18 Απρ 2010

Ιρλανδικά συνδικάτα, ένα κακό παράδειγμα για όλους.

Ελπίζω να μην έμαθαν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τη συμφωνία της Ιρλανδικής κυβέρνησης και του Irish Congress of Trade Unions (ICTU) που εκπροσωπεί τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα. Η οικονομία της Ιρλανδίας, του κέλτικου τίγρη όπως μας είχαν ζαλίσει παλιότερα, είναι γνωστό πως εδώ και 2-3 χρόνια πάει κατά διαόλου. Φυσικά το μάρμαρο και εκεί, όπως και δω, το πληρώνουν αυτοί που δε φταίξαν σε τίποτα, δηλαδή οι εργαζόμενοι. Και εκεί όπως και δω, αφού έχαψε μια τεράστια προπαγάνδα περί δυσμενούς παγκόσμιου οικονομικού κλίματος και σωτηρίας της πατρίδας, ο λαός ημιλιπόθυμος, αποδέχτηκε παθητικά τα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης που προτάσσουν οι διεθνείς θεσμοί της πλουτοκρατίας και που μειώνουν το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας. Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκαν και συνεχίζουν να δέχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, με μειώσεις μισθών και απολύσεις πέρσι τέτοια εποχή και επιπλέον μειώσεις στον προϋπολογισμό του 2010.
Αλλά δε φτάσαν αυτά, η εργοδοσία εφευρίσκει νέα κόλπα και απαιτεί επιπλέον αίμα. Αυτή τη φορά σε συνεργασία με τα κυβερνητικά εξαρτώμενα συνδικάτα των εργαζομένων, όπως και δω. Στις 30 Μαρτίου έφτασαν σε συμφωνία όπου περιλαμβάνει περικοπές θέσεων εργασίας, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αυξήσεις και προαγωγές συνδεόμενες με την παραγωγικότητα και τέλος, τετραετές μορατόριουμ εργατικών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων με στόχο την εργασιακή ειρήνη. Σε αντάλλαγμα, τα συνδικάτα λάβανε αόριστες υποσχέσεις από την κυβέρνηση να μην προβεί σε περαιτέρω περικοπές μισθών (όσων επιζήσουν) και οι όποιες απολύσεις να είναι σε εθελοντική βάση, κάτι σαν τις δικές μας εθελούσιες. Την επαίσχυντη συμφωνία την παρουσίασαν οι εργατοπατέρες του ICTU στις κλαδικές ομοσπονδίες. Υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά το μέλλον εξαρτάται και από τις διαθέσεις των εργαζομένων να αντιταχθούν ή να υποταχθούν πλήρως.

Μόνο δύο παράγραφοι από τη συμφωνία εδώ, όπως υπάρχει στο Ιρλανδικό opengov (που νομίζατε πως μόνο η Ελλάδα του ΓΑΠ έχει τέτοια κόλπα):

"Η παρούσα συμφωνία θα διασφαλίσει ότι το Ιρλανδικό Δημόσιο συνεχίζει τη συμβολή του στην επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής ευημερίας στην Ιρλανδία, καθώς προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον ιρλανδικό λαό. Αυτό θα γίνει μέσω της συνεργασίας για την οικοδόμηση ενός ολοένα και πιο ολοκληρωμένου Δημοσίου το οποία είναι πιο λιτό και πιο αποτελεσματικό, επικεντρωμένο περισσότερο στις ανάγκες του πολίτη. Τα μέρη της παρούσης συμφωνίας αναγνωρίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτό, στο πλαίσιο των μειωμένων πόρων και αριθμών, το Δημόσιο θα πρέπει να αναδιοργανωθεί και οι δημόσιοι οργανισμοί και μεμονωμένοι υπάλληλοι θα πρέπει να αυξήσουν την ευελιξία και την κινητικότητα τους για να εργαστούν από κοινού τομεακά, οργανωτικά και επαγγελματικά."

"Τα μέρη συμφωνούν ότι:
Απαιτήσεις από τα συνδικάτα ή εργαζομένους για βελτίωση των αποδοχών ή των συνθηκών απασχόλησης που αυξάνουν το κόστος, δεν θα γίνονται ή επεξεργάζονται κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας.
Οι εργοδότες, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι έχουν δεσμευθεί για την προώθηση της εργασιακής αρμονίας.
Οι απεργίες ή άλλες μορφές κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα, τους εργαζομένους ή τους εργοδότες αποκλείονται σε σχέση με οποιαδήποτε θέματα καλύπτονται από την παρούσα συμφωνία, όπου ο ενδιαφερόμενος εργοδότης ή συνδικάτο ενεργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρούσας συμφωνίας."

Και το κερασάκι στην τούρτα που καθιστά τη συμφωνία κουρελόχαρτο:

"Η εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας, υπόκειται σε απρόβλεπτη επί του παρόντος επιδείνωση του προϋπολογισμού."

Η photo από περσινή πορεία του ICTU

Πηγές και περισσότερα για το θέμα:
www.wsws.org
www.irishtimes.com
www.finfacts.ie
www.indymedia.ie
www.marxist.com
http://ireland.marxist.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου