7 Φεβ 2011

Η κυβέρνηση ανέλαβε να κάνει σειρά από προτάσεις στο ΔΝΤ για το πώς θα μειωθεί το έλλειμμα στο 3%

… Όταν η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στην αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους της και όδευε στη χρεοκοπία, είχε να επιλέξει ή τη χρεοκοπία ή να συζητήσει με τους εταίρους της στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ το πώς θα αποφύγει αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη. Με βάση τη διεθνή εμπειρία, δεν υπάρχουν χίλιοι αλλά μόνο ένας τρόπος που αντιμετωπίζονται αυτές οι κρίσεις: η χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα και θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία απευθύνεται στους εταίρους της, ζητάει χρηματοδοτική στήριξη με τη μορφή δανείου και προτείνει στους δανειστές της με ποια μέτρα θα μειώσει το έλλειμμά της και θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της … Επειδή ήμουν στις διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ από την αρχή είπε: το έλλειμμά σας είναι 15%. Συμφωνείτε ότι πρέπει να μειωθεί στο 3% με βάση τους κοινοτικούς κανόνες; Εκεί συμφωνήσαμε. Η κυβέρνηση ανέλαβε να κάνει σειρά από προτάσεις στο ΔΝΤ για το πώς θα μειωθεί το έλλειμμα στο 3%. Ήταν φυσικό να εξεταστούν όλες οι δαπάνες και όλοι οι τρόποι είσπραξης φορολογικών εσόδων, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία που πήρε τη μορφή του μνημονίου. Η διαπραγμάτευση ήταν μια διαδικασία όπου οι πιστωτές απαιτούσαν από την Ελλάδα να διευκρινίσει με ποιους τρόπους θα πετύχει τη μείωση του ελλείμματος, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος…

Π. Ρουμελιώτης, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία της Κυριακής.

Βέβαια, ακόμα και ο ποιο αδαής και ‘ουγκ’ πασόκος ή νεοδημοκράτης ψηφοφόρος, το έχει εμπεδώσει: το «μνημόνιο είναι ευτυχία», δεν υπάρχει εναλλακτική (TINA) και «όλα ήταν στο πασοκικό (και νεοδημοκρατικό, λάος, δηάρι, μπακογιάννη) πρόγραμμα». Απλώς μία υπενθύμιση, για να μην ξεχνιόμαστε στους ζόρικους καιρούς που είναι πλέον εδώ, από έναν πασόκο, πρώην υπουργό και νυν υπερκομματικό μέλος ενός εκ των πυλώνων της «παγκόσμιας διακυβέρνησης» του GAP σας. Αν και όπως πολύ καλά μας θυμίζει παρακάτω στην ίδια συνέντευξη ο Π. Ρουμελιώτης: Κάθε χώρα που είναι μέλος του ΔΝΤ με βάση το άρθρο 4 του οργανισμού κάθε χρόνο υπόκειται σε έλεγχο.  

Σε αυτό το link, υπάρχουν και οι παλαιότεροι έλεγχοι με τις υποδείξεις για την Ελλάδα. Για τους όψιμους υπερπατριώτες, που ανακαλύψανε ‘προδοσίες’, ‘ξένη κυριαρχία’, ‘4ο ράιχ’, ‘θεωρίες συνομωσίας’, διαχωρίζουν τον νεοφιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίησης από κάποιον άλλον καπιταλισμό του φαντασιακού τους και άλλες τέτοιου είδους, αντιεπιστημονικές βλακείες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου