25 Μαΐ 2010

Φ/Β συστήματα σε στέγες και δώματα: Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα; Και μερικές χρήσιμες πληροφορίες

Αρκετός ντόρος έγινε τώρα τελευταία με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσες και δώματα κατοικιών. Το θέμα έπαιξε στα μμε με αφορμή δημοσιεύματα για πώληση σε καταστήματα λιανικής και παροχής δανείων από τράπεζες σε ιδιώτες για προμήθεια και εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Το ζήτημα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» δεν είναι καινούριο. Είναι στον αέρα από το περσινό καλοκαίρι που βγήκε η σχετική υπουργική απόφαση και αφορά στην προώθηση της τεχνολογίας των Φ/Β και εγκατάσταση συστημάτων μέχρι 10kWp σε κτίρια που στεγάζουν κατοικίες ή πολύ μικρές επιχειρήσεις με διάρκεια μέχρι το τέλος του 2019.


Η αξία τέτοιων προγραμμάτων και οι σκοπιμότητές τους είναι προς διερεύνηση. υπάρχουν σίγουρα ερωτηματικά για τις γενικότερες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις τέτοιων πολιτικών. Και για τους ιδιώτες που θα εμπλακούν και για τη ΔΕΗ και την οικονομία της χώρας. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε την απάντηση στο ερώτημα του τίτλου. Μπορεί να είναι όντως πράσινη ανάπτυξη και πράσινα παπανδρεϊκά άλογα, αναλογιζόμενοι την κουβέντα του GAP στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο: «Ας πούμε, μιλάμε για συνεργασία με τη Γερμανία. Εσείς έχετε πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογίες, όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια και την αιολική ενέργεια». Μπορεί να είναι όμως και κάτι εν γένει θετικό.

Από κει και πέρα, θέλοντας να συμβάλουμε δημιουργικά στη κουβέντα που γίνεται και στον προβληματισμό που υπάρχει στον κόσμο, μαζέψαμε εδώ όσα σχετικά με το πρόγραμμα links βρήκαμε από το ΥΠΑΝ, τη ΔΕΗ, το ΚΑΠΕ και αλλού, προκειμένου να βοηθήσουμε όσους το ψάχνουν το θέμα και μαζί κι εμάς.

ΥΠΑΝ: Φ/Β στις στέγες
ΚΥΑ «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» ΦΕΚ Β’1079/4-6-2009
Εγκύκλιος φορολογικών θεμάτων ΥΠΟΙΟ
Πολεοδομικά θέματα
ΥΠΑΝ: ερωτήσεις/απαντήσεις για Φ/Β
ΔΕΗ ερωτήσεις/απαντήσεις
ΚΑΠΕ πληροφορίες για Φ/Β συστήματα
ΚΑΠΕ ερωτήσεις/απαντήσεις
ΚΑΠΕ οδηγίες για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις
ΔΕΗ αίτηση
ΔΕΗ πληροφοριακό δελτίο
Ηλεκτρονικό κατάστημα με τα πάντα γύρω από τα ΦΒ για να πάρετε μια άποψη των τιμών αγοράς πάνελ, βάσεων στήριξης, inverters κλπ.
Και τέλος ο πολύ σημαντικός κατάλογος μελετητών-εγκαταστατών ΦΒ συστημάτων του ΚΑΠΕ ανά νομό της Ελλάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου