1 Αυγ 2010

Αποχαιρετισμός στα όπλα για τη ‘συμπαθή’ τάξη των Ελλήνων νοικοκυραίων

Πριν ένα χρόνο θα έμοιαζε αδιανόητο. Σήμερα ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Για χάρη της ‘σωτηρία της πατρίδας’, της ‘προστασίας του ευρώ’ και ‘της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης’, το ελληνικό δικομματικό πολιτικό σκηνικό ‘θυσιάζει’ τα καλύτερα και πιο πιστά του τέκνα. Οι Έλληνες επιτηδευματίες, οι νοικοκυραίοι, που με τόσο ζήλο στήριξαν και στηρίχθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από το νεοελληνικό κράτος, θυσιάζονται σαν την Ιφιγένεια στις αγορές με τη ρετσινιά της συντεχνίας. Η αρχή έγινε, μες το κατακαλόκαιρο και τα ‘μπάνια του λαού’, με του ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. και έπεται η συνέχεια για ένα σωρό άλλα κλειστά επαγγέλματα. Οι δε κλάδοι που προγράφονται σήμερα, αποτελούν τις πιο ισχυρές και συμπαγείς ομάδες της τάξης τους, οι δε υπόλοιποι έχουν ήδη πάει άκλαυτοι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η Ελευθεροτυπία σε σημερινό άρθρο του Θάνου Τσίρου, περνάμε Από τον επιτηδευματία στα καρτέλ των υπηρεσιών

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΜΙΑΣ ΠΙΤΑΣ ΥΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ καταλαμβάνουν εν μέσω θέρους ολόκληροι επιχειρηματικοί κλάδοι, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Λίγο υπερβολικό ακούγεται. Σιγά μην αφήσουν τα μπάνια τους. Εξάλλου ότι συμβαίνει, αφορά τον άλλον, τον διπλανό. Αυτοί οι ‘ιδιώτες’, με κάποιον τρόπο θα τα βολέψουν. Ή μήπως και όχι; Μήπως ο ‘άλλος’ πλέον είναι αυτοί;

Η απελευθέρωση ανοίγει την όρεξη σε μεγάλες επιχειρήσεις που θα διεκδικήσουν κομμάτια μιας πίτας που μέχρι σήμερα είναι υπό προστασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τράπεζες, που, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύουν να προσφέρουν υπηρεσίες συμβολαιογράφου στους πελάτες τους, αλλά και μεγάλες μεταφορικές, δικηγορικές εταιρείες, επιχειρήσεις ορκωτών λογιστών κ.ά. που ετοιμάζονται για νέες δουλειές.
Όποια πέτρα και να σηκώσεις, τις τράπεζες θα βρεις από κάτω. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως, προκειμένου να παρουσιαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα στον Σεπτέμβριο. Στόχος είναι να τηρηθεί χωρίς παρέκκλιση το χρονοδιάγραμμα, καθώς -βάσει του μνημονίου - η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και ενόψει του τρίτου ελέγχου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.
Πολύ ‘βολικό’ αυτό το μνημόνιο τελικά. Περνάς ότι θες για λόγους ‘εθνικού συμφέροντος’ δήθεν και καθάρισες. Τώρα ποια η άμεση ή έμμεση σχέση του δημοσίου χρέους και ελλείμματος με τα κλειστά επαγγέλματα, δεν θα το μάθουν ποτέ οι ελευθεροεπαγγελματίες, όπως δεν έμαθαν και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα γιατί δεν πήραν αυξήσεις φέτος.

Πλαίσιο αρχών

Το νομοσχέδιο, κατόπιν και των οδηγιών που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να περιλαμβάνει ένα γενικό πλαίσιο αρχών για όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα (μηχανικούς, αρχιτέκτονες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ορκωτούς λογιστές, φαρμακοποιούς κ.ά.). Αυτό θα αφορά κυρίως τα επίπεδα των αμοιβών και την άρση του «πλαφόν» που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τα κλειστά επαγγέλματα (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κ.λ.π.). Επίσης, θα θεσπίζει γενικούς κανόνες για τις προϋποθέσεις άσκησης των επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα την επιμόρφωση, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι κ.λ.π. Από εκεί και πέρα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επιμέρους κανόνες ανά κλειστό επάγγελμα.
Όταν δει το φως της δημοσιότητας το νομοσχέδιο μηχανικοί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι και λοιποί, μην τραβάτε τα μαλλιά σας. Να ξέρετε πως είναι μόνο η αρχή και τα χειρότερα έπονται. Ρωτήστε και τους μισθωτούς του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, τους ανέργους. Αυτοί ξέρουν…

Η σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων αποτέλεσε και για την κυβέρνηση σαφή ένδειξη για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και με τους υπόλοιπους υπό απελευθέρωση επαγγελματικούς κλάδους. Σε αυτούς ανήκουν οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι ορκωτοί λογιστές, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι φαρμακοποιοί και άλλοι.
Να δω τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους να συγκρούονται με το κράτος που τους ανέθρεψε και να πάνε κόντρα στη ‘νομιμότητα’ και τίποτε άλλο. Ή μάλλον όχι, απομένουν και τα παπαγαλάκια των 8:00 να κάνουν την ‘επανάστασή τους’…

Στο «οπλοστάσιό» της η κυβέρνηση, εκτός από το βασικό επιχείρημα ότι η απελευθέρωση αποτελεί απαίτηση της τρόικας, διαθέτει και τις πρόσφατες έρευνες του ΙΟΒΕ. Η πρώτη αφορά τον κλάδο των μεταφορών, ενώ η δεύτερη εξετάζει συνολικά τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης. Για τον κλάδο των οδικών μεταφορών προβλέπεται ότι η απελευθέρωση θα οδηγήσει σε μείωση των κομίστρων με ετήσιο ρυθμό 1,5%-2,5%, ενίσχυση της απασχόλησης κατά 2%-4% ετησίως, αλλά και θετική επίδραση στον πληθωρισμό κατά 0,2%-0,3% το χρόνο.
Εντάξει μην τρελαθούμε κιόλας. ΙΟΒΕ, το όργανο του ΣΕΒ, ξεχειλίζει από αξιοπιστία. Ούτε οι γκαλοπατζίδες δε θα βγάζαν τέτοια νούμερα.

Οι προβλέψεις από την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων είναι πιο αισιόδοξες. Αναφέρεται ότι η μακροχρόνια επίδραση από το σταδιακό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,2% σε σχέση με την προ μεταρρυθμίσεων κατάσταση. Επίσης, θα οδηγήσει σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 15,5% και των επενδύσεων κατά 11,3%. Ακόμη, εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει άνοδο του πραγματικού μισθού κατά 10,8%, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην πτώση των τιμών και στην άνοδο της παραγωγικότητας.
Σε συνέχεια του προηγούμενου. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι οι ίδιες με αυτές του ΔΝΤ και της ΕΕ που προβλέπανε μείωση του πληθωρισμού για το 2010 με τα μέτρα που μας παίρνουν; Αποπληθωρισμό προβλέπανε, στασιμοπληθωρισμό και βούλιαγμα στην ύφεση και στα σ@@@α μας φέρανε.

Βέβαια, η απελευθέρωση θα σημάνει και μεγάλη οικονομική ζημία για πολλούς επαγγελματίες που σήμερα εντάσσονται στο καθεστώς ρύθμισης και προστασίας. Γι' αυτό και προμηνύονται αντιδράσεις από δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι θα διεκδικήσουν διατήρηση των κεκτημένων ή αποζημίωση για την απώλειά τους.
Μην κοροϊδευόμαστε κιόλας. Άνθρωποι που δεν έχουν καμία εμπειρία σε συλλογικές μορφές δράσης και αγώνα, ούτε έχουν δείξει ποτέ τους αλληλεγγύη σε άλλους κλάδους, ‘αδιάβαστοι’ θα πάνε, χωρίς συμμάχους. Μετά την προλεταριοποίησή τους, ίσως έρθει για κάποιους απ’ αυτούς και η ταξική συνειδητοποίηση.

Γύρω από αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους περιστρέφονται οικονομικά συμφέροντα δισ. ευρώ. Ενδεικτικές είναι οι πληροφορίες που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά:

*Ο ετήσιος τζίρος του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ. Για το συμβολαιογραφικό επάγγελμα, επίκεινται αλλαγές που αφορούν τις ελάχιστες αμοιβές, τον αριθμό των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για την απελευθέρωση στον συγκεκριμένο τομέα έχει εκδηλώσει ο τραπεζικός κλάδος. Επιθυμία είναι οι τράπεζες κατά την αγορά των ακινήτων να μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους (τόσο για την εγγραφή υποθήκης στο ακίνητο όσο και για τη μεταβίβασή του) και να καρπωθούν έτσι ένα μεγάλο κομμάτι από τον τζίρο των 350 εκατ. ευρώ που σήμερα μοιράζεται στους συμβολαιογράφους (στην μεταβίβαση ακινήτων, ισχύει συγκεκριμένη αμοιβή 1%, η οποία μειώθηκε σε αυτά τα επίπεδα από 1,2% που ήταν πριν από δύο χρόνια). Όσον αφορά τις τιμές, εκπρόσωποι συμβολαιογραφικού κόσμου εκτιμούν ότι πτώση των τιμών μπορεί να υπάρξει μόνο στις «μεγάλες δουλειές». Στις απλές συναλλαγές που αφορούν τον μέσο πολίτη (αγοραπωλησίες ακινήτων κ.λπ.) προβλέπουν ανατιμήσεις.
Έκτακτα, βίαιη αναδιανομή εισοδήματος απ’ τα κάτω προς τα πάνω. Πιο περιγραφικά δεν μπορούσε να περιγραφεί, για όσους τρέφουν ακόμα ψευδαισθήσεις.

*Για τους δικηγόρους, προωθείται επίσης άρση των γεωγραφικών περιορισμών, αλλά και των περιορισμών στις αμοιβές. Διατυπώνονται προβλέψεις ότι οι νομοθετικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε περιορισμό του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών-δικηγόρων μέσα από την ένταξή τους σε ευρύτερα επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά.
Χμμμ, μισθωτός δικηγόρος με 1000€ το μήνα, σαν αυτούς τους νέους δικηγόρους που ταλαιπωρούνται στα διάφορα νομικά τμήματα των τραπεζών μου φέρνει αυτό.

*Αντίστοιχες προβλέψεις γίνονται και για τους ορκωτούς ελεγκτές.

*Ισχυρό μέτωπο απέναντι στο νομοσχέδιο προετοιμάζονται να συγκροτήσουν οι ιδιοκτήτες των περίπου 12.000 φαρμακείων. Γι' αυτούς, το μνημόνιο κάνει λόγο για «περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων αλλά και του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους». Συζητήσεις με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών δεν έχουν ξεκινήσει, αλλά τα μέλη του κλάδου δηλώνουν απρόθυμα να δεχθούν μείωση στο περιθώριο κέρδους που επιβάλλεται στις τιμές των φαρμάκων.
Καιρός ήτανε να γίνουμε ‘Ευρώπη’ αγαπητοί μου φαρμακοποιοί. Και στην Ευρώπη οι αντίστοιχοι συνάδελφοί σας είναι υπάλληλοι στο τμήμα φαρμάκων του τοπικού Carrefour.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου