1 Ιουν 2010

Το δούλεμα Παναγόπουλου στους εργαζόμενους πάει σύννεφο

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάνει φιέστες με τους αντιπροσώπους των εργοδοτών για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΓΣΣΕ), τη στιγμή που το ίδιο του το κόμμα την έχει καταργήσει στην πράξη σαν έννοια και πρακτική.

Δηλώνει χθες (δελτίο τύπου ΓΣΕΕ): «Οι θέσεις της Συνομοσπονδίας είναι δεδομένες περιλαμβάνονται στην πρόσκληση την οποία έχουμε στείλει στους εργοδότες και αφορούν κυρίως και στο εισόδημα. Τώρα μάλιστα ενόψει και των εξελίξεων υπάρχει ένα πρόσθετο ζήτημα η θωράκιση και η προστασία της ΕΓΣΣΕ η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μαζί με το συνολικότερο πλαίσιο των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που το αμφισβητούν Βρυξέλλες, Αθήνα και Εργοδότες». Ενώ σήμερα και μετά τους χαριεντισμούς του με τον Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ, μιλάει για βούληση από τους εργοδοτικούς φορείς να υπογραφεί σύμβαση: «Για «βαριά σκιά» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μίλησε μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης στα γραφεία του ΣΕΒ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα -ανάμεσα σε άλλα επιβάλλει 3ετές «πάγωμα» μισθών. Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι εκδηλώθηκε η βούληση από τους εργοδοτικούς φορείς να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ζήτησε τη διαφύλαξη των υφιστάμενων αποδοχών αλλά και την προστασία του 13ου και 14ου μισθού. Επ' αυτού, συζητείται έντονα η ενσωμάτωσή τους στις κεντρικές αποδοχές». (Από το tvxs)

Μιλάει, αυτός κι όμοιοί του, σα να μην έχει καταλάβει τι έχει συμβεί, σα να μην υπήρξε η 3η του Μάη και το μνημόνιο Ελλάδας-τρόικας, σα να μην ψηφίστηκε καν ο νόμος 3845 της 6ης Μάη που ξεπουλάει την εργατική τάξη που υποτίθεται εκπροσωπεί, σα να μην κυβερνάει ασύδοτο το εγχώριο και αλλοδαπό κεφαλαίο με αχυράνθρωπους τη νεοφιλελεύθερη κλίκα του αρχηγού του Παπανδρέου. Λες και έπεσε από τον πλανήτη Άρη.

Επειδή μπορεί, όντως να προσγειώθηκαν στον πλανήτη Ελλάδα-2010 οι εργατοπατέρες του Παναγόπουλου μόλις χθες, να τους αναφέρουμε την παρ.7 του άρθρου 2 του νόμου 3845 (ΦΕΚ Α65/06.05.2010 - Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο):

Οι όροι των Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

Επί της ουσίας οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι κενές περιεχομένου. Απομένει μόνο η υπουργική απόφαση του Λοβέρδου προτού η S&B και η κάθε S&B, προβεί στη δική της επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας θέτοντας τους εργαζομένους προ του διλλήματος: μειώσεις αποδοχών ή απολύσεις (ελεύθερες πλέον από το βραχνά των αριθμητικών περιορισμών και του κόστους αποζημίωσης). Και να δούμε τότε, αυτοί οι εργαζόμενοι που σήμερα συλλέγουν υπογραφές και προπαγανδίζουν τα συμφέροντα της εταιρία, κατά που θα κάνουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου