10 Ιουν 2010

80.000 νόμοι τους οποίους οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να αλλάξουν

Παρακάτω ακολουθεί ένα κείμενο από το euabc.com, το οποίο είναι κάτι σαν αλφαβητάρι της ευρωπαϊκής ένωσης. Περιέχει επεξηγήσεις για όρους και έννοιες της ΕΕ, καθώς και περαιτέρω links για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για αυτή την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, στην οποία παραχωρήσαμε κυριαρχικά μας δικαιώματα κατά τον ΓΑΠ και το Σύνταγμα (άρθρο 28). Επειδή βασικά κανείς δε μας ρώτησε ή μας παραπληροφόρησαν για το όλο ευρωπαϊκό εγχείρημα και την ‘ολοκλήρωση’ και επειδή μπορεί, αύριο - μεθαύριο, να ζητήσουμε αυτά που μας υφάρπαξαν πίσω, ας γνωρίζουμε τουλάχιστον τι εκουσίως τους εκχωρήσαμε. Να γνωρίζουμε επακριβώς τους ‘θα μας πάρουν με τις πέτρες’ (ρήση ΓΑΠ στη βουλή 4-6-2010 ), γιατί η Βουλγαράκεια ρήση ‘ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ’ είναι πανευρωενωσιακό ρητό.

Το μέγεθος των προς πώληση φραουλών στα καταστήματα, αποφασίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έναν κανονισμό ‘δεσμευτικό ως προς όλα τα μέρη του και άμεσα ισχύων σε όλα τα κράτη μέλη’. Τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν λόγο. Είναι ένας από τους 80.000 κανόνες που δεν μπορούν να τροποποιηθούν από τους ψηφοφόρους.

Η ΕΕ απαρτίζεται από 27 κράτη μέλη, όλα με κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Οι ψηφοφόροι μπορούν να συμμετάσχουν σε εκλογές, γεγονός που οδηγεί σε μια νέα πλειοψηφία και στη συνέχεια σε νέους νόμους. Έχουμε όμως κατορθώσει να αποδεχθούμε την ύπαρξη περισσότερων των 80.000 νομοθετημάτων στην ΕΕ, όπου αυτή τη θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας δεν ισχύει.

Πρώτον, έχουμε 26.560 ισχύοντα νομοθετήματα αποφασισμένα στα ευρωπαϊκά όργανα. Μπορούν να τροποποιηθούν μόνο μετά από απόφαση του μη-αιρετών μελών της Επιτροπής. Το Συμβούλιο των Υπουργών πρέπει να εγκρίνει σημαντικές αλλαγές με ειδική πλειοψηφία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα από μόνο του, ακόμη και αν τα μέλη του κοινοβουλίου, ομόφωνα συμφωνήσουν.

Έπειτα έχουμε 4.112 διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όπως κι νόμοι. Υπάρχουν επίσης 10.337 ετυμηγορίες του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, οι οποίες μπορεί να τροποποιηθούν μόνο με νέες ετυμηγορίες των δικαστών ή από μια νέα συνθήκη. Τέλος έχουμε 44.838 εναρμονισμένα πρότυπα, τα οποία μπορούν κανονικά να τροποποιηθούν από την Επιτροπή ή / και με ειδική πλειοψηφία μεταξύ των κρατών-μελών. Και πάλι, ακόμη και μια ομοφωνία του κοινοβούλιο δεν μπορεί να τα αλλάξει, ούτε μετά από εκλογές.

Οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι αποκομμένοι από περισσότερους ίσως των 80.000 ευρωπαϊκών νομοθετημάτων και των εθνικών εναρμονίσεών τους. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε με την ψήφο μας το περιεχόμενο τους.

Γιατί να μην επιμείνουμε στη βασική αρχή της δημοκρατίας, η οποία θα έλεγε: Όλοι οι νόμοι πρέπει να εγκρίνονται από την πλειοψηφία των εθνικών ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι 85.832 νόμοι και κανονισμοί πρέπει πράγματι να εγκριθούν από τα μέλη των κοινοβουλίων. Αυτοί που εκλέγονται από τους ψηφοφόρους μπορούν να εκχωρήσουν τις πιο τεχνικές αποφάσεις σε πιο εξειδικευμένα όργανα. Θα είχαμε ακόμη δημοκρατία αν οι εν λόγω αρμοδιότητες που είχαν ανατεθεί στους ειδικούς, ήταν σε θέση να επανέλθουν με μια απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εάν αυτό ήταν απαραίτητο. Το γεγονός ότι αυτό δεν είναι πλέον δυνατόν, σημαίνει ότι δεν υπάρχει δημοκρατία για την αλλαγή αυτών των 80.000 νόμων και κανονισμών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου