4 Σεπ 2010

Θερμό φθινόπωρο κινητοποιήσεων και στη Γερμανία; Κινητοποιήσεις και στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό; Τι έγινε ρε παιδιά;

Θερμό φθινόπωρο εξαγγέλλουν οι γερμανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μετά από αρκετά χρόνια παγώματος μισθών τα συνδικάτα απαιτούν εδώ και τώρα αυξήσεις, οι οποίες ανάλογα με τον κλάδο κυμαίνονται γύρω στο 5%. Ανακοινώνουν μάλιστα ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιήσουν μαζικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Άλλα, τι μαθαίνουμε εδώ; Πάνω στο πολυετές πάγωμα μισθών των εργαζομένων χτίστηκε λοιπόν το περίφημο ‘γερμανικό θαύμα’ που μας τσαμπουνάνε; Να το χέσω λοιπόν αφού και οι ίδιοι, οι πειθαρχημένοι και εργατικοί Γερμανοί, τους οποίους μας φέρνουν σαν παράδειγμα, απηύδησαν.

Για τους στόχους των εργαζομένων μίλησε στο 1ο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες: «Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα. Οι ανισότητες ενισχύονται: στο συνταξιοδοτικό, στην υγεία, στη φορολογία. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι στη Γερμανία υπάρχει σήμερα περισσότερη κοινωνική αδικία, ότι μόνο εκείνοι πληρώνουν το λογαριασμό για την κρίση. Και αναφέρομαι στο νέο πακέτο λιτότητας που ενέκρινε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση. Όλα αυτά τα θέματα θα φροντίσουμε να αναδείξουμε στις κινητοποιήσεις μας, στις οποίες - μην ανησυχείτε καθόλου - θα ακουστεί η φωνή μας».
Εδώ τι να σχολιάσεις; Αν βιώνουν έτσι την κοινωνία τους οι Γερμανοί, οι υπόλοιποι λαοί της περιφέρειας της ΕΕ θα έπρεπε να τα είχαν ήδη ‘σπάσει’ όλα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων Μίχαελ Ζόμερ προειδοποίησε στην τηλεόραση του ARD ότι αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν εντονότερα και μαζικότερα από ότι άλλες φορές: «Δεν θα προχωρήσουμε μόνο σε μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες προκαλούν για λίγο ανησυχία στους πολιτικούς και έπειτα ξεχνιούνται. Τη φορά αυτή θα ασκήσουμε πιέσεις εκεί όπου πονάει: μέσα και μπροστά στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις. Και μάλιστα για αρκετές εβδομάδες, έτσι ώστε όλοι να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Θα διαδηλώσουμε μπροστά από δημαρχεία και τοπικά κοινοβούλια. Ξεκινάμε συνειδητά από την επαρχία για να ασκήσουμε αποτελεσματικά πίεση στο κέντρο αποφάσεων στο Βερολίνο».
Έχει ΠΑΜΕ και στη Γερμανία; Αυτές οι ενέργειες δεν θα πλήξουν τον τουρισμό και το ‘εθνικό συμφέρον’ της Γερμανίας; Εγώ πάντως δεν θα πάω φέτος διακοπές στη Γερμανία, με φόβισαν οι κακοί οι εργαζόμενοι.


Τα γαλλικά συνδικάτα είχαν υποσχεθεί από το καλοκαίρι ότι θα κατέβαιναν στους δρόμους ενωμένα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Τελικά εξήγγειλαν μεγάλη πανγαλλική διαδήλωση για την ερχόμενη Τρίτη. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Γουέρθ θα ξεκινήσει στη Βουλή την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση. Έτσι οι Γάλλοι την ονομάζουν ήδη Μαύρη Τρίτη, γιατί απ’ ότι φαίνεται θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από πολλά επαγγέλματα ενώ αναμένεται παράλυση στις συγκοινωνίες, τραίνα, μετρό, προφανώς και αεροδρόμια. Ακόμα και οι εκπαιδευτικοί που μόλις ξεκίνησαν τη σχολική χρονιά δηλώνουν συμμετοχή. Τα συνδικάτα δεν συμφωνούν για την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 62, ούτε και με τις ρυθμίσεις για τα ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Όχι στα 62, αλλά στα 65 και παραπάνω να πάει το όριο και όποιος διαφωνεί να απελαθεί, σαν τους Ρομά. Για την ανταγωνιστικότητα και το μεγαλείο του γαλλικού έθνους.


Πέρα από την πλάκα τώρα, η κατάσταση για τους λαούς της Ευρώπης είναι πολύ-πολύ σοβαρή. Όχι σαν τους Βούλγαρους και Ρουμάνους εργαζομένους θα καταντήσουν στο προσεχές μέλλον κάποιοι από αυτούς, αλλά ακόμα χειρότερα, η κατάσταση για άλλους θα τείνει προς το κινέζικο μοντέλο. Στο όνομα της ‘ανάπτυξης’ και της ‘ανταγωνιστικότητας’, ήδη κάποιοι από τους εκπροσώπους της κυρίαρχης τάξης βάζουν σα στόχο και μέτρο σύγκρισης την κινέζικη και ινδική οικονομία και ανταγωνιστικότητα!!! Όπως για παράδειγμα ο ‘άνθρωπος των αγορών στην Ελλάδα’ που δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του και μιλώντας για τις συντάξεις και το κράτος πρόνοιας:

Ένας από τους λόγους για τους οποίους χρειάστηκε να κάνουμε ριζικές και πολύ οδυνηρές αλλαγές στο σύστημα των συντάξεων είναι ότι θέλαμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του, να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα μπορούν να πάρουν σύνταξη ακόμα και αν δεν είναι όσο ψηλή περίμεναν ότι θα είναι. Τώρα πλέον μπορούμε να πούμε ότι η νέα γενιά θα έχει μια εγγυημένη βασική σύνταξη ανάλογη φυσικά με τα χρόνια εργασίας. Εδώ προκύπτουν διάφορα θέματα. Καταρχήν, το θέμα του ποιος εισφέρει στο σύστημα. Αν η οικονομία έχει λιγότερους νέους και περισσότερους ανέργους σε μια λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία, τότε φυσικά η γήρανση του πληθυσμού θα δημιουργεί προβλήματα στο σύστημα των συντάξεων. Γι’ αυτό τον λόγο θέλουμε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία – στην Ελλάδα και στην Ευρώπη – και άρα περισσότερη ανάπτυξη και απασχόληση. Θα σας πω το εξής: αν χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα αναπτύξουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης – πράγμα που πιστεύω ότι θα κάνουν όλο και περισσότερο όσο γίνονται πλουσιότερες – θα σημαίνει ότι θα ανεβεί το κόστος εργασίας και θα γίνουμε εμείς περισσότερο ανταγωνιστικοί. Αυτό θα βοηθήσει και τα συστήματα πρόνοιας των χωρών μας.

Και φυσικά επειδή οι Κινέζοι κι Ινδοί ΔΕΝ είναι χαζοί να αναπτύξουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και να χάσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα απέναντι στους Ευρωπαίους, τι άλλο απομένει στα ευρωπαϊκά αφεντικά να κάνουν από το να μετατρέψουν τους λαούς τους σε ινδοκινέζους; Έτσι δεν είναι Geoffrey;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου