19 Ιουλ 2010

7,7δις ευρώ το κέρδος του ΔΝΤ από την μπίζνα με την Ελλάδα

Δεν είναι και άσχημο σε καιρούς κρίσης, κάνοντας παράλληλα ‘ψυχικό’ στον ‘άρρωστο’. Δεν του κακοπέφτει του ΔΝΤ. Με 31,842δις € δανείζει την Ελλάδα μέχρι το 2013, 39,610δις € έχει να λαμβάνει από μας μέχρι το 2018. Σε 7,768δις € θα ανέλθει το κέρδος του λοιπόν ή 24,4% επιπλέον του αρχικού κεφαλαίου. Καθαρό ποσό στα ταμεία του, γιατί όλα τα λειτουργικά έξοδα του δανείου βαραίνουν τον δανειολήπτη, δηλαδή εμάς. Ευτυχώς να λέμε που είναι και αυτοί οι ‘καλοί άνθρωποι’ και μας βοηθάνε από του τοκογλύφους. Το ότι οι τόκοι αρχίζουν να αποδίδονται από τον πρώτο χρόνο της ‘βοήθειας’, προφανώς θα πρόκειται για ‘τεχνική λεπτομέρεια’.

Και η συνεισφορά του ΔΝΤ είναι χονδρικά το 1/3 του μηχανισμού στήριξης. Τα λοιπά 2/3 είναι με απευθείας δανεισμό από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αν είναι με παρόμοιους όρους (που μάλλον είναι) και οι δανειακές συμβάσεις με τις χώρες της ευρωζώνης, τότε χονδρικά θα πρέπει μέχρι το 2018 να καταβάλουμε τόκους σε αυτές, γύρω στα 16δις €. Δηλαδή συνολικά μιλάμε για πάνω από 24δις € σε τόκους (κέρδος δανειστών). Και που να μην ήταν ‘βοήθεια’ αυτό το μνημόνιο δηλαδή. Ενδεικτικά να αναφέρω εδώ, πως με βάση το μνημόνιο (Ν.3845 παράρτημα ΙΙΙ) η συνολική επίπτωση των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση από τώρα μέχρι το 2014, υπολογίζεται σε 30δις €. Ουσιαστικά δηλαδή το ξεζούμισμα και όλα αυτά που θα χάσουμε στα επόμενα χρόνια, φτάνουν μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι τόκοι-κέρδος του ΔΝΤ και των χωρών που θα μας δανείσουν. Α ρε ματσούκι που χρειάζεται!!!

Ο πίνακας με τις εκταμιεύσεις και αποπληρωμές ανά έτος, από το ενδιάμεσο report του ΔΝΤ για το μηχανισμό στήριξης, table 10, σελίδα 27.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου