2 Φεβ 2011

Η εξέγερση στην Αίγυπτο και ο ρόλος της οικονομίας

Μια άποψη από τον γνωστό μας Paul Krugman για τη σχέση της πορείας της αιγυπτιακής οικονομίας με τα εξεγερσιακά γεγονότα που ζούμε σήμερα.

Μια σκέψη για την αιγυπτιακή εξέγερση. Πολλοί την έχουν παραλληλίσει, είτε μ’ αυτή στις Φιλιππίνες το 1986, είτε με της Ινδονησίας το 1998. Το έχω κάνει κι εγώ. Αλλά υπάρχει μια ενδεχομένως, σημαντική και αποκαλυπτική διαφορά μεταξύ τους. Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, και οι δύο αυτές πολιτικές κρίσεις ήταν επακόλουθα δραματικών οικονομικών κρίσεων: οι Φιλιππίνες του Marcos είχαν παγιδευτεί στην λατινοαμερικάνικη κρίση χρέους της δεκαετίας του 1980 (οι Φιλιππίνες ήταν στην ουσία μια ‘λατινοαμερικάνικη’ οικονομία τότε) - η Ινδονησία του Suharto, στην ασιατική κρίση. Τίποτα συγκρίσιμο με την Αίγυπτο σήμερα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία δεν έχει καμία σχέση. Η Αίγυπτος είχε αξιοπρεπή ανάπτυξη, αλλά τα κέρδη δεν διαχέονταν προς τα κάτω και η ανεργία των νέων ήταν και είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Το ηθικό δίδαγμα είναι πως το ΑΕΠ δεν λέει όλη την αλήθεια. Ναι, οι λογικοί άνθρωποι το γνωρίζουν ήδη, αλλά αυτό είναι μια διαγραμματική υπενθύμιση.

Να του δώσεις άδικο του Krugman, δεν μπορείς εύκολα. Πρώτον, τον επικαλείται και τον συμβουλεύεται ο ίδιος ο πρόεδρος της διεθνούς σοσιαλιστικής και δεύτερον τα έχει πει ο παππούς του προέδρου της σοσιαλιστικής διεθνούς πριν τον Krugman: ευημερούν οι αριθμοί και πένονται οι πολίτες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου