21 Ιουλ 2010

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει, ο άνθρωπος της φωτογραφίας τα λέει όλα στο παρακάτω κείμενο. Η εντεταλμένη κυβέρνηση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον εφαρμόζει άνωθεν εντολές κι εμείς πρέπει να υποταχθούμε και να υπακούσουμε.

Ανδρέας Λοβέρδος, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην ολομέλεια της βουλής, Τρίτη 20 Ιουλίου 2010-07-21, από τα πρακτικά της βουλής :

Στα λίγα δευτερόλεπτα που μου απομένουν θέλω να κάνω μια ενημέρωση στο Σώμα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θυμάστε ότι συζητώντας για θέματα διαιτησίας πριν από λίγο καιρό, είχαμε πάρει μια πρωτοβουλία. Ορισμένα πράγματα να τα ψηφίσουμε εδώ στο νόμο για το ασφαλιστικό τον 3863/2010 και ορισμένα άλλα να τα αφήσουμε για το διάλογο των κοινωνικών εταιρών. Αυτό είναι κάτι που προχωρά και σε λίγο καιρό θα έχουμε συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, σχετικά με τη διαιτησία, για έκδοση.
Θέλω να σας ενημερώσω για το εξής. Από τη στιγμή που ψηφίσαμε το νόμο που μετέφερε το Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη, δηλαδή, από τις 5, 6 Μάιου και μετά υπήρχαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο Μνημόνιο που αφορούσαν την εισοδηματική πολιτική στο χώρο του ιδιωτικού τομέα, μια πολιτική που διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς εταίρους. Και θέλω να συγχαρώ τους κοινωνικούς εταίρους που συνδιαμόρφωσαν και υπέγραψαν πριν από λίγο καιρό με την νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση μισθολογικούς όρους εργασίας για την επόμενη τριετία, που και μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου είναι και έχουν σπέρματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι αξιέπαινοι γι’ αυτό.

Θέλω να πω, όμως, ότι ενώ αυτά συμβαίνουν, υπάρχουν αποφάσεις, κύριε Πρόεδρε, του ΟΜΕΔ, ειδικά της διαιτησίας, με τις οποίες παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εισοδηματικής πολιτικής στον ιδιωτικό τομέα και όλοι οι μείζονες κοινωνικοί εταίροι πρέπει να στοιχηθούν και στοιχήθηκαν σε ένα πλαίσιο - ξαναλέω που και επιτρέπει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και δεν εκτρέπει τη χώρα από τη στοχοθεσία της - αυτό τον καιρό έχουμε αποφάσεις διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις μετά τις 5 και 6 Μάιου τον υπόλοιπο Μάιο, τον Ιούνιο 1,5%. Μάλιστα, σε μια περίπτωση η οποία αποτελεί και το κραυγαλέο παράδειγμα δόθηκε δεύτερη αύξηση για το 2010, σύνολο 3%.

Κύριε Πρόεδρε, έχουμε αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν στοιχηθεί. Έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό. Εμείς ως πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε, όσα έχουμε συμφωνήσει. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση όπου αυτού του είδους τις αποφάσεις οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες που κάνουμε όλοι εδώ στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε.

Θέλω να υπογραμμίσω το εξής. Σε αυτό το πλαίσιο των μεγάλων δυσκολιών και του αγώνα που δίνουμε με αυταπάρνηση για να φύγει η Ελλάδα απ’ αυτή την περιπέτεια στην οποία βρίσκεται, δεν μπορεί κάποιοι καθόλου έξυπνοι αλλά ιδιαιτέρως πονηροί, να επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους το ρόλο του «καλού» και να δείχνουν κάποιους υπόλοιπους ως τους κακούς της ιστορίας.

Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ευχαριστώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου