21 Ιουλ 2010

Σώζουν τράπεζες, τσακίζουν τους απόκληρους

Από την πρώτη στιγμή είχαμε θεωρήσει τον περίφημο μηχανισμό διάσωσης, μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού.

Συμπληρώνονται τώρα τρεις μήνες από την ενεργοποίηση του μηχανισμού της τρόικας και η κυβέρνηση διέλυσε τις μεταπολεμικές κατακτήσεις με δύο νόμους, παραβιάζοντας την ίδια τη συνταγματική νομιμότητα, επιτίθεται ολικά στο εισόδημα των μικροαστών και των εργαζομένων με αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ, υλοποιεί μια πολιτική κοινωνικής αντεπανάστασης. Μια αναδιάρθρωση του χρέους που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των πιστωτών και θα πραγματοποιηθεί με τους λιγότερους δυνατούς συστημικούς κραδασμούς είναι στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση και την τρόικα.

Τραπεζιτικός σοσιαλισμός

Τα 28 δις εγγυήσεων του πακέτου Καραμανλή, ο δανεισμός από την ΕΚΤ με 1% και ο επαναδανεισμός του δημοσίου από τις τράπεζες με 5% (τζάμπα κέρδη) όλο το 2009, η μετατόπιση του προβλήματος των χρεών από τις τράπεζες στα κράτη, εκτίναξε μεν τα κρατικά χρέη, αλλά δε βελτίωσε τη δυσχερή θέση των τραπεζών. Η εκμηδένιση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, τα ομόλογα που στοιχειώνουν το ενεργητικό τους, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, η φυγή των μεγαλοκατάθετων (20δις αναπαύονται σε Κύπρο-Ελβετία κι όπου γης) διαμορφώνουν την ελληνική εκδοχή της τοξικής βόμβας που απειλεί να τινάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στον αέρα

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται πια στο όριο των αντοχών του. Ουσιαστικά εξακολουθεί και υφίσταται επειδή η ΕΚΤ δέχεται τα ομόλογα που οι τράπεζες καταθέτουν στο ταμείο της και δίνει σε αντάλλαγμα ζεστό χρήμα-πάνω από 100δις χρωστάνε οι ελληνικές τράπεζες. Είναι φανερό πως αυτή η βοήθεια δε θα συνεχιστεί πολύ ακόμα. Με δεδομένο πως στις 23 Ιουλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα λεγόμενα τεστ αντοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, που προβλέπουν σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής και μείωση κατά 18% της αξίας των ομολόγων οι τραπεζίτες επιτάχυναν τις εξελίξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η πρόταση εξαγοράς (εδώ γελάμε, κλαίμε ή οργιζόμαστε) του ΤΤ (33%) και της Αγροτικής (77%) από την Πειραιώς.

Πρόκειται για το επόμενο στάδιο της διάσωσης των νόμιμων τοκογλύφων που συνοψίζεται στον κυνικό τραγέλαφο: ” δανείστε με τζάμπα για να σας αγοράσω”

Η Πειραιώς δανείστηκε από το ΤΤ 370 εκ τους προηγούμενους μήνες και τώρα εμφανίζεται ως ο μεγάλος επενδυτής. Η λέξη κλειδί είναι η κεφαλαιακή επάρκεια του ΤΤ και κατ’ επέκταση το πλεόνασμα του 4,45δις, αυτό εποφθαλμιά ο Σάλλας. Ενώ η Πειραιώς αντίστοιχα από το ενεργητικό της των 55δις τι να πρωτοπετάξει κανείς; Τα υποθηκευμένα ακίνητα, τα ανοίγματα της κατά 8 δις; (δάνεια-καταθέσεις) ή τα 19 δις σε ομόλογα που έχει εκδώσει;

Τα πράματα είναι απλά. Η Πειραιώς χρειάζεται άμεση και φτηνή ρευστότητα, αλλιώς θα βαρέσει ένα ωραιότατο κανόνι. Μόνο που δε θα είναι η μόνη, αλλά θα ακολουθήσουν μάλλον όλες οι υπόλοιπες, καθώς και Eurobank, Alpha βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση. Ε λοιπόν, αφού και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται πως η κυβέρνηση και η τρόικα τσακίζουν κάθε κεκτημένο για τη σωτηρία των τραπεζών, προχωρούν σε στάση πληρωμών στις δημόσιες δαπάνες είναι λογικό η προσπάθεια σωτηρίας να μη σταματά πουθενά. Εμπρός λοιπόν για συγχωνεύσεις του κρατικού (προεκλογικά) τραπεζικού πυλώνα με τους καημένους τραπεζίτες μήπως και αυξηθούν οι δείκτες ρευστότητας και η επάρκεια τους, έτσι ώστε, όταν πραγματοποιηθεί στ αλήθεια κι όχι σε σενάριο προσομοίωσης, η αναδιάρθρωση του χρέους να μην καταρρεύσει ο ευγενής αυτός κλάδος.

Κρίση σημαίνει και λυσσαλέος ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστών, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη θέση τους στη νέα ισορροπία. Από αυτή την άποψη η πρόταση Πειραιώς ανοίγει μια περίοδο περαιτέρω συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του τραπεζιτικού κεφαλαίου, ενώ αποδεικνύει πως αυτή η κυβέρνηση των τραπεζιτών ιδιωτικοποιεί ακόμα και τις κρατικοποιήσεις.

Καθαρό κέντρο

Στον απόηχο των επιχειρηματικών ντιλ, ο Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το κέντρο της Αθήνας, με στόχο την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Πόλεμος λοιπόν στους απόκληρους κάθε λογής, στους εξαρτημένους, στους μετανάστες, στους άστεγους αλλά και στις διάφορες καταλήψεις στέγης. Μεταφορά των μονάδων απεξάρτησης από το κέντρο, στα δημόσια νοσοκομεία (που το κράτος περικόπτει δαπάνες), να εξαφανιστούν από την κοινή θέα οι εξαθλιωμένοι.

Όσοι χαλούσαν τη βιτρίνα της ανάπτυξης, τώρα είναι οι πρώτοι που θα νιώσουν την καταστολή την εποχή της κρίσης. Με αυτό τον τρόπο, αναζητάται μια νέα κοινωνική συμμαχία, που ποντάρει στα φοβικά σύνδρομα των μικροαστών και επαγγέλλεται πως η ασφάλεια στις γειτονιές θα ξαναφέρει και τους χαμένους πελάτες. Τώρα που οι μύθοι της συμμετοχής στο φαγοπότι έχουν καταρρεύσει επιστρατεύεται η χυδαιότητα του κοινωνικού ρατσισμού. Είναι το κάλεσμα προς τον κάθε καθυστερημένο να νιώσει μέρος του μπλοκ διακυβέρνησης όχι στη βάση των υλικών ανταλλαγμάτων, αλλά στο μέτωπο ενάντια στην εξαθλίωση. Η θεαματική αναπαράσταση μιας όμορφης Αθήνας που δεν υπάρχει περνά μέσα από τη δημιουργία ζωνών ευμάρειας όπου κάθε κρισιακό σημάδι θα καλύπτεται από τη μπότα της ασφάλειας.

Το περσινό καλοκαίρι ο Μαρκογιαννάκης άφησε τις παρακαταθήκες του με τα πογκρόμ κατά των μεταναστών και η ατζέντα του νόμου και της τάξης επέτρεψε την ηγεμονία της ακροδεξιάς ρητορείας ως την ιδεολογική απάντηση στην απαξίωση της αστυνομίας. Η ατιμωρησία των μπάτσων, οι συνεχείς περιπολίες των καμικάζι με τα παπάκια, η πληθώρα των δημοτόμπατσων, αυτή η γιγάντωση των ένστολων παράσιτων είναι η απόδειξη πως η καταστολή είναι η μόνη κρατική δραστηριότητα που δεν επηρεάζεται από την οικονομική κρίση.

Κάθε είδους βοήθεια για τους υπαίτιους της κρίσης, χωρίς καν προσχήματα, επιχειρήσεις σκούπα για τους πιο αδύναμους. Αυτές είναι εικόνες από το άμεσο μέλλον. Η αίσθηση της αδικίας και της μιζέριας πλανάται πάνω από την ελληνική κοινωνία. Όσοι πιστεύουν ακόμα πως το δίκιο απ’ τον κρατήρα βγαίνει, όσοι δεν αντιλαμβάνονται αφηρημένα τον ανθρωπισμό, ας αντιπαρατάξουν το δικό τους εναλλακτικό σχέδιο.

Του Άκη Τζάρα από το Avantgarde Κόκκινη Ορχήστρα Αθήνας
Η photo με τις ‘καημενούλες’ τράπεζες από το banknews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου