15 Απρ 2010

Μια παρατήρηση πάνω στο προσχέδιο του Καλλικράτη

Έφτασε λοιπόν η ώρα και δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του περίφημου Καλλικράτη, όπως αυτό δόθηκε από το υπουργεί σε ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ. Όλο το κείμενο βρίσκεται στο πολύ καλό και ενημερωμένο aftodioikisi.gr. Γενικότερες παρατηρήσεις, σχόλια και κριτικές επί του σχεδίου, είναι πλέον διαθέσιμες σε όλο το διαδίκτυο. Εμείς εδώ και έχοντας ρίξει μία ματιά στα κυριότερα κατά την άποψή μας, σημεία του, ένα πράγμα μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση και πιστεύουμε πως δείχνει το πνεύμα στο οποίο θα κινηθεί από δω και πέρα η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Εστιάζουμε στα άρθρα 77 και 179.

Το άρθρο 77, σελίδα 51, έχει τίτλο «Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης» και προδιαγράφει την καθιέρωση μίας θέσης που «με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης… Ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα». Κάτι σαν τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά σε επίπεδο Δήμου.

Το άρθρο 179, σελίδα 126, έχει τίτλο «Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης» και προδιαγράφει την καθιέρωση μίας θέσης που «Με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου …επιλέγεται πολίτης που αποτελεί προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους ως περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη και της Επιχείρησης. … Ο περιφερειακός συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες της περιφέρειας, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, των νομικών της προσώπων και επιχειρήσεων και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα». Κάτι σαν τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά σε επίπεδο Περιφέρειας.

Και στις δύο περιπτώσεις, δεν αναιρείται ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως αναφέρει το προσχέδιο. Αυτό που ξενίζει λίγο είναι ο τίτλος που του δίνεται και που όπως διαβάζουμε και στο aftodioikisi.gr: «ο Συνήγορος του Δημότη, όπως είχε ονομαστεί στο αρχικό σχέδιο, μετονομάζεται σε Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης». Δηλαδή, έχουμε την προσθήκη της λέξης επιχείρηση δίπλα σε αυτή του πολίτη. Και παρατηρώντας τα σχετικά άρθρα αλλά και όλο το προσχέδιο, εύκολα συμπεραίνουμε την εξίσωση των δύο αυτών εννοιών. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, την αναβάθμιση της έννοιας επιχείρηση και την εξίσωσή της, με αυτή του πολίτη στα μάτια και τα κείμενα της διοίκησης. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η εξουσία της διοίκησης σε μια δημοκρατία, προέρχεται από το λαό και τους πολίτες και ασκείται υπέρ αυτών. Τώρα βλέπουμε να ξεφυτρώνει και η οντότητα επιχείρηση και να της αποδίδονται χαρακτηριστικά και δικαιώματα φυσικού προσώπου. Πολύ τιμητικό αυτό για ένα ομιχλώδες νομικό κατασκεύασμα όπως η επιχείρηση…αλλά δυστυχώς φυσική εξέλιξη των καιρών.

Στη φωτογραφία φαίνεται η διοικητική διαίρεση της Φωκίδας από το ΥΠΕΣ. Κρατήστε το για αρχειακό είδος.

Ακολουθεί ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τη θέση του θεσμού της επιχείρησης στην εποχή μας και την εξέλιξή της στο χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου