30 Αυγ 2010

Αν νομίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι πως ξεμπλέξανε με τους τροϊκάνους και τον GAP…

Είναι βαθιά νυχτωμένοι, τουλάχιστον τόσο, όσο τους έχουν αποκοιμίσει τόσα χρόνια οι προσκυνημένες συνδικαλιστικές τους ηγεσίες. Μετά λοιπόν από τις Μειώσεις προσωπικού 50% στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, άλλη μία ‘μυστήρια’ και ‘πονηρή’ παράγραφος κυκλοφορεί στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, αποκλειστικά αφιερωμένη στους δημοσίους υπαλλήλους. Στη σελ. 33 της ανεπίσημης μετάφρασης του υπ. Οικονομικών και στο κεφάλαιο που αναφέρει τι πρέπει να προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012, αναφέρει κατά λέξη:

Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει τον προκαταρκτικό προϋπολογισμό για το 2012 στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, και περιλαμβάνοντας την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων προσαρμογής που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά είναι: (σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να ληφθούν υπ’ όψιν μέτρα που αποφέρουν ανάλογη εξοικονόμηση, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ)
- Μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα επιπροσθέτως του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις. Αυτό θα επιτρέψει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκ. ευρώ.

Και για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, στην αντίστοιχη παράγραφο που αναφέρει το τι πρέπει να προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 (σελ. 15), γράφει:

Ο προϋπολογισμός θα περιέχει τα ακόλουθα μέτρα, όπως σχεδιάστηκαν στην αρχική έκδοση αυτού του Μνημονίου (σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να ληφθούν υπ’ όψιν μέτρα που αποφέρουν ανάλογη εξοικονόμηση ύστερα από στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ):
- Εφαρμογή του κανόνα αντικατάστασης μόνο του 20% των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (κυβέρνηση, δημόσιες επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, κρατικές υπηρεσίες και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί)

Πέραν δηλαδή της πολιτικής των μη-προσλήψεων, θα έχουμε και εφαρμογή πολιτικής απολύσεων στον δημόσιο τομέα από το 2012 και μετά. Αν σκοπεύουν από τις απολύσεις του 2012 να εξοικονομήσουν 600 εκ. ευρώ και με ένα μέσο μισθολογικό κόστος 40.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, αυτό μας κάνει 15.000 ανθρώπους στο δρόμο. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτούς και τις 25.000 από τη μείωση του προσωπικού των ΟΤΑ κατά 50%, τότε φτάνουμε αισίως τους 40.000. Κι όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα ποια επιπλέον, συγκεκριμένα μέτρα θα παρθούν για το 2013 και 2014 όπως έχουμε αναφέρει και (δεν) περιγράφονται στο νόμο 3845 του μνημονίου.

Αν μάλιστα επαληθευτεί και το σημερινό δημοσίευμα του Αδέσμευτου Τύπου “Φτωχολόγιο” στο Δημόσιο για τους (εναπομείναντες) δημοσίους υπαλλήλους, τότε μιλάμε για σφαγή, όπου τα σημερινά σενάρια και έρευνες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για τα αναμενόμενα επίπεδα ανεργίας και φτώχειας θα ηχούνε σαν ανέκδοτο από το 2012-13 και μετά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου