15 Ιουν 2010

Επαρχιακή σαπίλα

… δεν είναι μόνο για αυτό που δεν αφυπνίζονται στην Τρίπολη, και νομίζω και σε άλλες περιοχές της επαρχίας. Ας τα πιάσουμε με τη σειρά για την Τρίπολη:

1. Γεμάτος ο τόπος δ.υ. όλων των βαθμίδων λόγω κυρίως των απίστευτων πελατειακών σχέσεων. Βασικά οι πελατειακές σχέσεις είναι το κύριο περιεχόμενο της πολιτικής ζωής στην Τρίπολη και πιστεύω και αλλού στην επαρχία. Ο Ρέππας που πόζαρε με το ΓΑΠ στο πνευματικό κέντρο έχει χώσει πολύ κόσμο στις υπηρεσίες. Και οι παλαιότεροι βέβαια έκαναν τα ίδια με τη μεγάλη μορφή το σύντροφο το Δασκαλάκη που σίγουρα πολλά σπίτια εργαζομένων στη ΔΕΗ και αλλού του χουν κάνει εικόνισμα.

2. Επειδή οι οικογενειακοί δεσμοί της φατριαστικής-μαφιόζικης νοοτροπίας μας καλά κρατούν, τα στηρίγματα μπορεί να έρχονται είτε από συγγενείς των γύρω χωριών (κυρίως τρόφιμα), είτε από μπαρμπάδες με άκρες στον κρατικό μηχανισμό που τους βολεύουν με δουλειά (παλαιότερα έπαιζε διορισμός, τώρα καμιά σύμβαση έργου, κάνα προγραμματάκι stage klp) ή για παράνομες μπίζνες. Να μην ξεχνάμε και τους μετανάστες από ΗΠΑ Αυστραλία με τα περίφημα τσεκ που εξαργυρώνουν κάθε τόσο οι αδελφο-ξαδελφο-μπαρμπάδες.

3. Τοπική μαφία κάθε είδους που συνεργάζεται με τη μπατσαρία, τους ντόπιους άρχοντες, και τα γνωστά δίκτυα σε υπηρεσίες (εφορία, πολεοδομία κλπ) και έτσι βγάζει μπόλικο μαύρο χρήμα από χασισάκι, αναθέσεις έργων κλπ.

4. Πολύ σημαντικό είναι το ρίζωμα σε έναν τόπο, καθότι πολλοί έχουν δικό τους σπίτι ή αν μένουν σε ενοίκιο το πατρικό στο χωριό λίγο έξω από την πόλη τους περιμένει. Έτσι δεν είναι εντελώς στο έλεος του Θεού όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα και μπορούν να νιώθουν πιο αισιόδοξοι. Έτσι γίνονται και πιο απαθείς.

Υπάρχουν και πολλά άλλα που μπορεί να προσθέσει κανείς. Η ουσία είναι νομίζω ότι ο κόσμος στηρίζεται σε παρασιτικά δίκτυα και την παραοικονομία και έτσι δύσκολα αναπτύσσει διάθεση για αγώνα και γενικότερα ταξική συνείδηση.

Σχόλιο αναγνώστη του athens.indymedia πάνω στο θέμα ‘Μετά διαμαρτυριών η επίσκεψη Παπανδρέου στην Τρίπολη

Πολύ καλή περιγραφή του σάπιου κατεστημένου και της αντιδραστικής νοοτροπίας της ελληνικής επαρχίας. Με τις κατά περίπτωση αλλαγές στους όρους Τρίπολη-Ρέππας-Δασκαλάκης-ΔΕΗ, περιγράφεται σχεδόν πιστά, η κάθε γωνία της ελληνικής περιφέρειας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου