28 Ιουν 2010

Ιδιωτική παιδεία, κολέγια, αξιοκρατία και πράσινα άλογα

Διάτρητες εξετάσεις στο Κολλέγιο Αθηνών είναι ο τίτλος θέματος της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και αναφέρεται σε καταγγελίες που έχει η εφημερίδα για τις εξετάσεις του γνωστού και μη εξαιρετέου Internationale Baccalaureat (Ι.Β.), στο γνωστό και ιδιωτικό σχολείο των Αθηνών, όπου φοιτούν τα βλαστάρια ‘καλών οικογενειών’ της ελληνικής άρχουσας τάξης. Όχι πως δεν υποπτευόμαστε ή δε γνωρίζουμε τι γίνεται και τι παίζεται σε αυτά τα ‘καλά’ σχολειά των Β.Π. και της μεγαλοαστικής τάξης, αλλά γουστάρουμε να ακούμε και να διαβάζουμε τα ξεκατινιάσματα και τα ξεβρακώματα των υμνητών της καλής και αξιοκρατικής ιδιωτικής παιδείας σε αντιδιαστολή με το κακό δημόσιο σχολείο.

Λίγες μέρες πριν, κι ενώ οι ανακρίσεις για την περσινή εξαγορά θεμάτων έχουν ολοκληρωθεί και 21 άτομα παραπέμπονται σε δίκη στις 16 Δεκεμβρίου, στο Ε' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, σε ένα πολύ γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας συμβαίνουν απίστευτα περιστατικά. Η καταγγελία που έχει στην διάθεσή της η «Κ.Ε.» μιλάει για θέματα που ανοίχτηκαν πριν τις εξετάσεις του Ι.Β.1 στις αρχές Ιουνίου, που γίνονται εσωτερικά σε κάθε σχολείο. Πρόκειται για το Κολλέγιο Ψυχικού, το πρώτο ιδιωτικό που ενσωμάτωσε στη λειτουργία του πρόγραμμα Ι.Β., πριν από 15 χρόνια. Σήμερα, έχει το μεγαλύτερο Ι.Β. στην Ευρώπη με πάνω από 250 μαθητές.

Και συνεχίζει το άρθρο, εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη:

Οι εξετάσεις του Ι.Β.1 (τάξη αντίστοιχη με αυτή της β' λυκείου) γίνονται σε κάθε σχολείο με σύστημα προσομοίωσης των εξετάσεων που διοργανώνει ο ΙΒΟ (κεντρικός οργανισμός του Ι.Β.) για τις εξετάσεις του Ι.Β.2 που είναι οι τελικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις του Ι.Β.1 αντιστοιχούν με τις προαγωγικές της β' λυκείου. Τα αποτελέσματα στο Ι.Β.1 επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόβλεψη, την οποία δίνουν οι καθηγητές στα πανεπιστήμια ήδη από τον Οκτώβριο για τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν οι μαθητές τους. Με βάση αυτήν τη βαθμολογία, αποφασίζουν τα πανεπιστήμια ποιους θα δεχτούν.

Προς τι όμως όλη αυτή η φασαρία με αυτό το Baccalaureat; Σύμφωνα με την εφημερίδα:

Αυτές οι εξετάσεις είναι καθοριστικής σημασίας κυρίως για τους μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Στο Ι.Β. 1 φοιτούν σήμερα παιδιά πολλών γνωστών οικογενειών όπως των επιχειρηματιών (Παπαλεξόπουλου, Δουράμπεη, Σαράντη, Μαρτιγοπούλου, Ψάλτη, Βασιλιά, Καλλιτσάντζη, Βαράγκη, Θεοχαράκη), των δημοσιογράφων (Κούλογλου, Τρέμη, Νικολοπούλου) και η κόρη του προέδρου του δ.σ. του Κολλεγίου, Αλ. Σαμαρά.

Στη συνέχεια του άρθρο της Κ.Ε., ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας. Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος. Διαβάστε σεις, να περάσετε σε ένα ΑΕΙ-ΤΕΙ, να πάρετε ένα υποβαθμισμένο πτυχίο και να γίνετε υπάλληλοι των 700€ (ή μάλλον των 600€ τώρα), αυτών που αγοράζουν ‘παιδεία’ και ‘πτυχία με πρεστίζ’ με τα λεφτά του μπαμπά (και της μαμάς).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου