14 Απρ 2010

Αποκλειστικό, η δήλωση ενδιαφέροντος (Letter of Intent) της Ελλάδας στο ΔΝΤ για τη σύναψη δανείου

Ελλάδα: Επιστολή Προθέσεων και Τεχνικό Μνημόνιο Κατανόησης
13 Απριλίου 2010

Το ακόλουθο αντικείμενο είναι μια δήλωση προθέσεων της Κυβέρνησης της Ελλάδας, η οποία περιγράφει τις πολιτικές που η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει στο πλαίσιο της αίτησή της για οικονομική ενίσχυση από το ΔΝΤ. Το έγγραφο, το οποίο είναι κτήμα της Ελλάδας, καθίσταται διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο του ΔΝΤ σε συμφωνία με το μέλος ως υπηρεσία προς τους χρήστες της ιστοσελίδας του ΔΝΤ.

Αθήνα, 13 Απριλίου 2010
Mr. Dominique Strauss-Kahn
Managing Director
International Monetary Fund
Washington, DC 20431


Αγαπητέ κύριε Strauss-Kahn:

1. Η πίεση στην οικονομική αγορά της Ελλάδας, έχει ενταθεί τις προηγούμενες εβδομάδες ως αποτέλεσμα των γεγονότων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Σε απάντηση, η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας (Τράπεζα της Ελλάδος, ΤτΕ ) έχουν αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για δεσμευτικές μακροοικονομικές πολιτικές και μείωση των οικονομικών πιέσεων της αγοράς. Αιτούμαστε την υποστήριξη του Ταμείου για το πρόγραμμά μας μέσω ενός Stand-By Arrangement (SBA) για μια περίοδο 30 μηνών με το ποσό των SDR12.6 δισ. (€ 15 δις.). Η ρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με τα € 30 δισ. στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση πληρωμών της Ελλάδας και άλλων πολυμερών και διμερών δεσμεύσεων, θα σηματοδοτήσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις πολιτικές μας.
2. Έχουμε συζητήσει με το προσωπικό του ΔΝΤ το οικονομικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιγράφεται κατωτέρω. Οι βασικοί μας στόχοι είναι (i) να μειωθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης και να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα, (ii) να διατηρηθεί επάρκεια κεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών και ρευστότητα των εγχώριων χρηματοπιστωτικών αγορών, και (iii) να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να εξασφαλισθεί επαρκής εξωτερική χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία της εξέτασης πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τα οποία είναι απολύτως συνεπή με το πρόγραμμα.
………………………………………………………………………………………….............................
5. Τις τελευταίες εβδομάδες η οικονομική πίεση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κυρίως λόγω εξωτερικών παραγόντων. Η ακραία αποστροφή κινδύνου των επενδυτών, η οποία εξαπλώθηκε από τις δυσκολίες στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, έχει επηρεάσει αρνητικά τους τίτλους του δημοσίου και τα ίδια κεφάλαια αγορών στην Ελλάδα. Η επίδραση στην Ελλάδα είναι πιο έντονη από ότι αλλού στην περιοχή, διότι οι υποκείμενες αδυναμίες (δημόσιο και εξωτερικό χρέος) εξακολουθούν να είναι υψηλές, και οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ανεπτυγμένες και ενταγμένες στις κοινοτικές αγορές.
6. Οι προοπτικές για το 2010 είναι εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται από παγκόσμια γεγονότα και κυρίως, από το βαθμό στον οποίο η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα μπορεί να διατηρηθεί.
………………………………………………………………………………………….............................
10. Η αναγκαία προσαρμογή θα επικεντρωθεί στο σκέλος των δαπανών, το οποίο φαίνεται να είναι συμβατό με την ανάγκη να μειωθεί ο συγκριτικά μεγάλος δημόσιος τομέας της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου (εξαιρουμένων των καταβληθέντων τόκων) θα είναι μειωμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2010. Αυτό θα επιτευχθεί με (i) την τήρηση των ονομαστικών μισθών στον δημόσιο τομέα σταθερών κατά τη διάρκεια του 2011, (ii) την εξάλειψη του 14ου μισθού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, (iii) θέσπιση ανώτατου ορίου στην 13η μηνιαία καταβολή σύνταξης των συνταξιούχων στα € 1.000 και εξαλείφοντας την 13η μηνιαία καταβολή σύνταξης για όλους τους πρώιμα συνταξιούχους, (iv) την αναβολή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των επιλεγμένων κοινωνικών παροχών, και (v) περικοπές λειτουργικών δαπανών σε όλα τα υπουργεία σε όλους τους τομείς.
………………………………………………………………………………………….............................
Επίσης, θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα ζητήσουμε τη γνώμη του προσωπικού του ΔΝΤ σχετικά με πιθανά διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που το συνολικό έλλειμμα των τοπικών αυτοδιοικήσεων υπερβεί τα προβλεπόμενα.
11. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μακροπρόθεσμα, αναγνωρίζοντας ότι αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Επομένως έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε την εξυγίανση των προϋπολογισμών και στον προϋπολογισμό του 2011 - που πρέπει να συζητηθεί με το προσωπικό του ΔΝΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος και παραπέρα. Νέοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι, θα περιέχονται στο προσεχές πρόγραμμα σταθερότητας και το πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών μας.
………………………………………………………………………………………….............................

Γιώργος Παπακωνσταντίνου   -       Υπουργός των Οικονομικών      
Γεώργιος Προβόπουλος         -        Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
                                      


Αυτά θα μπορούσαν να είναι αποσπάσματα από την πρόσκληση στον μπαμπούλα, το ΔΝΤ δηλαδή, την οποία ετοιμάζεται να αποστείλει οσονούπω η σοσιαλιστική μας κυβέρνηση. Αυτή πάνω κάτω, τη μορφή θα έχει και τις ίδιες αισχρές δικαιολογίες και φράσεις δήλωσης υποτέλειας, όμοια με αυτή την επιστολή που απέστειλε η Ουγγαρία στο ‘ευαγές’ ίδρυμα το Νοέμβρη του 2008. Μόνο κάποια νούμερα και το Ουγγαρία με το Ελλάδα θα διαφέρουν. Α ναι, και οι υπογράφοντες. Γενικά σε όλα τα θύματα αυτό το μοντέλο ακολουθείται, αν και σε μας προβλέπεται πιο ακριβό το κουστουμάκι που μας ράβουν, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές δηλώσεις του Strauss-Kahn. Και οι αηδίες περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σχεδίου του ΓΑΠ, είναι αηδίες. Πάντα σε συνεργασία με την Ε.Ε., την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλα διεθνή κοράκια δανείζει το ΔΝΤ. Απλώς, αυτό χαράσσει τους επαίσχυντους όρους και επιβλέπει την υποταγή σου. Γιατί όπως είχε δηλώσει και ο Γ. Αρσένης σε ανύποπτο χρόνο:
«Με τον όρο "Συναίνεση της Ουάσιγκτον" αναφερόμαστε στους κανόνες τους οποίους προωθούν οι διεθνείς οργανισμοί στη Ουάσιγκτον: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Διεθνής Τράπεζα αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η μήτρα των κανόνων αυτών είναι η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που βρήκε την πολιτική της νομιμοποίηση στις κυβερνήσεις Θάτσερ και Ρέιγκαν. Οι κανόνες αυτοί, που ουσιαστικά επιβλήθηκαν στις χώρες του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης στις δεκαετίες του ΄80 και ΄90, αφορούν μια συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης που επικεντρώνεται στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την απελευθέρωση των αγορών, τη μακροοικονομική σταθερότητα (περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, σταθερότητα τιμών) και την ελαχιστοποίηση του ρόλου του Κράτους. Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. (που κατ΄ ευφημισμό ονομάζεται και Σύμφωνο Ανάπτυξης) είναι στα βασικά σημεία του αντίγραφο της Συναίνεσης της Ουάσιγκτον».

Με τις υγείες μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου