7 Ιουν 2010

Mundial Ν. Αφρικής: Η μεγάλη κομπίνα της FIFA

Κάπως έτσι είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας City Press της Νοτίου Αφρικής επικαλούμενη δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους, το οποίο χαρακτηρίζει την εν λόγω παγκόσμια ομοσπονδία σαν ένα ‘μάτσο αλήτες’ και ‘μαφιόζους’ που έχουν ‘δέσει’ την κυβέρνηση και τη χώρα της Ν. Αφρικής με μία αποικιακού χαρακτήρα σύμβαση για όλη τη διάρκεια των αγώνων. Κάτι μας θυμίζει όλο αυτό το σκηνικό, εξάλλου δεν είναι μακριά το 2004 και τα ανάλογα τα δικά μας με τους ολυμπιακούς αγώνες και την άλλη παγκόσμια συμμορία της ΔΟΕ.

Πιο αναλυτικά για το παρασκήνιο αυτού που θα θαυμάσουμε από τις 11 Ιούνη και για ένα μήνα στην Αφρικάνικη ήπειρο, από τον Σ. Ταμπάκο του nova sport fm.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «αποικιοκρατικού τύπου» (!) τη σύμβαση 17 σημείων, που υπέγραψε η κυβέρνηση του Τζέικομπ Ζούμα τον περασμένο Απρίλιο με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδόσφαιρου. Μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος -οι δηλώσεις του οποίου φιλοξενούνται στην εφημερίδα- έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τα μέλη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ως «μαφιόζους»! «Η FIFA είναι μια συμμορία. Ούτε καν ο ΟΗΕ δεν θα περίμενε από μας να πάρουμε τα συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με το φορολογικό μας σύστημα», φέρεται να δήλωσε o κυβερνητικός αξιωματούχος.


«Τις επόμενες πέντε εβδομάδες πρέπει να συνηθίσετε ότι πρόεδρος της χώρας θα είναι ο Ζεπ Μπλάτερ και όχι ο Τζέικομπ Ζούμα. Αυτός θα κάθεται στον πάγκο, σαν αναπληρωματικός και η κυβέρνησή του θα εκτελεί τις εντολές της FIFA» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας, με τον συντάκτη του να ισχυρίζεται ότι η χώρα του έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 63 δισεκατομμύρια ραντ (6,7 δις ευρώ), στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που, ουσιαστικά, θέτει τη Νότια Αφρική υπό την κηδεμονία της FIFA μέχρι την ολοκλήρωση της διοργάνωσης!

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα χρήματα που κερδίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία βρίσκονται, ήδη, σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

«Η χώρα βρίσκεται υπό επιτήρηση της FIFA στην οποία θα ανήκει ακόμη και ο εναέριος χώρος πάνω από τα στάδια, ενώ η Νότια Αφρική θα αναγκαστεί να δαπανήσει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ», τονίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση διέθεσε το προαναφερόμενο ποσό προκειμένου να ενισχύσει τους τομείς της ασφάλειας, του Τύπου, του μάρκετινγκ και της υγείας, όμως ταυτόχρονα, υποχρεώθηκε να εισάγει σειρά προϊόντων και πρώτων υλών (αυτοκίνητα, ιατρικός εξοπλισμός κ.α.) υπό ειδικό φορολογικό καθεστώς, αποκομίζοντας σημαντικό οικονομικό όφελος, μεγάλο μέρος του οποίου, ήδη, φυλάσσεται σε ελβετικές τράπεζες».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και τα ασθενοφόρα που προμηθεύτηκαν οι Νοτιοαφρικανοί, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ουσιαστικά, ανήκουν στην Παγκόσμιο Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από τους επισκέπτες, όπως σημειώνουν οι τρεις δημοσιογράφοι που επιμελούνται το συγκεκριμένο κείμενο της «City Press».

Οι ίδιοι γράφουν, επίσης, ότι οι Νοτιοαφρικανοί προμηθεύτηκαν κατ' εντολή της FIFA δύο πριβέ αεροσκάφη, δύο λιμουζίνες, 300 αυτοκίνητα, μισή ντουζίνα λεωφορεία και φυσικά εκατοντάδες σοφέρ, οι οποίοι μιλούν άριστα την αγγλική γλώσσα.

Σε ότι έχει να κάνει με τη συμφωνία και τα σημεία που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, αυτά είναι τα παρακάτω: η υποχρέωση της οργανωτικής επιτροπής να συνεργάζεται με τη FIFA, που έχει κατοχυρωμένα όλα τα εμπορικά δικαιώματα, καθώς και τα πλήρη δικαιώματα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων.

Επίσης, θα έχει υπό τον έλεγχό της και τους τελωνειακούς ελέγχους στα σημεία που σχετίζονται με τη διοργάνωση, έχοντας, μάλιστα, το δικαίωμα να επιτρέψει την χωρίς βίζα είσοδο σε δικούς της ανθρώπους.

Το άρθρο και η φωτογραφία του ‘υποτελή’ προέδρου της Ν. Αφρικής και του big boss της FIFA, που τσεπώνει το παραδάκι, από το www.sport-fm.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου