16 Απρ 2010

Τα χρέη μας, πρόβλημά σας

«Το ΔΝΤ είναι μόνο προσωρινή λύση» είναι ο τίτλος άρθρου της Καθημερινής που αποτελεί περίληψη του «Greece's sovereign-debt crisis: Still in a spin» του The Economist. Όπως αναφέρει και ο τίτλος, το πακέτο στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ των €45δισ ουσιαστικά δίνει μια παράταση λίγων ετών στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Economist, ακόμη και με δημοσιονομική προσαρμογή που θα φτάνει το 10% του ΑΕΠ, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η Ελλάδα και πάλι θα χρειάζεται δάνεια από τους εταίρους της για να επιβιώσει, καθώς το χρέος της θα έχει φτάσει το 150% μέχρι το 2014».
Η επόμενη εικόνα του Economist δείχνει χαρακτηριστικά το πρόβλημα, όπου για το διάστημα ως το 2014 προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 5% ενώ το χρέος να φτάνει στο 149,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ, με τις πληρωμές για τόκους του χρέους να φτάνει στο 7,2% του ΑΕΠ.


Όποτε αναρωτιέται η εφημερίδα «προς τι το πακέτο διάσωσης;», εφόσον αποτελεί προσωρινό μέτρο, με μόνιμες βέβαια επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία συμπληρώνουμε εμείς. Και συνεχίζει «Η ιστορία έχει διδάξει ότι, αν είναι να αναδιαρθρώσεις το χρέος σου (διαγράφοντας μέρος αυτού και ζητώντας να αποπληρώσεις το υπόλοιπο σε περισσότερες δόσεις), τότε καλύτερα να το κάνεις άμεσα, παρά να περιμένεις». Για δύο λόγους ισχυρίζεται ο Economist: «πρώτον, γιατί αν η Ελλάδα σταματήσει να αποπληρώνει τα δάνειά της, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες του ευρώ, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόμη και η Ιταλία, με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεύτερον, επειδή οι –ούτως ή άλλως ευάλωτες– ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα. Αν χάσουν τα λεφτά τους, τότε θα χρειαστούν νέα πακέτα διάσωσης από τα κράτη. Αν όμως χάσουν και τα λεφτά που τους χρωστάνε οι άλλες μεσογειακές χώρες που κινδυνεύουν, τότε όλο το τραπεζικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου πιθανώς θα καταρρεύσει».
Και ακόμα καλύτερα «Ακόμη και μετά από όλα αυτά όμως (τα μέτρα που μας ράβουν εννοεί), οι Έλληνες μπορεί να αποφασίσουν τελικά ότι η καλύτερη λύση είναι η κήρυξη στάσης πληρωμών. Αν συμβεί αυτό, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει, αφού η Ιταλία και η Ισπανία είναι πολύ μεγάλες οικονομίες για να διασωθούν από το ΔΝΤ ή την Ε. Ε., όπως έγινε με την Ελλάδα.»
Αυτό είναι! Είμαστε στο σωστό δρόμο, με όλα τα κουσούρια μας και τις ιδιαιτερότητες ως χώρα και λαός, μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που δεν κατάφερε δυο αιώνες τώρα η Ευρωπαϊκή αριστερά: 
ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
Βλέποντας τις δύο παρακάτω εικόνες από τον Economist, διαπιστώνουμε πως τα λεφτά και τα ρίσκα είναι όντως πολλά. Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν το 58% των ελληνικών ομολόγων. Σε δε, συνδυαστική περίπτωση των χρεών Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας και της έκθεσης τραπεζών σε αυτά, μιλάμε για το ποσό του €1,2τρις, εκ των οποίων οι χώρες της ευρωζώνης κατέχουν σχεδόν το 64%. Τρέλα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου