12 Απρ 2010

ΓΣΕΕ και εργατικοί αγώνες, έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους

Απελπισία, απόγνωση και οργή προκαλεί στον απλό εργαζόμενο, συνδικαλιζόμενο ή μη, η στάση και ο τρόπος που πολιτεύεται η ΓΣΕΕ και οι παρατάξεις της. Τώρα που πρέπει να βγει μπροστά στον αγώνα των εργαζομένων να αντικρούσουν τα απανωτά χτυπήματα που δέχονται, τώρα αυτή εμφανίζεται να βάζει απροκάλυπτα πλάτη στα εξοντωτικά κυβερνητικά μέτρα, απαρνούμενη την κλιμάκωση του αγώνα και αφήνοντας ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους. Παραθέτουμε αυτούσιο ένα κείμενο που αναφέρεται στις πρόσφατες διεργασίες της για ανάδειξη προεδρείου και το ζήτημα του αγωνιστικού προγράμματος δράσης.

H ΓΣΕΕ αρνήθηκε όχι μόνο την κλιμάκωση του αγώνα, αλλά και τον αγώνα

Στις χτεσινές συνεδριάσεις της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) απέρριψαν την πρόταση για 48ωρη απεργία στο 3ο δεκαήμερο του Απρίλη, που ναι μεν είχε κάνει η ΔΑΣ(ΠΑΜΕ), όμως εκπροσωπεί και τις διαθέσεις των μη ΠΑΜιτων.
Για την ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν μας πέφτει λόγος. Δεν περίμενε κανείς κλιμάκωση.
Για την "Αυτόνομη Παρέμβαση" όμως, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τη στάση της. Κατ'αρχάς, ενώ στους κόλπους του ΣΥΝ αναπτύχθηκε συζήτηση για την αποχώρησή της Α.Π. από το προεδρείο της ΓΣΕΕ (από το οποίο έχει αποχωρήσει προ πολλού η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ), με κορύφωση άρθρο του Χρ. Πιλάλη, ηγετικού στελέχους της που το ζητούσε, τελικά, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε γράφεται ότι"
Η πρόταση μας δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή για μια ακόμη φορά, με ευθύνη της πλειοψηφίας.
Σε ότι αφορά τη συγκρότηση Προεδρείου, καταστήσαμε σαφές ότι συμμετέχουμε σε ένα αντιπροσωπευτικό –αναλογικό Προεδρείο, το οποίο αποτελεί ένα λειτουργικό προεδρείο μη συνεργασίας, αφού όχι μόνο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα προγραμματικής συμφωνίας, αλλά επιπρόσθετα υπάρχουν τεράστιες διαφορές με τις άλλες δυνάμεις όσον αφορά τη συνδικαλιστική μας πρακτική."
τα bold δικά τους...
Ενώ, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης, αν δεν υπάρχει σεβασμός της δημοκρατικής λειτουργίας του προεδρείου, ενώ η αποχώρηση θα κριθεί και "από τη στάση της ΓΣΕΕ στις μεγάλες μάχες για το ασφαλιστικό, τη σύμβαση και την απόκρουση των συνεπειών της κρίσης", μια στάση που ήδη "κατακεραύνωνε" πριν...
Όσο δε για την πρόταση της Α.Π., ήταν η εξής ασαφής: "ζήτησε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη και το θέμα ενός αγωνιστικού προγράμματος δράσης της Συνομοσπονδίας, με στόχο την ανατροπή των αντεργατικών– αντικοινωνικών πολιτικών της Κυβέρνησης και της Ε.Ε., που σήμερα υλοποιούνται στη χώρα μας, αρχής γενομένης με την Προκήρυξη Γενικής Απεργίας μαζί με την ΑΔΕΔΥ κατά το 3ο δεκαήμερο του Απρίλη."
όπως μας πληροφορεί το ίδιο τους το κείμενο. Προσέξτε: δεν λέει "κλιμάκωση", δεν λέει 48ωρη, πετά ένα αόριστο "προκήρυξη γενικής απεργίας". Όσο για το "αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης", αυτό, από τα όσα έχει δει κανείς από την Α.Π, δεν σημαίνει ούτε επισκέψεις σε χώρους δουλειάς, ούτε καθημερινή προπαγάνδιση της απεργίας..
Για την ιστορία, και για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους, αξίζει να σημειωθεί πως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ εξουσιοδότησαν την Εκτελεστική Γραμματεία της ΓΣΕΕ να προκηρύξει Γενική Απεργία "αν χρειαστεί"...
Θα ήθελα, επί τη ευκαιρία, να ανοίξει μια συζήτηση για τον προσανατολισμό μας, όλων όσων θέλουμε να κλιμακωθεί ο αγώνας, αλλά δεν είμαστε με το ΠΑΜΕ. Τι κάνουμε από δω και πέρα; Το ΠΑΜΕ πλέον, σε "πανελλαδικούς όρους", να το πω, φαίνεται πια ο μπροστάρης, ο φορέας της κλιμάκωσης του αγώνα. Μήπως στενεύουν τα δικά μας περιθώρια; Πώς προχωράμε;

Από το athens.indymedia

Δυστυχώς ο συγγραφέας του παραπάνω κειμένου έχει απόλυτο δίκιο σε όλα..

Στο δελτίο τύπου για τη συγκρότηση του δ.σ. και της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ, αναφέρει: Μετά τη συγκρότηση σε σώμα η Ολομέλεια της Διοίκησης αποφάσισε και εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή για την πραγματοποίηση Απεργιακών Κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα και ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ΕΓΣΣΕ, το Ασφαλιστικό και όλων των εργασιακών θεμάτων.
Ζήσε Μαϊ μου…

Η απαράδεκτη για αριστερή παράταξη, ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης η οποία αναλώνεται σε προσπάθεια δικαιολόγησης της συμμετοχής της στο προεδρείο και στα ίδια έδρανα με όσους έχουν την πλήρη ευθύνη για τη σημερινή αρνητική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, εδώ. Τώρα μόλις είδα ένα σημερινό δελτίο τύπου της ΑΠ που καλεί τη ΓΣΕΕ για 24ωρη γενική απεργία το τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη, έτσι γενικά και αόριστα όπως πάντα.

Και ύστερα κάποιοι απορούνε που ο κόσμος τους έχει γραμμένους και η αποδοχή και εμπιστοσύνη στα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές έχει τόσο χαμηλό βαθμό.
Όλοι οι εκλεγμένοι στα όργανα της ΓΣΕΕ, εντελώς πληροφοριακά.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οσο και εαν ειναι σαπιο το συστημα που λεγεται
ΓΣΕΕ ή ΑΔΕΔΥ οι αγωνες πρεπει να δοθουν μεσα απο
αυτο,οποτε αποχωρησεις τυπου ΑΠ ή ΔΑΣ ΠΑΜΕ
θεωρουνται λιποταξιες,δεν ειναι λογικη το" εγω θα κανω τους αγωνες μου καπου αλλου",αποδειξτε
οτι κανεται πραγματικο αγωνα και να ειστε σιγουροι οτι θα ελθουν μαζι σας και ατομα διαφορετικων πολιτικων πεποιθησεων,
ετσι λεω εγω.

Δημοσίευση σχολίου