29 Ιαν 2011

Τι μας διδάσκουν η Τυνησία και η Αίγυπτος;

Βασικά την ελπίδα. 

Όσο και στον πάτο να έχει φτάσει ένας λαός, μια κοινωνία, οικονομικοκοινωνικοπολιτικά, μπορεί να τα καταφέρει να σηκωθεί, να σταθεί στα πόδια της και να αποτινάξει τον ζυγό της τοπικής άρχουσας τάξης, προς έκπληξης της διεθνούς άρχουσας τάξης. Βρίσκονται στο σωστό δρόμο οι Τυνήσιοι και οι Αιγύπτιοι, από τους ποιο ‘δεδομένους’ και ‘δεμένους’ λαούς του παγκόσμιου καπιταλισμού (ούτε μια στοιχειώδη διάδοχη κατάσταση δεν είχαν προλάβει να ετοιμάσουν τ’ αφεντικά, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά βρε αδελφέ…), γιατί όχι και άλλοι; Δυστυχώς δεν βλέπω παρόμοια σημάδια στην βαθειά μικροαστική και υπνωμένη Δ. Ευρώπη και Αμερική. Φαίνεται δεν έχουμε νιώσει αρκετά ‘σφιχτές’ τις αλυσίδες μας, προκειμένου να μην έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να τις σπάσουμε.

Είναι κρίμα σε τέτοιες ιστορικές στιγμές η ιστορία να επαναλαμβάνει τα εξελικτικά της μοτίβα. Όπως το 1918-19, όπου στην υπανάπτυκτη καπιταλιστικά Ρωσία πέτυχε η σοσιαλιστική επανάσταση, σε αντίθεση με την ανεπτυγμένη καπιταλιστικά Γερμανία, σε αντίθεση με τις έως τότε μαρξιστικές νόρμες. Προφανώς και δεν εννοώ πως οι τωρινές ταξικές εξεγέρσεις έχουν κάποιο σοσιαλιστικό πρόταγμα, ειδικά όταν εκεί κάτω έχουν επιρροή ιδεαλιστικά σχήματα σαν την μουσουλμανική αδελφότητα. Όμως ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μεσο-μακροπρόθεσμα. Εξάλλου, αυτά βασικά συζητάνε οι αντιπρόσωποι του παγκόσμιου corporocracy αυτές τις μέρες στο Νταβός (ναι, μετέχει κι ο GAP με δικά μας έξοδα!!!), πως θα προσαρμόσουν το ‘global governance’ και θα σώσουν τις εξουσίες και τα κέρδη τους.

Γράφοντας αυτές τις σκόρπιες σκέψεις, ακούω στο Αλτζαζίρα να μιλάνε κάποιοι ‘ειδικοί’ κλπ, σήμερα, όταν οι Αιγύπτιοι έχουν φτάσει στο όριο, για ‘international investors’ και ‘markets’!!! Δε ‘μαμιέστε’ ρε παπαγαλάκια…

Μίλησε και ο Μουμπάρακ, ζει!!! Αυτός ανήκει στη Σοσιαλιστική Διεθνή του GAP;;;;

Οι photos από το aljazeera.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου