27 Σεπ 2010

Scripta manent… αλλά ποιον ενδιαφέρει;

Μετεκλογικές δεσμεύσεις και πράσσειν άλογα

Της Βασιλικής Σιούτη από το Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (26-9-2010)

Έχει πάντα ενδιαφέρον να παρακολουθείς την -κατά συρροή- αυτοδιάψευση των πολιτικών μέσω των δηλώσεών τους. Ας γυρίσουμε το ρολόι μετρικούς μήνες πίσω και ας ξαναδιαβάσουμε δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και του πρωθυπουργού αφού έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και πριν την παραδώσουν στην τρόικα (ή λίγο μετά). Το περίεργο είναι ότι κάθε φορά εκπλησσόμαστε. Ή αυτοί δεν έχουν όρια εμείς παραείμαστε αθώοι.

Προεκλογικά όλοι λένε μια, δυο, τρεις κουβέντες παραπάνω. Το έχουμε συνηθίσει αυτό. Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές πέρυσι χάρη στην κεντρική προεκλογική τοποθέτηση «Λεφτά υπάρχουν». Αργότερα καταλάβαμε ότι εννοούσε των μισθωτών και των συνταξιούχων. Η εξήγηση ήταν η αναμενόμενη: «Παραλάβαμε χάος, καμένη γη, δεν ξέραμε πόσο μεγάλο ήταν το έλλειμμα» κ.λπ. Η εν λόγω προεκλογική συνήθεια του πρωθυπουργού και των υπουργών του, όμως έγινε και μετεκλογικό κουσούρι. Έναν χρόνο προβαίνουν μεγαλοπρεπώς σε δηλώσεις, τις οποίες -πριν καν το μελανί στεγνώσει- ξεχνούν.

Πριν από λίγο καιρό, μεταξύ άλλων, ο Θ. Πάγκαλος διαβεβαίωνε ότι «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στο ΔΝΤ», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ότι θα αναλάβει προσωπικά τη σύλληψη των δραστών της υπόθεσης Κούνεβα και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όπως και να έχει, οι δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης, για όσους διαθέτουν την απαιτούμενη νηφαλιότητα, ενίοτε είναι απολαυστικές - ειδικά όταν ο χρόνος τους έχει αποδώσει την πραγματική τους αξία.

Γιώργος Παπανδρέου

13-1-2010 (σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο για τη συμπλήρωση 100 ημερών της κυβέρνησής του)

«Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Δεν το έχουμε ανάγκη».

«Ποτέ δεν είπαμε ότι θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ».

«Θεωρώ ότι ο πολίτης αισθάνεται ασφαλέστερος, πολύ ασφαλέστερος σήμερα, απ’ ό,τι αισθανόταν πριν λίγους μήνες».

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
(για την υπόθεση Κούνεβα που ξαναμπήκε στο… αρχείο)

8-11-09 («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)
«Εδώ έχουμε ζήτημα. Μεγάλο, τεράστιο. Θα την αναλάβω προσωπικά την υπόθεση. Η Κούνεβα είναι ένα σύμβολο. [...] Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε στείλει τους δράστες στη Δικαιοσύνη. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τους πιάσουμε. Δεν προαναγγέλλω συλλήψεις, δεν μ’ αρέσει να το κάνω, αλλά δημοσιοποιώ την απόφασή μου να το αναλάβω προσωπικά. […] Είναι και χρέος μας, να είμαστε περήφανοι ως κοινωνία, ότι εδώ τέτοια δεν περνάνε. Εδώ έχουμε και εφαρμόζουμε τους νόμους. Όλοι».

27-1-2010 (δημόσια δήλωση)
«Πιστεύω ότι αποτελεί θέμα τιμής για τη χωρά μας, για τη δημοκρατία μας, για την Πολιτεία, να βρεθούν οι δράστες αυτής της υπόθεσης Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες προκειμένου ο δράστης ή οι δράστες αυτής της υπόθεσης να συλληφθούν, να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά».

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

23-10-09 («ΤΑ ΝΕΑ»)
«Σίγουρα δεν θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαίο εισοδήματα» (απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο εισοδήματα θα επιβαρυνθούν για την αύξηση των φορολογικών εσόδων).

25-10-09 («Real News»)
«Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες προγραμματικά είναι αδιαπραγμάτευτες. Θα στηρίξουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα βοηθήσουμε τους νέους να βρουν δουλειά, θα τονώσουμε την οικονομία, θα προχωρήσουμε σε ένα νέα πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

10-1-10 («Real News»)
«Να περιμένετε αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό για αμοιβές έως 2.000 ευρώ το μήνα».

28-3-10 («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»)
«Ο μηχανισμός που αποφασίστηκε από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης είναι μια μεγάλη νίκη της Ελλάδας και μια μεγάλη επιτυχία της ευρωζώνης...››

«Το ΔΝΤ συμμετέχει στο μηχανισμό με ρόλο μειοψηφικό και συμπληρωματικό. Και σε καμία περίπτωση ο όποιος ρόλος του δεν συνεπάγεται νέα μέτρα».

Θεόδωρος Πάγκαλος

21-2-10 (στο «ΒΗΜΑ», για το αν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ)
«Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια. Εμείς είμαστε στο ευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό έχει στρατηγικό πλεονεκτήματα, είναι στρατηγική επιλογή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί καν να το κάνουμε. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πούμε σε έναν συνομιλητή μας από την Ευρώπη, ‘κοίταξε να δεις, κάνω για σένα ό,τι θα μου ζητούσε και το ΔΝΤ, κι εσύ δεν κανείς καν μία χρηματιστηριακή αντικερδοσκοπική κίνηση ή δεν κανείς τις κατάλληλες δηλώσεις τη σωστή στιγμή’».

Ιούνιος 2010 (blog kafeneio.gr)
«Εμείς στο ΔΝΤ είμαστε μέλη, είναι λογικό (όταν πήγαμε στην Ε.Ε. να ζητήσουμε βοήθεια) να μας πουν, εδώ δεν υπάρχει μηχανισμός, γιατί δεν πότε εκεί που υπάρχει και είστε και ιδρυτικό μέλος; Γιατί δεν πρέπει να το ξεχνάμε, η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του ΔΝΤ• βέβαια, έχει μικρή συμμετοχή, γιατί είμαστε μικρή χώρα. Ήταν λογικό επιχείρημα, δεν μπορείς να πεις εγώ δεν θέλω ΔΝΤ γιατί δεν αρέσει στην Παπαρήγα».

«Τι μας ζητάει το ΔΝΤ που δεν έπρεπε να το κάνουμε;»

Λούκα Κατσέλη

(Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή)
«Για την άμεση αναθέρμανση της οικονομίας προωθούμε πέντε σχέδια νόμου που θα καταθέσουμε στη Βουλή μέσα στις επόμενες 100 ημέρες. Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά στην άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά... Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση... Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην προστασία των καταναλωτών... Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων... Το πέμπτο νομοσχέδιο αφορά στην αναβάθμιση των βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών...»

10-3-2010
«Νομίζω ότι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες, περιμένουμε να πέσουνε τα περιθώρια κινδύνου (spreads) στο ίδιο επίπεδο που έχει η Πορτογαλία κ.λπ. Αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται γύρω στο 300. Περιμένουμε, δηλαδή, να πέσουν κάτω από το 250».

Τίνα Μπιρμπίλη

16-10-2009 (στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή για τον Ασωπό)
«Αυτοί που ρυπαίνουν θα σταματήσουν και θα πληρώσουν την απορρύπανσή του»,

26-1-2010 (ρ/σ ΒΗΜΑ)
«Αυτό που έχουμε πει, που είπαμε από την αρχή, είναι ότι ουσιαστικό από τον νόμο Σουφλιά εμείς αναστέλλουμε μόνο το κομμάτι εκείνο που αναφέρεται στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Αυτό γίνεται, γιατί πιστεύουμε ότι δεν μπορείς να εισπράττεις χρήματα για να καλύπτεις μια παρανομία και μια αυθαιρεσία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου