27 Μαΐ 2010

Κι όμως, κάποιοι συστημικοί μας είχαν προειδοποιήσει... ας θυμηθούμε μια περίπτωση

«…καλείσθε να μετουσιώσετε σε πράξη τα υψηλά ιδεώδη και τις αρχές που το Σύνταγμα έθεσε ως βάση και αποστολή του προεδρικού αξιώματος : την ενότητα του Έθνους και του λαού, την επαγρύπνηση για την ορθή λειτουργία του πολιτεύματος και τη διατήρηση συναινετικού κλίματος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου. Αυτή η ίδια η υπόδειξη και εκλογή σας υπήρξε άλλωστε προϊόν συναίνεσης σύμφωνα και με το πνεύμα του Συντάγματος,…

Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις : Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης.

Η χώρα μας εξάλλου θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά διλήμματα σε πολλούς τομείς : στα εθνικά θέματα δρομολογούνται εξελίξεις που απαιτούν σύμπνοια και νηφαλιότητα, στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα πρέπει να γίνουν τομές και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, η διαπαιδαγώγηση των νέων θα απαιτήσει αναπροσανατολισμούς στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ο ελληνικός πολιτισμός θα πρέπει να ανακτήσει την ιστορική του πρωτοπορία…»

Αποσπάσματα από την προσφώνηση της Προέδρου της Βουλής Ά. Ψαρούδα-Μπενάκη προς το νέο τότε, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και αναγγελία της εκλογής του στις 8 Φλεβάρη του 2005 (από το site της Βουλής).

Και η ‘σύγχυση’ που αυτή προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ, αν και συνεργάτης του ΓΑΠ το θεώρησε δευτερεύουσας σημασίας (από Τα Νέα 9/2/2005):

Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή μια φράση της κ. Μπενάκη, κατά τη γραπτή προσφώνησή της προς το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η οποία μοιράστηκε σε βουλευτές και δημοσιογράφους: «Τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη (λόγω της Συνταγματικής Συνθήκης)». 

Ορισμένοι έσπευδαν να πουν ότι η Πρόεδρος της Βουλής έκανε λάθος εν τη ρύμη του λόγου της. Συνεργάτης της, όμως, διαβεβαίωνε αργότερα πως απλώς μετέφερε η κ. Μπενάκη, στην προσφώνησή της, «αυτούσια φράση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που αναμένεται να ψηφισθεί». Από την άλλη, συνεργάτης του κ. Παπανδρέου δεν απέδιδε σημασία στη συγκεκριμένη φράση λέγοντας: «Σήμερα έχουμε εκλογή Παπούλια, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα».

Και βίντεο των επίμαχων φράσεων:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου