20 Αυγ 2010

Μειώσεις προσωπικού 50% στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Χωρίς πολλά - πολλά λόγια και τα τρία κείμενα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος της ανάρτησης: μείωση προσωπικού στους ΟΤΑ για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα της τάξης των 500 εκ. ευρώ κατ’ έτος, μέχρι το 2013.

Στο αγγλικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, στην παράγραφο 9, σελ. 5, στο κομμάτι Local governments, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
The government will tightly implement the bill (Ν.3852/2010, Καλλικράτης), in particular the targeted employment reduction and efficiency-enhancing reforms to secure improved budgetary results of €500 million subsequently in each of the three years during 2011-13.
Μείωση της απασχόλησης στην τοπική αυτοδιοίκηση που απορρέει από την εφαρμογή του Καλλικράτη ξεκάθαρα.

Στην ανεπίσημη μετάφραση του ιδίου κειμένου η παραπάνω φράση αποδίδεται (σελίδα 7) ως εξής:
Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρά τις προβλέψεις του νόμου, και ειδικά όσες αφορούν στις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε στοχευμένο εξορθολογισμό προσωπικού και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα της τάξης των 500 εκ. ευρώ για κάθε ένα από τα τρία έτη κατά την περίοδο 2011-13.
Εδώ πάλι η μείωση της απασχόλησης γίνεται εξορθολογισμός προσωπικού. Χαμένοι στη μετάφραση εκεί στο υπ. Οικονομικών ή προσπαθούν πάλι να μας μπερδέψουν;

Τουλάχιστον γίνονται πιο σαφείς στο τρίτο κείμενο που ανάρτησαν, αυτό με την έκθεση προόδου που υπέβαλε η ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκθεση αυτή, που σημειωτέων δεν υπάρχει μεταφρασμένη, στην παράγραφο 4.2 για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και το πρόγραμμα Καλλικράτης, σελίδα 12, αναφέρει κατά λέξη:
It is estimated that local government employees will be reduced by 50%, from 50.000 to 25.000 employees.
Λόγια σταράτα, μείωση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση κατά 50%.

Αυτό λοιπόν που μένει να φανεί, μιας και η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της ως προς την τρόικα, είναι το πώς ακριβώς εννοούν τη μείωση αυτή του προσωπικού κατά 50% στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιλάμε για απολύσεις, μετατάξεις σε άλλους φορείς ή κάτι άλλο; Ποιοι είναι αυτοί οι 50.000 εργαζόμενοι που στοχοποιούνται; Μόνιμοι υπάλληλοι δημοσίου δικαίου, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες, σε νομικά πρόσωπα και εταιρίες των δήμων και των νομαρχιών; Πάντως σίγουρα δεν εννοούν τους αιρετούς, μετακλητούς και λοιπούς μανδαρίνους. Αυτοί, σύμφωνα και με την τελευταία απογραφή που κάναν, δεν ξεπερνούν αθροιστικά τις 15.000.

Για ποιον χτυπά η καμπάνα άραγε; Για να δούμε τώρα τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων σε δήμους και νομαρχίες, αλλά και την ‘αγωνιστικότατη’ ΑΔΕΔΥ τι θα πράξουν και τι θα μας λένε σε λίγο καιρό που θα υλοποιούνται οι σχεδιασμοί. Των εργαζομένων οι αντιδράσεις σε ατομικό επίπεδο, είναι μάλλον προβλέψιμες και γνωστές: ο σώζω εαυτόν σωθήτω. Έχει ήδη αρχίσει, από τους ποιο πονηρεμένους, το γνωστό σπορ του γλειψίματος σε υποψηφίους δημάρχους, περιφερειάρχες και κομματικά στελέχη για μια καλύτερη αφετηρία στον αγώνα επιβίωσης. Άλλοι ζουν ακόμα στη νιρβάνα τους, περιμένοντας στωικά τον Παπανδρέου να σώσει την Ελλάδα και αυτούς. Και γενικά η νοοτροπία και συμπεριφορά προβάτων ζει και βασιλεύει, μπεεεεεεεε.

1 σχόλια:

Autocarnet είπε...

Mantrι ένα μεγάλο μπράβο για το θέμα που ανέδειξες. Στοχευμένο, ακριβές - σε αντίθεση με τα κυβερνητικά κείμενα... - ουσιαστικό και μάλιστα σε μια περίοδο που όλοι είναι μεθυσμένοι από τον ελληνικό ήλιο και την ελληνική θάλασσα. Όλους θα μας πιάσουν στο ύπνο και βέβαια σε σχέση με την μείωση κατά 50% των υπαλλήλων των ΟΤΑ δεν κατάλαβα: Θα μας χαρίζονταν η ΤΡΟΪΚΑ; Γιατί οι Ρουμάνοι είναι χειρότεροι; Ίσα-ίσα που δανείστηκαν πολύ λίγότερα χρήματα και παρόλα αυτά οι απαιτήσεις για μειώσεις του προσωπικού ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης...ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ...

Δημοσίευση σχολίου