30 Μαρ 2011

Το Πεντάγωνο επιστρατεύει Facebook και Twitter για τη χειραγώγηση των Αράβων χρηστών

Κάτι τέτοια διαβάζω και αρχίζω να επιβεβαιώνω τις υποψίες μου για το εντελώς αυθόρμητο των πρόσφατων αραβικών εξεγέρσεων και όχι μόνο. Γιατί αν τα λένε τώρα, έτσι φόρα παρτίδα τα σχέδιά τους και τα διαφημίζουν κιόλας, τότε τι να υποθέσουμε πως κάνουν τόσα χρόνια αμερικάνοι και άλλοι στα κρυφά;


Με τις ανατροπές στον μουσουλμανικό κόσμο συνειδητοποιήσαμε την επιρροή που έχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το Πεντάγωνο εφαρμόζει τώρα σχέδιο για τη χειραγώγηση χρηστών με τη βοήθεια των facebook και Twitter.

Οι μάχες δεν διεξάγονται μόνο στα πεδία μαχών, αλλά και στο διαδίκτυο. Προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και πραγματοποίηση διαδηλώσεων στον μουσουλμανικό κόσμο. Αμερικανοί ειδικοί στον πόλεμο του κυβερνοχώρου έχουν θέσει τώρα σε εφαρμογή ένα νέο Κινητό με πρόσβαση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πολύπλοκο πρόγραμμα με τη βοήθεια του οποίου επιδιώκουν να ασκήσουν επιρροή στη νέα γενιά σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Το πρόγραμμα ονομάζεται OEV, Operation Earnest Voice, «Επιχείρηση Ειλικρινής Φωνή». Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι θα δηλώνουν παράλληλα πολλές διαφορετικές ψεύτικες ταυτότητες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, blog και chat για να υπερασπίζονται ιδεολογικά τις ΗΠΑ. Όχι όμως στα αγγλικά, αλλά στα φαρσί, τα αραβικά, τα ούρντου και τα πάσντου.

Μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου ο στρατηγός και διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους τονίζει ότι «στόχος μας είναι μεταφέρουμε πληροφορίες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε ακραίες ιδεολογίες και την προπαγάνδα των αντιπάλων των ΗΠΑ στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

Στα σκαριά το ειδικό πρόγραμμα για τους υπολογιστές

Με το πρόγραμμα «Επιχείρηση Ειλικρινής Φωνή» το Πεντάγωνο προτίθεται να καταπολεμήσει την ιδεολογία ακραίων τρομοκρατικών οργανώσεων όπως της Αλ Κάιντα και να παρεμποδίσει την στρατολόγηση νέων μελών. «Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου», εξηγεί στα μέλη του κογκρέσου ο στρατηγός Πετρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Washington Times το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει αναθέσει στην εταιρία Ntrepid να δημιουργήσει για 2,7 εκατομμύρια ένα ειδικό πρόγραμμα για υπολογιστές με τη βοήθεια του οποίου οι στρατιώτες θα μπορούν να μπαίνουν στο facebook και το twitter με ψεύτικες ταυτότητες, θα συμμετέχουν στις συζητήσεις στα μπλογκ και θα ανταλλάσουν πληροφορίες με νέους που δεν γνωρίζουν φυσικά την πραγματική ταυτότητα των στρατιωτών.

Ταμπού για τους προπαγανδιστές τα αγγλικά

Η επιχείρηση δεν θα διεξάγεται ωστόσο στα αγγλικά. Τα αγγλικά είναι ταμπού για τους στρατιώτες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, διότι η «Επιχείρηση Ειλικρινής Φωνή» δεν θα πρέπει να χειραγωγήσει τον αμερικανικό πληθυσμό, εξηγεί ο Μπιλ Σπικς εκπρόσωπος της αεροπορικής βάσης McDill στην Πολιτεία της Φλόριντα. «Η επιχείρηση απευθύνεται μόνο σε ξένους λαούς και κυρίως στις αραβικές χώρες»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύστοχο το σχόλιό σου. Πράγματι, έτσι εξηγείται η εξέγερση των Αράβων μιας και δεν είχαν και κάποιο λόγο να ξεσηκωθούν, ενώ οι Αμερικάνοι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Μ.Ανατολή.
Προσπαθούσα κι εγώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν οι λαοί να συνεχίζουν να δίνουν ώθηση για αλλαγές στον κοινωνία. Νόμισα μάλιστα πως εξακολουθεί να είναι η πάλη των τάξεων η ατμομηχανή της Ιστορίας. Αλλά τελικά μου άνοιξες τα μάτια: όλα είναι απλά μια συνωμοσία του Πενταγώνου που υποκίνησε τις εξεγέρσεις μέσω twitter και facebook.......

ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ είπε...

Να υποκίνησε την δυσαρέσκεια, τις αντιδράσεις που εξελίχθηκαν σε εξεγέρσεις, όχι. Οι αντικειμενικές συνθήκες υπήρχαν.

Προφανώς και δεν είχε λόγους (εξ όσων γνωρίζουμε) και σαφώς αντιβαίνει τους κανόνες της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας.

Αλλά να 'λάδωσε' λιγάκι τα κατάλληλα γρανάζια για να κατευθύνει τις εξελίξεις εκεί που θέλει ή νομίζει ότι θέλει, τελικά;

Εσύ αν είχες τη δυνατότητα να το κάνεις, θα το απέρριπτες ιδεαλιστικά - πόσο μάλλον προπαγανδιστικά - έστω και εκ των υστέρων, προκειμένου να επικοινωνήσεις την αλήθεια και επιτυχία των ιδεολογημάτων σου;

Σχετικά με την πάλη των τάξεων, την ιστορία και το πεντάγωνο, μην υποτιμάς το γεγονός ότι το πεντάγωνο και κάθε πεντάγωνο, όποια τάξη κι αν εκφράζει, παίρνει κι αυτό μέρος στην πάλη των τάξεων.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα μ' έστειλες δις:
α)Πρώτη φορά διαβάζω την άποψη ότι οι Αμερικάνοι επεδίωξαν την αναταραχή στη Μ. Ανατολή κι επομένως επωφελούνται απ' αυτή.
β)Πρώτη φορά επίσης διαβάζω ότι είναι τόσο εύκολο να ξεσηκώσεις τόσους λαούς και να τους βάλεις να σκοτώνονται χρησιμοποιώντας απλά ένα software.
Μήπως υποτιμάς τις πραγματικές ανάγκες που "ταίζουν" πάντα την πάλη των τάξεων δίνοντας υπερβολική σημασία σε όπλα προπαγάνδας αμφίβολης μάλιστα αποτελεσματικότητας, για να στηρίξεις μια ακόμα συνωμοσιολογική θεωρία;
Στο τέλος θα μας πεις ότι το internet είναι επικίνδυνο, όπως μέχρι πρόσφατα αρέσκονταν πολλοί να ρίχνουν όλο το φταίξιμο για τα κακά της μοίρας μας στην τηλεόραση!
Τέλειωσε το παραμύθι με την ανίκητη προπαγάνδα του CNN και πιάσαμε το internet τώρα........

Δημοσίευση σχολίου