13 Οκτ 2010

Οι τοπικές εκλογές πέρασαν, η ΕΕ και οι αγορές επιστρέφουν στην Ουγγαρία με νέα μέτρα.

«Σκληρές περικοπές προσωπικού στον δημόσιο τομέα της το 2011 και μπορεί να επιβάλλει φόρους στον ενεργειακό τομέα προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή της προς την ΕΕ να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα σε 3% του ΑΕΠ, αναφέρει το Ρόϊτερς από τοπικές πηγές» αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Ελευθεροτυπία για την Ουγγαρία.

Στόχος όλων αυτών, πέρα από τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, είναι «η ικανοποίηση των στόχων μείωσης του ελλείμματος είναι ουσιαστική για την Ουγγαρία προκειμένου να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να συντηρήσει την ροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην οικονομία της η οποία παλεύει να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης μετά τη βαθιά ύφεση του 2009».

Ναι, η Ουγγαρία είναι η γνωστή μας χώρα που μπήκε στη επιτήρηση της δικής της τρόικας πριν από εμάς από την τότε σοσιαλδημοκρατική της κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει ‘προβλήματα’ παρόμοια με τα δικά μας.

Ναι, η Ουγγαρία είναι αυτή η χώρα στην οποία η κυβέρνηση που την έβαλε στον καταστροφικό αυτό δρόμο, καταποντίστηκε στις πρόσφατες εκλογές και την εξουσία πήρε η εκεί κεντροδεξιά με τη γνωστή αντί-ΔΝΤ προπαγάνδα και τις φιλολαϊκές υποσχέσεις.

Και ναι, η Ουγγαρία είναι η χώρα που κάποιοι, κατά τον Ιούλιο-Αύγουστο, μας την παρουσίαζαν σαν παράδειγμα ‘άλλου δρόμου’, αποδέσμευσης από μνημόνια και ΔΝΤ, φιλολαϊκών πολιτικών, φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου και λοιπές τέτοιες μπούρδες. Πάντα όμως εντός καπιταλιστικού πλαισίου και των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων θεσμών και οργανισμών του. Γιατί η αλήθεια είναι πως η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας άνοιξε ένα ‘μέτωπο’ με την ΕΕ και το ΔΝΤ μόλις ανέλαβε καθήκοντα, που ξένιζε και άφηνε υποσχέσεις.

Βέβαια κάποιοι τότε (καλοκαίρι) ήταν επιφυλακτικοί με την αισιοδοξία που γεννούσαν οι εξελίξεις στην Ουγγαρία, έχοντας υπόψη τους τις τοπικές εκλογές που έρχονταν το φθινόπωρο. Και απ’ ότι φαίνεται είχαν δίκιο, μιας και
«πριν από τις τοπικές εκλογές στις αρχές του μήνα δεν υπήρχαν καθαρές ενδείξεις από την κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα βήματα που θα έκανε στο μέτωπο της δημοσιονομικής λιτότητας που θεωρείται αναγκαία για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, με συνέπεια οι αγορές να αγνοούν τις λεπτομέρειες. Όμως η ειδησεογραφική πύλη (portal) index.hu αναφέρει τώρα πως τα υπουργεία πρέπει να περικόψουν το προσωπικό τους κατά 5% το 2011 και μερικές ΔΕΚΟ κατά 10%, σύμφωνα με ένα έγγραφο σχεδιασμού του Προϋπολογισμού 2011 την πρόσβαση στο οποίο εξασφάλισε η πύλη αυτή».
[Και ο δικός μας προϋπολογισμός κατατίθεται μετά τις δικές μας τοπικές εκλογές. Τι σύμπτωση!]

Και συνεχίζει:
«Τα μέτρα αυτά σημαίνουν περικοπές 25.000 θέσεων εργασίας, κατάργηση επιδομάτων και μπορεί να οδηγήσουν δεκάδες χιλιάδες επιπλέον απολύσεις εάν περικοπούν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τις τοπικές κοινότητες και δήμους»
[Χμ, μήπως είναι τυχαίο πως κι εδώ ο «Καλλικράτης» αρχίζει να εφαρμόζεται από 1/1/2011 με μειωμένες χρηματοδοτήσεις;]

Επιπλέον «το υπουργείο Οικονομίας δεν σχολίασε άμεσα την αναφορά, όμως απαντώντας σε προηγούμενες ερωτήσεις του Ρόϊτερς για δυνητικές περικοπές θέσεων εργασίας δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τον δημόσιο τομέα περισσότερο φθηνό και αποτελεσματικό»
[Όσοι δεν πάνε σπίτι τους δηλαδή θα ψωμολυσσάξουνε με λίγα λόγια.]

Επιπλέον
«θα φορολογήσει τον ενεργειακό τομέα με στόχο έσοδα 30 δις. φιορίνια… Τέλος, τόνισε πως η κυβέρνηση θα μειώσει τον βασικό φορολογικό συντελεστή για όλες τις επιχειρήσεις στο 10% από τον Ιανουάριο του 2012».
[Αυτό σημαίνει τρελές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αν και οι δικοί μας, μας έχουν ήδη προϊδεάσει για το χαράτσι. Κάτι παρόμοια ξεφτιλίκια σαν αυτό με το 10% φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων σκέφτονται και οι δικοί μας. Αν και αυτά τα κόλπα τα ξέρουν καλύτερα οι Ιρλανδοί.]

Αφού λοιπόν μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα ακολουθούν αυτές στην Ουγγαρία, με τη διαφορά ότι εμείς είμαστε εντός ζώνης ευρώ και τα δικά μας νούμερα και στατιστικά είναι πολύ μεγαλύτερα της Ουγγαρίας, μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι για το τι μας περιμένει μετά τις δικές μας τοπικές εκλογές του Νοέμβρη. Καλό είναι λοιπόν να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη χώρα αυτή και να μην χάφτουμε αμάσητα τα παραμυθάκια των διαφόρων ‘αντιμνημονιακών’ που εμφανιστήκαν τελευταία και στην Ελλάδα. Γιατί και στην Ουγγαρία οι ‘αντιμνημονιακοί’ κυβερνάνε, αλλά πίσω από τις αγορές και την ΕΕ σα σκυλάκια, τρέχουνε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου