26 Μαΐ 2010

Δύο ειδήσεις από το πρόσφατο ecofin (18/05/2010) που πέρασαν στα ψιλά

Από την πρόσφατη ανακοίνωση τύπου του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ΕΕ (ecofin) στις 18 του Μάη και στις τελευταίες παραγράφους αλιεύσαμε τα παρακάτω 2 θέματα που πέρασαν στα ψιλά, μπρος στον ορυμαγδό ειδήσεων που μας κατακλύζει τους τελευταίους μήνες.

Η πρώτη αναφέρεται στη ανανέωση της παραμονής στο Αφγανιστάν για τρία επιπλέον έτη, αρχής γενομένης από 31 Μάη 2010, της Europol. Η Europol είναι η αστυνομική δύναμη της ΕΕ στο Αφγανιστάν. Βρίσκεται εκεί από τον Μάιο του 2007 με σκοπό την αστυνόμευση και την οργάνωση και εκπαίδευση της ντόπιας αστυνομίας, σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Είναι βασικά ένα παρακλάδι του δυτικού στρατού κατοχής στη χώρα με λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Ενδεικτικά, από το Δεκέμβριο του 2008 έως και τον Μάιο του 2010, μας κόστισε το νταβατζηλίκι 81,4 εκ. ευρώ. Δηλαδή για τα επόμενα 3 χρόνια παραμονής εκεί μπορεί και να κοστίσει επιπλέον 200 εκ. ευρώ για να το παίζουμε τσιράκια των αμερικάνων στην περιοχή.

Η επόμενη είδηση αφορά στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 9,4 εκ. ευρώ. Τσάμπα πράγμα σε εποχή κρίσης. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν 150 επιπλέον θέσεις (75 μόνιμες και 75 προσωρινές) για τις γραμματείες των επιτροπών, της διεύθυνσης σχέσεων με τα εθνικά κοινοβούλια (;) και των πολιτικών ομάδων. Και αν εδώ δημιουργείται, ας πούμε, απασχόληση, το επόμενο σκέλος της τροποποίησης είναι εξοργιστικό. Αφορά ενίσχυση της προσωπικής βοήθειας στα μέλη του ευρωκοινοβουλίου, ύψους 8,8 εκ. ευρώ. Μα τόσο ανάγκη έχουν πια αυτοί οι ευρωβουλευτές που θα έλεγε κι ο Πανούσης; Αν τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου είναι 736, τότε τους αντιστοιχεί σε αυτούς και το παρεάκι του καθενός που κάνει διακοπές εκεί, σε 12.000 ευρώ επιπλέον το χρόνο.

Καθόλου άσχημα τα παραπάνω, αν αναλογιστούμε πως είμαστε σε εποχή κρίσης και το βασικό μέλημα του ecofin της 18 του Μάη ήταν πως θα επιβάλει την σκληρότερη λιτότητα στους ευρωπαίους ever. Για τους ευρωκηφίνες και τα ιμπεριαλιστικά τους όμως σχέδια, μοιράζουν χρήμα αφειδώς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου