29 Απρ 2010

Διαβεβαιώσεις για τις ελληνικές τράπεζες από την Αλβανία!!!

Διαβεβαιώσεις για την ομαλή λειτουργία των ελληνικών τραπεζών στην αλβανική τραπεζική αγορά, έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, Άρντιαν Φουλάνι, σημειώνοντας πως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, καταγράφει αύξηση, όπως και το σύνολο των καταθέσεων σ’ αυτές.
Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φουλάνι αναγνώρισε πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα «αναμφίβολα» θα επηρεάσουν τη σχεδιαζόμενη, πρώτη (δοκιμαστική) έκδοση ευρωομολόγου, αξίας 400 εκατ. ευρώ, από τη χώρα του. Πάντως, δεν διευκρίνισε τι είδους επιρροή θα έχει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα στην έκδοση του ευρωομολόγου.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας προέβλεψε πως με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχει η τράπεζα στη διάθεσή της, ο ρυθμός ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 3,3% το 2009 και το 2010 αναμένεται να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό.
Ο κ. Φουλάνι ανακοίνωσε, επίσης, πως η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο, στο 5,25%.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, Ρίντβαν Μπόντε ξεκινά έναν κύκλο παρουσίασης του ευρωομολόγου, στις ξένες αγορές, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Πέρυσι, η αλβανική κυβέρνηση ανέβαλε την έκδοση του ευρωομολόγου, λόγω των συνθηκών στην αγορά και προχώρησε στη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 250 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες «Deutsche Bank


Γιατί ανησυχούν άραγε στην Αλβανία για τις ελληνικές τράπεζες και έπρεπε να βγει ο κεντρικός τους τραπεζίτης να δώσει διαβεβαιώσεις ομαλή λειτουργίας; Και πως στην ευχή ένα απλό ομόλογο τους επηρεάζεται «αναμφίβολα» από τα δικά μας χάλια; Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς;

Στη φώτο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, Άρντιαν Φουλάνι, σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές, περιμένοντας επενδυτές το 2007. Από το SETimes.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου