24 Σεπ 2010

Ο Σεραφείμ του Πειραιά, ο Στίβεν Χόκινγκ και η θεολογία των αποκλεισμών

Γενικά για το παπαδαριό και την εκκλησία της ελλάδας δεν έχω την καλύτερη των απόψεων, όπως και για κάθε εξουσιαστικό οργανισμό και τα όργανά του. Ειδικά το ιερατείο, με το δογματισμό και τη θρησκοληψία που αποπνέει σε κάθε δήλωσή του, προσβάλει τη νοημοσύνη και την αισθητική μου και δε βρίσκω κανένα λόγο να τους ακούω, να τους βλέπω και να τους διαβάζω. Ιντριγκάρομαι όμως είναι αλήθεια, όταν η ρητορική τους φτάνει στα όρια του ταλιμπανισμού και τα χτυπήματα ‘κάτω από τη μέση’ στους ‘ιδεολογικούς εχθρούς’ που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αλλιώς, γίνονται αηδιαστικά. Όπως κάνει ο Σεραφείμ του Πειραιά στην πρόσφατη ανακοίνωσή του καταφερόμενος ενάντια στον βρετανό αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ για τις απόψεις που εκφέρει σχετικά με το θεό στο τελευταίο του βιβλίο, The Grand Desing. Η μόνιμη επωδός του παπά: ο παραπληγικός βρετανός. Κάτι όμως το οποίο και αποτελεί ελαφρυντικό για τις ‘αιρετικές’ θέσεις του Χόκινγκ, μιας και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: έχει το ελαφρυντικό της συγχύσεως του νοός του, από την αφόρητο σωματική δυστυχία του!!! Κλασική περίπτωση φασίζουσας νοοτροπίας: χτυπάμε τον άνθρωπο και τις ιδιαιτερότητες ή αδυναμίες του αντί των απόψεων ή ιδεών του.


Ο “παραπληγικός” Xόκινγκ του Μητροπολίτου Πειραιώς

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ εφαρμόζει με επιτυχία – είναι αλήθεια – την ιδιωτική του «θεολογία», αυτή των αποκλεισμών. Οι παπικοί, οι ομοφυλόφιλοι, οι μουσουλμάνοι, ο Καντάφι και ο Έλτον Τζον, οι παραπληγικοί... Όλοι χωρούν στον Καιάδα του. Το νέο του «χτύπημα» παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας Στήβεν Χόκινγκ στο τελευταίο του βιβλίο εξέφρασε την γνωστή και μη εξαιρετέα σε μερίδα επιστημόνων άποψη ότι ο Θεός δεν είναι δημιουργός του σύμπαντος και άρα «η επίκληση του Θείου δεν είναι αναγκαία για την κατανόηση του κόσμου μας».

Η «απάντηση» του Πειραιώς Σεραφείμ καταπέλτης!


«Με αφορμή τον συνεχιζόμενο θόρυβο που έχει προκαλέσει διεθνώς η κυκλοφόρησις του τελευταίου βιβλίου του παραπληγικού Βρετανού αστροφυσικού Stephen Hawking με τίτλο The Grand Desing... Ο συγκεκριμένος παραπληγικός Βρετανός επιστήμων είναι απολύτως συμπαθής ιδιαιτέρως διότι ευρίσκεται εις μίαν δραματικήν κατάστασιν υγείας απεικονιζομένην εις δημοσιευθέντα φωτογραφικά στιγμιότυπα, απολύτως καθηλωμένος και επικοινωνών με ηλεκτρονικήν φωνήν, που επιφέρει την κατανόησιν δια την συμπλεγματικότητα και τραγικότητα των απόψεών του που αδίκως βεβαίως ενοχοποιούν ουσία τον Τρισάγιον Θεόν δια την δυσχερεστάτην θέσιν της υγείας του διότι η ασθένεια, η φθορά και ο θάνατος δεν προέρχονται από τον Θεόν αλλά είναι αποτέλεσμα της σχάσεως των ανθρώπων και του κόσμου από Αυτόν... Και όμως την άπειρη αυτή δύναμη, σοφία και πρόνοια αποδίδουν κατά καιρούς οι άφρονες υλιστές και σήμερον ο κ. Χόκινγκ που έχει το ελαφρυντικό της συγχύσεως του νοός του, από την αφόρητο σωματική δυστυχία του...».

Ο Σεβασμιώτατος δεν έχει κανένα ενδοιασμό, ήδη από την αρχή του κειμένου του, να χαρακτηρίσει δις τον Χόκινγκ «παραπληγικό», δηλ. να μας βροντοφωνάξει πόσο ανάπηρος είναι ο επιστήμονας κι αυτό τον κάνει να έχει σύγχυση φρενών, ο «απολύτως συμπαθής» και δυστυχής!...

Άραγε αν ο Σεβ. είχε στην Μητρόπολή του ίδρυμα παραπληγικών θα τους επισκεπτόταν για να τους τονίσει πόσο παραπληγικοί είναι, πόσο δεν φταίει ο Θεός για την κατάστασή τους και, εν πάσει περιπτώσει, είναι – κατά τα άλλα – συμπαθείς, οι δυστυχείς... Μια νέα ποιμαντική ανατέλλει!

Σε ταλιμπανικό ιστολόγιο, που δυστυχώς εγκωμιάζει τον Πειραιώς για τις «αντι-οικουμενιστικές» θέσεις του, διάβασα επανειλημμένως για τον βδελυρό «οικουμενιστή» Μητροπολίτη Νόβισαντ Ειρηναίο Μπούλοβιτς, τον και «αλλήθωρο»! Προφανώς ο υπερτονισμός φυσικών αδυναμιών των «αντιπάλων» ενισχύει τις «πατερικές και παραδοσιακές» θέσεις των εργολαβικώς «ορθοδοξούντων».

Άρα, δε μένει παρά κάθε φορά να επισημαίνουμε τι σωματικό ή άλλο κουσούρι έχει ο «αντίπαλος» για να το κραδαίνουμε αναλόγως. Είναι μια νέα «αντιρρητική» θεολογία, βασισμένη στα φυσικά ελαττώματα.

Πάντως παρέβλεψε (;) ο Άγιος Πειραιώς να απαντήσει στον προσφάτως θανόντα νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκο, ο οποίος δήλωνε ευθαρσώς ότι «χωρίς την Βίβλο θα ήμασταν καλύτεροι» και γενικώς διεκήρυττε την αθεΐα του. Ίσως να το κάνει τώρα, μετά θάνατον... Αναλογίζομαι τι κουσούρι θα του προσήπτε.

Πάντως ο Κύριος καταδέχθηκε και έσωσε και αυτούς που είχαν κάποιο σωματικό κουσούρι, χωρίς φυσικά να το ξεστομίσει. Ο Ζακχαίος ήταν κοντός. Ο Μωυσής στην Π.Δ. ήταν βραδύγλωσσος.

Ο Χόκινγκ, ας μη το ξεχνάμε, πάσχοντας από τη νευροεκφυλιστική νόσο των κινητικών νευρώνων και εργαζόμενος ως επιστήμονας σκληρά και ακαταπαύστως, αποτελεί την καλύτερη δυνατή απόδειξη της ψυχικής δύναμης του ανθρώπινου όντος και ζωντανό παράδειγμα για άλλους ασθενείς. Ο άνθρωπος αυτός απολαμβάνει την οικογενειακή ζωή, έχει τρία παιδιά και ένα εγγόνι και είχε δηλώσει στο παρελθόν «υπήρξα τυχερός που η κατάστασή μου δεν χειροτέρεψε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό δείχνει ότι δεν πρέπει κανείς να χάνει το θάρρος του».

Πώς άραγε ερμηνεύει ο Άγιος Πειραιώς αυτή την καλή εξέλιξη του Χόκινγκ (τυχερού μέσα στην ατυχία του); Ως επίσκεψη του Θεού, ακόμα και στον αρνητή του, ή ως δαιμονική επιρροή;

Περισσότερες παρεμβάσεις, θέσεις και απόψεις του Σεραφείμ:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου