27 Οκτ 2010

Νέοι εργαζόμενοι-καρπαζοεισπράκτορες, με διάθεση για πολύ δουλειά και λίγα λεφτά

«Θα προσλάβουμε νέους, 30-35 χρονών, που θα έχουν διάθεση, θα θέλουν να μάθουν, θα δουλεύουν και 15 ώρες τη μέρα με ελάχιστα χρήματα, ή και χωρίς χρήματα και θα ανέχονται να φάνε και καμιά φάπα...».

Αυτό, μέσες άκρες, είναι το “όραμα” της κυβέρνησης και της κυρίαρχης τάξης που εκπροσωπεί, για τους νέους και όχι μόνο, εργαζόμενους. Έτσι ήτανε από χρόνια. Απλώς τώρα δεν έχουν ενδοιασμό και κανέναν ηθικό φραγμό να το δηλώνουν καθαρά και ξεδιάντροπα, μέσα στα μούτρα μας. Όπως ακριβώς έκανε ο τύπος της φωτογραφίας, Σέργος Λαμπρόπουλος – Γ.Γ. Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων το Υπουργείου Υποδομών, στις 2/10/2010 στο Ηράκλειο Κρήτης, σε κοινή συνεδρίαση των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης με θέμα την υπό σύσταση εταιρεία «Αναπτυξιακές Δομές ΚΡΗΤΗ Α.Ε.». Δεν έμεινε όμως μόνο σ’ αυτά ο γ.γ. Το πήγε παρακάτω, λέγοντας ότι αυτά τα διδάσκει και ως καθηγητής Πολυτεχνείου στους φοιτητές του, γιατί μόνο έτσι θα πάνε μπροστά! Είναι βλέπεις και ακαδημαϊκός ο κυρ-γενικός και έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε νέους και να δημιουργεί φτηνούς και υποταγμένους εργάτες-μηχανικούς.

Το θέμα “έπαιξε” στον Ριζοσπάστη της 21/10/2010, μεταφέροντας την καταγγελία της ΔΑΣ ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και σε Κρητικά μέσα που μετέφεραν την αντίστοιχη καταγγελία των Δ.Σ. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης της 8ης Οκτωβρίου. Υπήρξε και μία καταγγελία της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ, η οποία γνωστοποιούσε την παραπάνω καταγγελία των πρωτοβάθμιων ενώσεων Κρήτης στον υπουργό (Ρέππας), στις 19/10/2010. Μέχρις εκεί έφτασε η κάλυψη του θέματος, απ’ όσο μπόρεσα να βρω.

Στη συνεδρίαση αυτή, δεν παρέλειψε την επίθεση με συκοφαντίες και γενικεύσεις κατά των δημοσίων υπαλλήλων, στο πνεύμα Πάγκαλου. Προφανώς αυτός ήταν ο βασικός σκοπός του, προκειμένου να αιτιολογήσει τις διάφορες ανώνυμες εταιρίες και ανεξάρτητες αρχές που ετοιμάζουν για τα δημόσια έργα, με «μικρό πυρήνα δημοσίων υπαλλήλων και πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες που θα ελέγχουν τα έργα προσυμβατικά αλλά και κατά την παράδοση». Πάνω σ’ αυτά άλλωστε επικεντρώνονται και οι καταγγελίες των Κρητικών μηχανικών.

Δυστυχώς όμως οι πρωτοβάθμιες ενώσεις και η ομοσπονδία τους, εστιάζουν τις καταγγελίες τους στο πρόσωπο του Λαμπρόπουλου και στη συμπεριφορά του. Όμως ο Λαμπρόπουλος και ο κάθε Λαμπρόπουλος, δεν κάνει προσωπική πολιτική. Ούτε είναι ζήτημα κακής συμπεριφοράς και έκφρασης. Αν ίσχυαν αυτά, θα τον είχε στείλει ο ίδιος ο Ρέππας, σπίτι του. Αντιθέτως, τον έστειλε στην Κρήτη για να εξαγγείλει με τον πιο επίσημο και άμεσο τρόπο τις κυβερνητικές επιλογές για τα δημόσια έργα και το τι μέλλει γενέσθαι με τους μηχανικούς του δημοσίου, παλιούς και νέους.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει και ο Ριζοσπάστης: «Τα όσα είπε αποκαλύπτουν πλήρως τους κυβερνητικούς στόχους. Την υποβάθμιση και τελικά τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών στις οποίες θα έπρεπε να ανατίθενται αυτά τα έργα, αλλά κυρίως η εκτέλεση των οποιοδήποτε δημόσιων έργων και υπηρεσιών με πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στόχους που επιβάλλουν τη δημιουργία στρατιών εργαζομένων «της φάπας». Φθηνούς και υποταγμένους!»

Άλλη μια κατηγορία μικροαστών “πέφτει”. Ή μήπως “έπεσε” κιόλας, απλώς δεν το έχουν πάρει χαμπάρι;

Το link από το υπουργείο με το βιογραφικό του γενικού, μπήκε για να δείξει την άμεση σχέση των ελληνικών και ευρωπαϊκών οργάνων χάραξης και άσκησης πολιτικής στα δημόσια έργα, με τις τεχνικές εταιρίες που υλοποιούν αυτά τα έργα. Όλη του η καριέρα είναι μία συνεχείς μεταπήδηση από τη μία θέση ευθύνης στην άλλη, από τον κρατικό στον ιδιωτικό τομέα και τούμπαλιν. Δεν είναι λοιπόν τυχαίος και σίγουρα δεν είναι τυχαία αυτά που λέει και κάνει, αυτός και ο κάθε όμοιός του. Απλώς εμείς μπερδευόμαστε επειδή τυχαίνει με κάποιους από αυτούς, να έχουμε κάποια κοινά επιφανειακά χαρακτηριστικά (π.χ. ίδια χώρα κατοικίας, ίδιες σπουδές, ίδιο κλαμπάκι για ποτάκι κ.λπ.), νομίζουμε πως είμαστε όμοιοι και έχουμε τα ίδια συμφέροντα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου