέρατο.
• 1 μεγάλο κρεμμύδι.
• 2 σκελίδες σκόρδο
• λίγο μπούκοβο προαιρετικά
• αλάτι, πιπέρι
• λίγο μαϊντανό
• 150γρ. σάλτσα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα σαγανάκι σκεύος ρίχνουμε λίγο λάδι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, έπειτα ρίχνουμε την πιπεριά και μετά από λίγο τα σαλιγκάρια βρασμένα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σάλτσα αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. 5 λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό ρίχνουμε τη φέτα και το μαϊντανό και ''ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ''



Κιμαδόπιτα

Υλικά
-χωριάτικα φύλλα: 4
-κιμάς: 500 γρ.
-κρεμμύδια: 3 μεγάλα, ψιλοκομμένα
-μαϊντανός: 3 κουταλιές της σούπας
-πιπεριά Φλωρίνης: 1 ψιλοκομμένη
-φέτα: 200 γρ.
-γραβιέρα: 300 γρ.
-ταμπάσκο: λίγες σταγόνες
-αλάτι: όσο θέλετε
-πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
-ελαιόλαδο: 1/4 φλιτζανιού για το σοτάρισμα
-βούτυρο: 150 γρ. λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων

Βήματα παρασκευής
1. Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να ροδίσουν, προσθέστε τον κιμά και τις πιπεριές και ανακατεύετε. Σιγοβράζετε για 30’. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτετε το μαϊντανό, τα τυριά και το ταμπάσκο και ανακατεύετε.
2. Βουτυρώνετε ένα μεγάλο ταψί. Βάζετε τα 2 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, αφού αλείψετε ανάμεσα με βούτυρο. Ρίχνετε τη γέμιση την απλώνετε και βάζετε τα υπόλοιπα φύλλα αλειμένα με βούτυρο.
3. Ψήνετε την πίτα στους 180 °C για 55’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Την αφήνετε να κρυώσει και την σερβίρετε κομμένη σε κομμάτια.


Χοιρινό κότσι Βαυαρίας

Υλικά
2 χοιρινά κότσια
4 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια
δενδρολίβανο
αλατοπίπερο
1 μαύρη μπίρα για μαρινάρισμα-πατάτες για γαρνιτούρα-φρέσκο βούτυρο

 Εκτέλεση
Πλένουμε τα κότσια.
Τα βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και το γεμίζουμε με τη μπίρα μέχρι να σκεπαστούν, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα σκόρδα ψιλοκομμένα και το δενδρολίβανο.
Τα αφήνουμε για μια μέρα, (το ελάχιστο 12 ώρες).
Την επομένη τα βγάζουμε από την μπίρα.
Τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με 2 νεροπότηρα από την μαρινάδα, (μαζί με τα κρεμμύδια, σκόρδα δενδρολίβανο κλπ).
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (στους 180οC) για 3 ώρες περίπου, μέχρι να ξεροψηθεί (να ξεκολλά από το κόκαλο) και να καραμελώσει η σάλτσα του.
Κατά διαστήματα το περιλούζουμε με τη σάλτσα του.
Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερές. Τις βγάζουμε, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε φρέσκο βούτυρο και τις ανακατεύουμε.Φυλάμε τις πατάτες σε ένα μπολ διατηρώντας τις ζεστές.



Ψάρι πέστροφα στο φούρνο

•    Υλικά
o    3 μεγάλα ψάρια 
o    6 κρεμμυδάκια πράσινα
o    1 κρεμμύδι ξερό
o    1 κιλό πράσινες πιπεριές 
o    ½ φλιτζάνι άνηθο φρέσκο
o    λίγο μαϊντανό 
o    5 ντομάτες 
o    4 σκελίδες σκόρδο
o    αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
o    1 φλιτζάνι κρασί άσπρο
o    μισή κούπα λάδι 

•    Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι. Ρίχνουμε μέσα και τα πράσινα κρεμμυδάκια. Στην συνέχεια, ρίχνουμε τις πιπεριές, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τις ντομάτες(ψιλοκομμένες), το σκόρδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, λίγη ρίγανη και το κρασί. Μόλις τσιγαριστούν ρίχνουμε στο ταψί την μισή δόση από το υλικό, τοποθετούμε στη μέση τα ψάρια και το υπόλοιπο μείγμα το περιχύνουμε από πάνω από τα ψάρια. Επάνω ρίχνουμε μισή κούπα λάδι.



Σπαράγγια Ομελέτα

Έχει έρθει εδώ και βδομάδες ο καιρός για να βγούμε στο λόγγο να μαζέψουμε σπαράγγια, έναν εκλεκτό μεζέ για τους καλοφαγάδες, και σας προτείνουμε μια γρήγορη όσο και κλασική συνταγή για να τα γευτείτε: Ομελέτα με σπαράγγια 

Υλικά
-2 αυγά ανά χεριά σπαραγγιών
-αλατοπίπερο
-ελιές καθαρισμένες ή μανιτάρια (προαιρετικά)

Ετοιμασία

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:
Είτε βάζουμε σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα μ' ελάχιστο νερό τα σπαράγγια (στον ατμό) για κάνα τέταρτο και μετά τα σωτάρουμε στο τηγάνι, είτε τα βάζουμε απ' την αρχή στο τηγάνι μ' ελάχιστο λάδι μέχρι να μαραθούν (προσοχή μην τα κάψετε).
Εν συνεχεία προσθέτουμε τα μανιτάρια ή τις ελιές και τ' αυγά χτυπημένα με λίγο αλατοπίπερο και συνεχίζουμε όπως φτιάχνουμε ομελέτα.Απλό.
Δύο πράγματα πρέπει να προσέξουμε:
α)να μην τα κάψουμε, να ψηθούν, αλλά να μείνουν τρυφερά
β)να μην τα 'φορτώσουμε' με υλικά με έντονες γεύσεις και αρώματα, ώστε ν' αναδειχθεί η δικιά τους μοναδική γεύση.


Σουπιές κρασάτες με πατάτες - Νηστίσιμη συνταγή

Μια νόστιμη νηστίσιμη συνταγή για τη Μεγάλη Βδομάδα και όχι μόνο:

Υλικά
1 κιλό σουπιές κατεψυγμένες – καθαρισμένες
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κρασί
2 ώριμες τομάτες τριμμένες
½  ματσάκι μαϊντανό
αλάτι και πιπέρι
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κύβους

Εκτέλεση
-Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις σουπιές τις πλένετε και τις στραγγίζετε
-Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
-Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τσιγαρίζετε
-Ρίχνετε και τις σουπιές
-Σβήνετε με κρασί
-Προσθέτετε την τομάτα
-Προσθέτετε τον μαϊντανό
-Αλατοπιπερώνετε
-Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να
σιγοβράσει λίγο
-Τηγανίζετε λίγο τις πατάτες τις ρίχνετε στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του