2 Ιουν 2010

Κεφαλάς Λακωνίας - Ένα ΚΑΝΟΝΙΚΟ αγροτικό χωριό

Οι κάτοικοι του ανέκαθεν ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. H βιολογική γεωργία ξεκίνησε το 1995 με παρότρυνση του τότε προέδρου της κοινότητας και ιδρυτικού μέλους της ομάδας παραγωγών, Αθανάσιου Μαλτέζου. Ξεκινώντας, εντάχθηκε σχεδόν το σύνολο των καλλιεργητών του χωριού στη βιολογική γεωργία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο μοναδικός θύλακας βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Στην συνέχεια, το ενδιαφέρον για παραγωγή βιολογικών προϊόντων επεκτάθηκε και στην κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός κτηνοτροφών της περιοχής να ενταχθούν με την σειρά τους στην βιολογική κτηνοτροφία.

Απόρροια όλων των παραπάνω είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το 40% του συνολικού πληθυσμού του χωριού αποτελείται από κατοίκους κάτω των 45 χρόνων, οι οποίοι έχουν προβεί σε επενδυτικά σχέδια βελτίωσης, καθώς εντάχθηκαν στο «Πρόγραμμα Νέων Αγροτών». Η βιολογική καλλιέργεια άρχισε από το έτος 1995 και για την καλύτερη παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων μας έχει συσταθεί αποκλειστικά από τους παραγωγούς - βιοκαλλιεργητές, η εταιρεία ΚΕΦΑΛΑΣ-ΣΠΑΡΤΗ Α.Ε.

Πρωταρχικό σκοπό και μέλημα της εταιρίας μας αποτελεί η πιστή εφαρμογή των τεχνικών και μεθόδων βιολογικής γεωργίας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (καλλιέργεια ελαιόδεντρων χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων και λιπασμάτων, μάζεμα του ελαιόκαρπου με παραδοσιακό τρόπο, έκθλιψη σε χαμηλές θερμοκρασίες, συσκευασία, αποθήκευση και διάθεση στην κατανάλωση υπό συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο).

Η εταιρία και τα προϊόντα της είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τον κανονισμό (Ε.Κ.) 834/2007 και από το 2002 σύμφωνα με τα πρότυπα National Organic Program USDA και BIO SUISSE. Επιπλέον η εταιρία μας έχει πιστοποιηθεί για την εγκατάσταση και εφαρμογή του συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO9001:2000 και του συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO22000:2005.

Τα κίνητρα που οδήγησαν στην ένταξή μας σε αυτού του είδους την καλλιέργεια ήταν:
1. Το καθαρότερο περιβάλλον
2. Η καλύτερη υγεία (αγροτών - καταναλωτών)
3. Το ποιοτικό προϊόν (άρα και πιο επιθυμητό από το καταναλωτικό κοινό)
4. Μεγάλο ρόλο έπαιξε, επίσης η ύπαρξη αρκετών νέων στο χωριό και αντίστοιχα, οι νέες ιδέες τους!

Κείμενο και φωτογραφίες από την ιστοσελίδα της εταιρίας των κατοίκων του χωριού: 
ΚΕΦΑΛΑΣ – ΣΠΑΡΤΗ Α.Ε.

Απόσπασμα από την εκπομπή «Έρευνα» του Π. Τσίμα της 01 Ιουνίου 2010.

Μακάρι να δούμε και στα μέρη μας τέτοιες πρωτοβουλίες. Αρκετά με τους επιδοματούχους (το 2013 ψοφάνε επιτέλους), τους ντόπιους ‘εθνοσωτήρες’ και τους εισαγόμενους κεφαλαιούχους και μεσάζοντες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου