29 Μαρ 2010

Χρήση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό, 1798 – 2009

Ένα θέμα λίγο μπανάλ, αφού όλοι σήμερα ασχολούμαστε με την οικονομική κρίση, αλλά έχει και αυτό το ενδιαφέρον του, τουλάχιστον για στατιστικούς λόγους. Ο συγκεκριμένος κατάλογος περιέχει περιπτώσεις χρήσης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό σε κανονική στρατιωτική σύγκρουση, προληπτικές επεμβάσεις για προστασία Αμερικανών πολιτών και προώθησης αμερικάνικων συμφερόντων (στο λένε στα ίσια). Και φυσικά δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις συγκεκαλυμμένων ενεργειών (αυτό μας  έλλειπε), στρατό κατοχής μετά τον Β’ Π.Π., στρατιωτικά γυμνάσια, συμμετοχή στον ΟΗΕ και λοιπές ευγενικές χορηγίες.
Το όλον και αν δεν χάθηκα στο μέτρημα, η συγκεκριμένη λίστα περιέχει 333 μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις σε μόλις 210 χρόνια. 65 μόνο τη δεκαετία του 1990. Εντυπωσιακό, σχεδόν 1,5 επέμβαση ανά έτος και δε νομίζω να υπάρχει χρονολογία που να μην επισκέφτηκαν κάποια γωνιά του πλανήτη. Από τη Γροιλανδία μέχρι τα Φώκλαντ και τα Φίτζι! Ειδικά τα τελευταία χρόνια δεν προλαβαίνει ο μπάρμπα-Σαμ. Τόσο πολύ δουλειά πλάκωσε.

Στα μέρη μας τους πρωτοβλέπουμε το 1827 να κυνηγάνε πειρατές στις Κυκλάδες και ακολουθεί το γνωστό περιστατικό το 1922 στη Σμύρνη. Αναφέρει και ένα περίεργο περιστατικό το 1919, όπου πεζοναύτες προστάτευαν το αμερικάνικο προξενείο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής κατοχής της Κων/πολης(;) Εμείς κάπως αλλιώς την ξέραμε την ιστορία αυτή. Τέλος πάντων.

Ο κατάλογος είναι από τον Richard F. Grimmett, ειδικό στη διεθνή ασφάλεια, φρούτο που ευδοκιμεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται εδώ (στα αγγλικά) και τα στοιχεία προέρχονται από την βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Αν μη τι άλλο, είναι οργανωμένοι και ασχολούνται επιστημονικά με το θέμα. Σα να βγάζουν τα στατιστικά του NBA ένα πράγμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου