1 Δεκ 2010

Όλοι χαζοί και οι ‘ατενίστας’ πιο χαζοί

Ο τίτλος είναι συρραφή τίτλων δύο posts που διάβασα τελευταία για ένα νέο ‘φρούτο’ της ελληνικής κοινωνίας. Αποτελεί μάλλον μετεξέλιξη προϋπαρχόντων ειδών του φυτικού βασιλείου, από την εποχή των εθελοντών του Αθήνα2004. Μιλάμε για τους ‘ατενίστας’.

Η προώθηση της νέας μόδας που ακούει στο όνομα atenistas (λίγο από αθήνα, λίγο από ζαπατίστας να θυμίζει και επανάσταση ...), που γίνεται συγκροτημένα από όλα τα αστικά ΜΜΕ και της κρατικής ΕΡΤ παρακαλώ ..... προσπαθεί με έναν νέο τρόπο (όχι και τόσο νέο βέβαια, διότι παραπέμπει σε ελληνική εκδοχή του κινήματος των χίππυς) να προσελκύσει όλους αυτούς τους απολιτικ νέους που θεωρούν πως μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο φυτεύοντας 5 λουλούδια σε κάποιο παρτέρι ή ανάβοντας κεριά στην πλατεία Κοτζιά, τραγουδώντας όλοι αγκαλιασμένοι το Imagine.

Οι atenistas παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα γεμίσουν με κεράκια την πλατεία Κοτζιά, φέρνοντας το Άγιο Φως στην Αθήνα αρκετούς μήνες πριν από το Πάσχα. Απολιτίκ νέοι και νέες θα παίξουν κρυφτό και αμπάριζα στην πλατεία Κοτζιά, ενώ τα αγόρια θα κυνηγούν τα κορίτσια στο πλακόστρωτο για να τους προσφέρουν μαργαρίτες, την ίδια ώρα που ευαίσθητοι μουσικοί θα παίζουν τραγούδια του Νέου Κύματος για καλοκαίρια, Παναγιές, αυγερινούς, πούλιες και δαντελωτά ακρογιάλια.
Αυτά τα παιδιά αποδεικνύουν περίτρανα πως μπορούμε να σώσουμε την Αθήνα και να αλλάξουμε την Ελλάδα, αν γίνουμε ακόμα πιο χαζοί. Όλοι χαζοί, μπορούμε.

Εντάξει θα πει κάποιος, οι ‘ατενίστας’ ευδοκιμούν στα ενδιαιτήματα της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων. Λάθος. Εξαπλώνονται ραγδαία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μεταλλασόμενοι και εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες (spam mails), προτείνοντάς μας νέες μορφές ‘δράσης’. Ένα τέτοιο με τίτλο ‘Χρη πράττειν τα καίρια...’ έφτασε και στο δικό μου mailbox, προτείνοντας μεταξύ άλλων:

  • Μη κλαίγεστε πια, αμάν!
  • Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας και επιστρέψτε τους την κρίση. (Καλό ακούγεται)
  • Διορθώστε το ποδήλατό σας αύριο το πρωί και βγάλτε ένα πάκο εισιτήρια λεωφορείου. (Ωχ, πάει τ’ αμάξι, Αμυράς μου μυρίζει.)
  • Επιστρέψτε τους την κρίση. Αυτοί θα κάνουν τη δουλειά τους παστρικά. (Κι εμείς θα μείνουμε με το ποδήλατο στα χέρια;)
  • Κάποιος αυτή την ώρα γύρω σας διαπράττει ακόμη μια αυθαιρεσία. Ανοίγει ακόμη μια πληγή στη γειτονιά σας. Καταγγείλτε τον. Σθεναρά, επώνυμα και με στεντόρεια φωνή. (Χμμ, να κι ρουφιανιές.)
  • Ξεχάστε το, ότι μπορείτε να τους καταλάβετε και να τους αποτρέψετε. Συγκεντρωθείτε στο σαρκίο σας. (Τώρα αρχίζει να βγάζει νόημα.)
  • Επιστρέψτε τους την κρίση, αυτό να κάνετε. Ακούτε; Αυτό να κάνουμε όλοι. Και μέσα από την ηρεμία μας, μέσα από την καινούργια μας θωριά, μετά την μετανάστευση των λογικών που μας οδήγησαν εδώ, θα βρούμε μια άκρη. Θα βρούμε. (Που θα τη βρούμε; Στον άλλο κόσμο; Θα έρθει από ψηλά σαν επιφοίτηση και αφού ξεσκιστούμε στον υπερβατικό διαλογισμό;)

Απ’ τα πιο απολιτίκ, ύπουλα καθεστωτικά κείμενα που έχω διαβάσει. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του mail - μνημείο βλακείας, ιδιώτευσης και επιβιωτισμού. Συνοδευόταν μάλιστα και από αυτή τη χαζομαρίτσα, ενδεικτική του κλίματος.

Χρη πράττειν τα καίρια...

Ήρθε το αυγό στη λάθος θέση ; Ε, και ;

Μη κλαίγεστε πια , αμάν !

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας και επιστρέψτε τους την κρίση.

Διαλέξτε ένα κινητό της συλλογής σας και ακυρώστε τώρα το συμβόλαιό του. 15 εκατομμύρια συμβόλαια είναι ενεργά στη χώρα.

Κάθε ένας που χρειάζεται να ταξιδέψει ας παίρνει τη μια συσκευή που θα μείνει σε κάθε σπίτι.

Επιστρέψτε μια πιστωτική για να την βάλουν εκεί που ξέρουνε.

Κλείστε όλα τα συμβόλαια σε ασφαλιστικές εταιρίες, όλα ανεξαιρέτως.

Στο τέλος θα πάρετε και σεις ένα πελώριο τίποτα, και όχι τις παροχές που σας έχουνε υποσχεθεί.

Μην ανοίγετε τηλεόραση πριν ανοίξετε τα μάτια σας, βάλτε ένα ραδιόφωνο να παίζει και απλώστε πάνω στο έπιπλο με τα τηλεκοντρόλ όλα τα ενθύμια από τις διαφυγές σας, χειροτεχνήματα, ζωγραφιές, πετρώματα και φωτογραφίες από την ελληνική γη.

Διορθώστε το ποδήλατό σας αύριο το πρωί και βγάλτε ένα πάκο εισιτήρια λεωφορείου.

Φουσκώστε μόνοι σας το καφεδάκι σας αφού ο καφετζής το θέλει 1,5 Ε .

Φτιάξτε σαντουϊτσάκια από το σπίτι για τις 11 που η κοιλιά σας θα γουργουρίζει.

Κοντοσταθείτε σε μια στάση και πάρτε έναν συνεπιβάτη προς το κέντρο.

Ρωτήστε κάθε μέρα την παρέα ποιος θα πάρει σήμερα αμάξι.

Μην μεταγγίζετε άλλη ενέργεια σε μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς αφού κάποιοι δεν θέλουν να' χουμε αύριο..

Κρατήστε όλη την ενέργειά σας για διαλεχτές παρέες.

Συναντηθείτε και μιλήστε για την Ελλάδα που αγαπήσαμε μεταπολεμικά, με τις μικρές χαρές της, με τις παραμυθογιαγιές της, με τους νεαρούς συντροφοναύτες της, με τους αξύριστους τους μάγκες που προλάβαιναν και να σφυρίξουν στο μανούλι που περνάει.

Βγέστε από τα σπίτια σας ώρες πολλές. Κάντε περιπάτους και μιλήστε σε αγνώστους, για το σκυλάκι τους, για το παιδάκι τους, για τα ρευματικά τους, για τα νοστιμότερα στραγάλια που έχετε φάει ποτέ.

Επιστρέψτε τους την κρίση.

Αυτοί θα κάνουν τη δουλειά τους παστρικά.

Θα πλουτίζουν για να βάλουν τα λεφτά στον κώλο τους. Θα παραγγέλνουν όπλα, θα μεταφέρουν χρήματα και θα διολισθαίνουν ολοένα και βαθύτερα στο βούρκο.

Θα δυστυχούν γιατί δεν πρόλαβαν όλες τις ευκαιρίες. Θα είναι ξύπνιοι όλη νύχτα όσο υπάρχει ένας πιο δυνατός ή ένας πιο πλούσιος από το σαρκίο τους στον κόσμο. Θα πληρώνουν τα χρήματα τα δύσοσμα σε γιατρούς και κάθε λογής ουσίες για να καταλαγιάσουν τις φωνές στο κεφάλι τους. Για αυτούς η κόλαση δεν είναι στο μέλλον.

Ξεχάστε το, ότι μπορείτε να τους καταλάβετε και να τους αποτρέψετε.

Συγκεντρωθείτε στο σαρκίο σας. Μην αγοράζετε monopoly στο βαφτισιμιό σας, στείλτε του τουβλάκια.

Και μετά καθίστε μια ώρα τη βδομάδα στο πάτωμα μαζί του για να φτιάξετε ωραία σπίτια, μονώροφα, πριν την αντιπαροχή.

Πάρτε τους δρόμους της πόλης τους άγνωστους, εκεί που γράφτηκαν ελληνικά τραγούδια θα μυρίζει ακόμη γιασεμί.

Στο τσινάρι και τα κάστρα, τα σοκάκια περιμένουν ευγενείς.

Και γίνετε ξανά πολίτες. Τίποτε μην αφήνετε ασχολίαστο απ' όσα μας φθηναίνουν. Ασπρίστε πέτρες, μαζέψτε ρύπους κάθε λογής, τηλεφωνείστε τους για να συλλέξουν την ασχήμια από κάθε γειτονιά, κοιτάξτε λίγο έξω από την πόρτα σας.

Έξω από την αυλή σας, αν είστε τυχεροί και έχετε αυλή. Κάποιος αυτή την ώρα γύρω σας διαπράττει ακόμη μια αυθαιρεσία.

Ανοίγει ακόμη μια πληγή στη γειτονιά σας. Καταγγείλτε τον. Σθεναρά, επώνυμα και με στεντόρεια φωνή.

Θα βρείτε αμέσως σύμμαχους τριγύρω. Έλεος πια. Βγέστε και χειροκροτείστε ειρωνικά τον ΕΛΛΗΝΑΡΑ που περνάει από τη γειτονιά με τα παράθυρα ανοιχτά και τα λαϊκά στη διαπασών.

Κολλήστε αυτοκόλλητα σε όσους κλείνουν διαβάσεις αναπήρων.

Πάρτε με το έτσι θέλω αποδείξεις από όλους τους εμπόρους και τους τυχοδιώκτες δώστε τους από ένα χαρτάκι που να λέει: «με λένε Ελένη, δεν θα ξαναπατήσω στο μαγαζί σου».

Σταματήστε στο δρόμο πολιτικούς και ρωτήστε τους, «πως κατάντησες έτσι, άσχημος θέλω να πω, εσύ 'σουν φρεσκαδούρα».

Μην αγοράζετε εφημερίδες των 3,5 Ε, μην αγοράζετε φερέφωνα περιοδικά, απλώς γιατί δωρίζουνε παντόφλες, κλείνετε τα αυτιά σας σε όσους αναμεταδίδουν όλη μέρα … Αυτιάδες. Κλείστε τους επιτέλους το στόμα.

Μπορείτε να φωνάξετε, μη φοβάστε.. Όταν ο απέναντι αρχίσει το τροπάρι της κινδυνολογίας εσείς βάλτε το δάκτυλο στο στόμα και φωνάξτε.. ΣΚΑΣΕ ! Και μετά χαμογελάστε του και ρωτήστε. Τι θα κάνεις με τη μέρα σου; Σήμερα; Τι θα κάνεις για να αξίζει να τη ζήσεις;

Επιστρέψτε τους την κρίση, αυτό να κάνετε. Ακούτε; Αυτό να κάνουμε όλοι.

Και μέσα από την ηρεμία μας, μέσα από την καινούργια μας θωριά, μετά την μετανάστευση των λογικών που μας οδήγησαν εδώ, θα βρούμε μια άκρη. Θα βρούμε.

Οι δύο πρώτες φώτο των ατενίστας από τα redfly planet και τον πιτσιρίκο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου