18 Ιουλ 2010

Το ερώτημα της χρονιάς

Ποιος έδωσε πιο σκληρή μάχη; Ο Λοβέρδος εναντίον της τρόικας ή ο Παναγόπουλος με τον ΣΕΒ;
Από τον Κώστα Καίσαρη, αθλητικό δημοσιογράφο στο sentragoal.gr
Βλέπεις, δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμονας δημοσιογράφος σαν τον Πρετεντέρη ή περισπούδαστος οικονομικός αναλυτής σαν τον Κώνστα ή Αιμίλιος Βεάκης και Λόρενς Ολιβιέ στη συσκευασία του ενός σαν τον Λοβέρδο ή εγγόνι δικτάτορα σαν τον Πάγκαλο για να δεις και να πεις μιαν αλήθεια με χιούμορ. Κοινός νους και αντίληψη του κόσμου γύρω σου χρειάζεται.

Και συνεχίζει ο Καίσαρης από το ίδιο άρθρο (βασικά αναφορά στον Ολυμπιακό κάνει):

Θρίαμβος του εργατικού κινήματος

Τι έχουνε να πούνε τώρα οι αληταράδες που ρίχνανε τα γιαούρτια στον μέγα συνδικαλιστή Παναγόπουλο; Τον αγωνιστή πρόεδρο της ΓΣΕΕ; Η χθεσινή υπογραφή του, μαζί μ’ αυτήν των εργοδοτών, στη νέα εθνική συλλογική σύμβαση θα μείνει στην Ιστορία. Σαν μνημόνιο Νο 2 τριετούς διάρκειας. Οι αυξήσεις που εξασφάλισε ήταν γενναίες: Από την πρώτη Ιουλίου του 2011 1,5%. Κι από την πρώτη Ιουλίου του 2012 1,7%. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Ο μισθός των 740 ευρώ από του χρόνου την 1η Ιουλίου ανεβαίνει 751! Εντεκα ευρώ το μήνα. Οχι ολόκληρα. Αφαιρουμένων των κρατήσεων. Κι από την 1η Ιουλίου του 2012 ο κατώτατος βασικός μισθός εκτινάσσεται στα 763 γιούρο. Μιλάμε για νίκη του εργατικού κινήματος. Για θρίαμβο.

Θα τρώνε με χρυσά κουτάλια

Η πλέον ηχηρή απάντηση στους τραμπούκους του ΠΑΜΕ που κλείνουν τα λιμάνια και δεν αναγνωρίζουν δικαστήρια και σύνταγμα. Σ’ αυτούς που θεωρούν την εργατική τάξη ιδιοκτησία τους. Που αγνοούν την τεράστια αυτή κατάκτηση της αύξησης των 11 ευρώ το μήνα. Από του χρόνου τον Ιούλιο που θα μπει στους μισθούς οι εργαζόμενοι θα τρώνε με χρυσά κουτάλια. Μια φορά το μήνα μ’ αυτά τα έντεκα ευρώ θα αγοράζουν ένα πακέτο τσιγάρα, μια εφημερίδα, θα παίρνουν το Μετρό και θα πίνουν τον καφέ τους στην πλατεία Συντάγματος. Για να βλέπουν απέναντι τη Βουλή και να την καμαρώνουν. Γι’ αυτό κι ο πρωθυπουργός της χώρας χαιρέτισε αυτήν την ιστορική συμφωνία. Τονίζοντας για μια ακόμα φορά ότι «όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση». Όλοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν αυτό το 1,5%. Κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος. Ας είναι καλά ο Παναγόπουλος. Που αγνόησε τα γιαούρτια και τους προπηλακισμούς κι έσωσε την τιμή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Τον έδωσε εγκαίρως και σε καλά χέρια

ΔΕΝ κάνεις πρωταθλητισμό με παιδάκια. Δεν φτιάχνεις την ομάδα σου απάνω σε Μάκους και Λεονάρντο. Εμπειρους θέλεις και μπαρουτοκαπνισμένους. Με μεταγραφές τύπου Κλέιτον, Χριστοδουλόπουλου και Ρουκάβινα την πρώτη χρονιά οι πολυμετοχικοί ήρθανε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι. Με Σισέ, Κατσουράνη και Λέτο σηκώσανε τις κούπες. Ιμπαγάσα και Ρόμενταλ βέβαια δεν είναι στα ίδια επίπεδα. Δεν ήθελε τρεις μεταγραφές άλλωστε ο Ολυμπιακός. Δέκα θέλει. Μοιραίο είναι λοιπόν η ποσότητα να ρίχνει την ποιότητα. Το σκεπτικό είναι που κρίνουμε κι αυτό κρίνεται καταρχήν σωστό. Να φτιάξει δηλαδή ο Ολυμπιακός μέσα στο καλοκαίρι μια αξιοπρεπή ομάδα.

Κι ανάλογα σε τι κατάσταση είναι οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές και ποια είναι τα κουράγια τους, θα είναι και τα αποτελέσματα. Αν προσθέσεις ένα μηδενικό στα 35 εκατομμύρια χρέη που είχε ο Ολυμπιακός, φτάνεις στα 350 που παρέδωσε ο Καραμανλής στον Γιώργο (φωτό). Και προκειμένου να παριστάνει τον πρωθυπουργό για δυο τρία χρόνια ο Παπανδρέου, πήρε άλλα 120. Και για να μπορεί να πληρώνει τους δανειστές σταμάτησε να πληρώνει τους Ελληνες. Βρήκε μπόσικους τους συνταξιούχους, τους γονάτισε. Είναι του χεριού του οι δημόσιοι υπάλληλοι, τους άλλαξε τον αδόξαστο.

Σε όλους τους άλλους τους την έριξε στο κεφάλι με τις αυξήσεις του ΦΠΑ και τους βάζει να δουλεύουνε μέχρι τα 70. Κι από σύνταξη; Εγγυημένα μόνο τρακόσια ευρώ και να λένε κι ευχαριστώ κι από πάνω στον Λοβέρδο που έδωσε τη μάχη με την τρόικα και την κέρδισε. Σ’ αυτήν την κατάσταση ήταν πάνω κάτω ο Ολυμπιακός. Σε υποβάθμιση, όπως υποβαθμίζουν την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι. Σε ποδοσφαιρική επιτήρηση θα έμπαινε. Ήταν τυχερός όμως. Δεν έπεσε στα χέρια κανενός Γιώργου Παπανδρέου. Δεν την κοπάνισε σαν τον Καραμανλή ο Κόκκαλης. Δεν άφησε τον Ολυμπιακό να χρεοκοπήσει. Τον έδωσε εγκαίρως. Κι από οικονομικής πλευράς τον έδωσε σε καλά χέρια. Το πότε θα κάνει σεφτέ ο Μαρινάκης και θα πάρει το πρώτο πρωτάθλημα είναι άγνωστο. Το ότι ο Ολυμπιακός θα είναι ισχυρός είναι δεδομένο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου