30 Σεπ 2010

Τρομονόμος Νο3 και κάθοδος στον φασισμό

Ή αλλιώς Ν.3875/2010, ΦΕΚ:158/Α/2010 «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και των τριών Πρωτοκόλλων αυτής και συναφείς διατάξεις». Με το ζουμί να βρίσκεται στις ‘συναφείς διατάξεις’ που αλλάζουν τον ποινικό κώδικα και μας καθιστούν ουσιαστικά, όλους ύποπτους τρομοκρατικών ενεργειών και πράξεων ανατροπής του καθεστώτος. Είναι ο νόμος τον οποίο ψήφισε άρον-άρον και στα μουλωχτά η κυβέρνηση του μπατσοκ, μέσα στο κατακαλόκαιρο και δίχως να πάρει ‘μυρωδιά’ καν η επίσημη αριστερά, παρά μόνο πριν λίγες μέρες όταν και δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ. Κατά πάσα πιθανότητα δεν πήραν ‘πρέφα’ ούτε ο νομικός κόσμος, ούτε αυτοί που ψήφιζαν, τι ψήφιζαν.

Έρχεται σε συνέχεια της αυταρχικής και φασίζουσας διολίσθησης του κόμματος του προέδρου της σοσιαλιστικής διεθνούς (τι καραγκιοζιλίκι κι αυτό!) και συμπληρώνει το νομικό οπλοστάσιο του καθεστώτος, οχυρώνοντάς το απέναντι στον εσωτερικό εχθρό. Δηλαδή στους ίδιους τους πολίτες (μας την αφήνουν ακόμα αυτή την ιδιότητα;) της χώρας, που αύριο κάποια στιγμή θα συναθροιστούν, θα διαμαρτυρηθούν, θα διαδηλώσουν και θα δαγκώσουν και κανέναν μπάτσο άμα λάχει. Έτσι μετά την προετοιμασία του στρατού για επεμβάσεις κατά του ‘εχθρού λαού’, ετοιμάζουν και τα ‘όπλα’ των δικαστών για να συντρίψουν την οποιαδήποτε δυναμική πλειοψηφία κάνει κιχ. Ακριβώς για να τους προκάμουν, να μη γίνουν πλειοψηφία.

Ήθελα να ήξερα, οι καραβανάδες, μπάτσοι και δικαστικοί, που γκρινιάζουν για τις περικοπές στα εισοδήματα που τους έκαναν και θα τους κάνουν ακόμα, τι στάση θα τηρήσουν απέναντι στις άλλες κοινωνικές ομάδες που θα διαμαρτυρηθούν για τους ίδιους ακριβώς λόγους με αυτούς; Ρητορικό το ερώτημα βέβαια. Θα εκτελέσουν με προθυμία και ζήλο τις εντολές των αφεντικών, όπως κάνανε πάντα άλλωστε. Αν μάλιστα αυτές συνοδεύονται από περισσότερο αυταρχισμό και καταστολή, τόσο το καλύτερο για τους γνωστών αντιδημοκρατικών και αντιλαϊκών φρονημάτων, πραίτορες της εξουσίας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για σύγκρουση με την κοινωνία λοιπόν, όπως λέει και ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στην πολύ κατατοπιστική για το που οδεύουμε, συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη και τον Δρόμο της Αριστεράς:

Ε: Μέσα στον Αύγουστο ψηφίστηκε και στις 20 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος «τρομονόμος». Ποιος είναι ο στόχος του;
Α: Στην ουσία μιλάμε για τον «τρομονόμο» Νο3, ο οποίος παρεμβαίνει σε θεμελιώδεις συνταγματικές και πολιτικές ελευθερίες περιστέλλοντάς τες και, κατ’ ουσία, καταργώντας τες. Ο συγκεκριμένος νόμος (3875/2010) έρχεται να χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα κάθε διαδήλωση, κατάληψη, φθορά ξένης περιουσίας, αδικήματα για τα οποία συχνά πυκνά παραπέμπονται συμμετέχοντες σε μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Μόνο που από δω και πέρα, θα παραπέμπονται ως τρομοκράτες.

Ε: Τι ίσχυε μέχρι σήμερα;
Α: Στον προηγούμενο «τρομονόμο» (3251/2004) είχε ενσωματωθεί μια ευρωπαϊκή απόφαση-πλαίσιο με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 εκείνου του νόμου αναφερόταν πως δεν συνιστά «τρομοκρατική πράξη» η τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων (κακουργημάτων και πλημμελημάτων), εάν αυτά «εκδηλώνονται ως προσπάθεια εγκαθίδρυσης δημοκρατικού πολιτεύματος ή ως δράση υπέρ της ελευθερίας, ή αποσκοπούν στην άσκηση θεμελιώδους ατομικής, πολιτικής ή συνδικαλιστικής ελευθερίας». Και σε εκείνη τη διάταξη ο νομικός κόσμος είχε σταθεί επικριτικά. Την είχαμε ονομάσει τότε «διάταξη-φερετζέ», γιατί ενώ θεωρητικά απέτρεπε τη δίωξη του φρονήματος και της ανοιχτής πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, ουσιαστικά όλα αυτά ετίθεντο υπό την κρίση του εκάστοτε δικαστηρίου. Σήμερα, με την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, καταργείται ακόμα και ο φερετζές...

Ε: Τι προβλέπεται στις νέες διατάξεις;
Α: Εκτός από τον κακουργηματικό χαρακτήρα που αποκτούν πλέον όλες οι πράξεις που αναφέραμε πιο πάνω, τώρα πια προβλέπονται και ποινές κάθειρξης για όσους θεωρηθεί ότι «βοηθούν» στην τέλεσή τους. Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος προβλέπει πως «όποιος παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες ή υλικά μέσα με σκοπό να διευκολύνει ή να υποβοηθήσει για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν φωνάξεις σε μια ομάδα διαδηλωτών «προσέξτε από εκεί έρχεται η αστυνομία», κινδυνεύεις να βρεθείς για δέκα χρόνια στη φυλακή.

Ε: Δίνεται, όμως, η δυνατότητα να βρεθείς στη φυλακή και πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδήλωση…
Α: Ακριβώς. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα επέρχεται τροποποίηση σύμφωνα με την οποία όποιος απειλεί σοβαρά με την τέλεση των «κακουργημάτων» που προαναφέραμε και με αυτό τον τρόπο προκαλεί τρόμο, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Πρακτικά, η ανακοίνωση μιας διαδήλωσης ή μιας κατάληψης μπορεί να θεωρηθεί ότι προκαλεί τρόμο και άρα οι διοργανωτές να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη φυλακή.

Ε: Τι προβλέπεται για τους «αόρατους» μάρτυρες;
Α: Υπάρχουν σοβαρές αλλαγές, ως προς το ζήτημα της προστασίας μαρτύρων. Με τον προηγούμενο «τρομονόμο» το δικαστήριο δεχόταν ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά ήταν υποχρεωμένο να αποκαλύψει στον κατηγορούμενο το όνομα του μάρτυρα, εφόσον εκείνος (ο κατηγορούμενος) το ζητούσε. Η δυνατότητα αυτή πλέον αφαιρείται, αφού το δικαστήριο μπορεί να αρνηθεί το αίτημα αυτό εφόσον αιτιολογήσει γραπτά τους λόγους της άρνησης. Η αλλαγή αυτή μπορεί να στείλει σε πολυετείς καθείρξεις κατηγορούμενους για «τρομοκρατία» με βάση καταθέσεις ανθρώπων που δεν θα δουν και δεν θα ακούσουν ποτέ διά ζώσης, ώστε να μπορούν να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς τους.

Ε: Θεωρείτε τυχαίο το χρόνο της ψήφισης του συγκεκριμένου νόμου;
Α: Καθόλου τυχαίος δεν είναι. Η κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι ευαγγελίζεται τη διαβούλευση και τον διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς, ψήφισε εν κρυπτώ, στα μουλωχτά το συγκεκριμένο νόμο, κατακαλόκαιρο, σε Θερινό Τμήμα της Βουλής. Δεν υπήρξε η παραμικρή διαβούλευση με την κοινωνία ή με τον νομικό κόσμο. Στην ουσία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται. Αναμένει κοινωνική έκρηξη και ενισχύει το οπλοστάσιό της με νομοθετήματα που έχουν μόνο στόχο να περιστείλουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών.

Και σε όλα αυτά έρχεται και ‘κουμπώνει’ το προχθεσινό θέμα του tvxs, με τις βολτούλες μπάτσων και χρυσαυγιτών στο σταθμό Λαρίσης. Δικαιώνοντας έτσι, για άλλη μια φορά, όσους μιλάνε για οργανωμένο παρακράτος με τις ευλογίες και τη στήριξη του επίσημου κράτους. Κράτος και παρακράτος χέρι-χέρι, κανονικά και με το νόμο, παίζοντας επικίνδυνα εθνικιστικά παιχνίδια σε περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίση, φτώχιας και ανεργίας, στήνουν ολοφάνερα ένα σκηνικό εκτροπής, μεσοπολεμικό. Η αστική δημοκρατία, δυτικού τύπου, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα πνέει τα λοίσθια και ο μονόδρομος που μας έβαλε ο γιωργάκης δεν είναι μόνο οικονομικός.


Προφανώς και δε μίλαγε τυχαία πριν λίγο καιρό εκείνος ο πορτογάλος φασίστας, ο μπαρόζο που μας ενημέρωνε: “Look, if they do not carry out these austerity packages, these countries could virtually disappear in the way that we know them as democracies. They've got no choice, this is it.”

Εάν δεν αγαπήσουμε τον καπιταλισμό τους, την ελλάδα τους, της ευρώπη τους και τον κόσμο τους με το καλό, θα τα αγαπήσουμε με το κακό.

Οι φωτογραφίες με τα τρία ‘παλικάρια’ του ευρωπαϊκού νότου, όπως και η ρήση μπαρόζο είναι από το άρθρο της Daily Mail: Nightmare vision for Europe as EU chief warns 'democracy could disappear' in Greece, Spain and Portugal.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου