26 Σεπ 2010

FC St. Pauli – Against modern football

Όταν το ποδόσφαιρο δεν είναι business κι οπαδοί δεν είναι ‘ακατοίκητοι’…

Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 80 όταν η FC St. Pauli από μια παραδοσιακή ομάδα, μετατρέπονταν σε έναν Kult σύλλογο. Μάλιστα άλλαξαν και την έδρα τους κοντά στην περιοχή που είναι οι αποβάθρες της πόλης στο διάσημο Reeperbahn. Το κέντρο της νυκτερινής ζωής της πόλης και κοντά στα «κόκκινα φανάρια».

Μια εναλλακτική μορφή οπαδών παρουσιάστηκε για την ομάδα με αυτό, αριστερών πολιτικών φρονημάτων αλλά και λόγο της ατμόσφαιρας που επικρατούσε στο γήπεδο σε κάθε αγώνα. Οι οπαδοί υιοθέτησαν την πειρατική σημαία ως το ανεπίσημο έμβλημά τους.


Είναι σημαντικό ότι η FC St. Pauli έγινε η πρώτη ομάδα στην Γερμανία που απαγόρευσε επίσημα καθετί φασιστικό ή εθνικιστικό στο γήπεδό του, σε μια εποχή που ο φασισμός του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού απειλούσε το ποδόσφαιρο σε όλη την Ευρώπη. Το 1981 η ομάδα είχε ένα μέσω όρο 1.600 εισιτηρίων και μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 κάνουν συχνά sold-out τα 20.000 περίπου εισιτήρια που χωράει το γήπεδο.

Η πιο πρόσφατη εμφάνιση της ομάδας σε μεγάλη κατηγορία, την σαιζόν 2001-2002, την οδήγησε σχεδόν σε πτώχευση για ακόμα μια φορά. Έτσι λοιπόν άρχισαν δραστηριότητες οι οποίες θα τους απέφεραν κέρδη, το αποκαλούμενο Retteraktion. Τύπωσαν μπλούζες με το σήμα της ομάδας και το σλόγκαν Retter (σωτήρας / λυτρωτής) και περισσότερες από 140.000 πωλήθηκαν μέσα σε περίπου 6 εβδομάδες. Οργάνωσαν επίσης και ένα φιλικό παιχνίδι ενάντια στην Bayern Munich με σκοπό τα έσοδα του αγώνα να διατεθούν για την σωτηρία της ομάδας.


Το φιλανθρωπικό πρόσωπο της ομάδας είναι πολύ ενεργό, αφού σε συνεργασία με τους οπαδούς άρχισαν την εκστρατεία viva con agua de sankt pauli που συλλέγει χρήματα για τους διανομείς καθαρού νερού στα σχολεία της Κούβας.

Κατά την διάρκεια της σαιζόν 2005-2006 η ομάδα γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία στο κύπελλο Γερμανίας DFB Cup, με νίκες απέναντι στην Burghausen, την Bochum και πολύ περισσότερο εναντίων ομάδων της Bundesliga, όπως οι Herta Berlin και στα ημιτελικά τον Ιανουάριο του 2006 την Werder Bremen. H νίκη με 3-1 στο sold-out Millerntor και η θέση στα ημιτελικά απέφεραν στον σύλλογο περίπου ένα εκατομμύριο eurο από τηλεοπτικά και χορηγίες, τα οποία ήταν αρκετά για να καλύψουν τα άμεσα οικονομικά προβλήματα.


Αμέσως μετά τις νίκες στο κύπελλο ο σύλλογος τύπωσε μια νέα παρτίδα μπλουζάκια με το σύνθημα "Wir sind Pokal" (We Are Cup), εμπνευσμένοι από τον διάσημο τίτλο της Bild το 2005 "Wir sind Papst" (We Are Pope).

Η FC St.Pauli βγήκε τελικά εκτός κυπέλλου όταν ηττήθηκε από την Bayern Munich με 0-3 στις 12 Απριλίου.

Τη σαιζόν 2006/07 προβιβάστηκε στη 2η κατηγορία της Γερμανίας και την περσινή σαιζόν τερμάτισε 2η και επέστρεψε στη Bundesliga. Μέχρι στιγμής, σε 6 αγώνες έχει 7 βαθμούς και είναι 11η.


H FC St. Pauli είναι φημισμένη για την αριστερή καταβολή της πλειοψηφίας των οπαδών της. Οι περισσότεροι από αυτούς χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως αντί-ρατσιστή, αντί-φασίστα και αντί-σεξιστή. Αυτό τους κάνει να έρχονται σε μεγάλες αντιπαραθέσεις με νέο-ναζί και άλλους Hooligans στους αγώνες εκτός έδρας. Ο σύλλογος έχει πάρει θέση επίσημα εναντίον του φασισμού, του ρατσισμού και του σεξισμού. Η ομάδα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει τους περισσότερους οπαδούς γυναίκες σε όλο το Γερμανικό ποδόσφαιρο. Το 2002 αφαιρέθηκαν από το γήπεδο, διαφημίσεις από το περιοδικό Maxim λόγο των διαμαρτυριών οπαδών για φυλετικές διακρίσεις εναντίων γυναικών. Η St. Pauli είναι επίσης, παγκοσμίως γνωστή ως σύμβολο Punk και παρόμοιων υποκουλτούρων.

Στο Millerntor-Stadion σε κάθε αγωνιστική υπάρχουν περισσότεροι θεατές από κάθε άλλο γήπεδο ομάδας της 3ης κατηγορίας της Γερμανίας και πολλές φορές ξεπερνούν και ομάδες της δεύτερης εθνικής. Επίσης η St. Pauli μπορεί να υπερηφανεύεται γιατί πουλάει και περισσότερα εισιτήρια διαρκείας και από μερικές ομάδες της Bundesliga. Μια έρευνα που έγινε τελευταία έδειξε ότι οι φίλοι της FC St. Pauli μπορεί να είναι και πάνω από 11 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, κάνοντας τον σύλλογο μακράν από τους ποιο αναγνωρίσιμους στην Γερμανία. Υπάρχουν περίπου 200 επίσημα Clubs οπαδών, εκ των οποίων πολλά είναι εκτός Γερμανίας.


Αν ψάχνετε για το κάτι διαφορετικό στο ποδόσφαιρο και θέλετε να εναντιωθείτε στο ποδοσφαιρικό, και όχι μόνο κατεστημένο, πρέπει σήμερα κιόλας να ανακαλύψετε τον τρόπο ζωής που ονομάζεται Σανκτ Πάουλι. Μην βιαστείτε να μας χαρακτηρίσετε υπερβολικούς, φυσικά και ξέρουμε ότι η Σανκτ Πάουλι είναι ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι όμως μόνο αυτό; Όχι βέβαια. Ο σύλλογος αυτός στο γερμανικό βορρά αποτελεί μέσο έκφρασης προοδευτικών και εμπνευσμένων ανθρώπων, λανσάρει άλλα ήθη και έθιμα στο γερμανικό ποδόσφαιρο και έχει τα δικά της, πολύ ιδιαίτερα, χαρακτηριστικά.

Οι αγώνες στην έδρα της ξεκινάνε με το Hells’ Bells των AC/DC και μετά από κάθε γκολ παίζει το Song2 των Blur. Η FC St. Pauli είχε ίσως το τελευταίο μη ηλεκτρονικό πίνακα αποτελεσμάτων στις μεγάλες κατηγορίες. Μετά από κάθε γκολ, ένας εργαζόμενος ενημέρωνε χειροκίνητα τον πίνακα αποτελεσμάτων. Με το άνοιγμα του South Stand το 2007, ένας μεγάλος ηλεκτρονικός πίνακας εγκαταστάθηκε στην νοτιοανατολική γωνιά του σταδίου. Ωστόσο, ο ηλεκτρονικός πίνακα μοιάζει ακόμα το παλαιό χειροκίνητο. Ο πρώην πρόεδρος της ομάδα, Corny Littmann, είναι γκέι. Ο σύλλογος φιλοξένησε το 2006 το FIFI Wild Cup, ένα τουρνουά που αποτελείται από μη αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες, όπως η Γροιλανδία, το Θιβέτ και η Ζανζιβάρη. Συμμετείχε ως Republic of St. Pauli.





Κείμενο και φωτογραφίες από:

Όλοι οι αγώνες της Sankt Pauli προβάλονται ζωντανά, στο Da Sein Cafe, Σολωμού 12, Πλατεία Εξαρχείων.

Το επίσημο site του συλλόγου: http://www.fcstpauli.com/

Για να παίρνουν καμιά ιδέα οι φίλοι μικρών και επαρχιακών ομάδων πως μπορεί να είναι και να υπάρχει ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος, χωρίς να περιμένει τον επόμενο παράγοντα ‘σωτήρα’ να έρθει να ‘ξεπλύνει’ μερικό χρήμα, να τους ανεβάσει κάνα-δύο κατηγορίες και μετά να τους αφήσει σύξυλους…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου