26 Φεβ 2011

Αυτά ‘παθαίνει’ όποιος μαθαίνει ιστορία από τον ΣΚΑΪ

Δεν αναφέρομαι στο χιλιοτραγουδησμένο και χιλιοπονεμένο ‘1821’, το ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει το τελευταίο διάστημα, αλλά σε μια άλλη σειρά δραματοποιημένων γεγονότων, φαινομενικά ανώδυνη. Μιλώ για τη σειρά BATTLES BC του History Channel και το επεισόδιο που πρόβαλε χθες, για πολλοστή φορά ο ΣΚΑΪ, Judgment Day at Marathon. Μία σειρά που ακολουθεί το πνεύμα και την αισθητική του χολυγουντιανού ‘300’, με τα this is Sparta και τις λοιπές αρλουμπολογίες. Διανθισμένη με κάποια επίφαση επιστημοσύνης, καθώς διάφοροι ιστορικοί και ειδικοί επεξηγούν ζητήματα τακτικής και στρατηγικής αρχαίων μαχών και εκστρατειών. Κατάλληλη για τους απανταχού ουγκ-ουγκ εθνικιστές μεν, ακατάλληλη για την ιστορία δε.

Έτσι λοιπόν κι εγώ χθες το βράδι, όπου το πέτυχα στο ζάπινγκ λίγο προς το τέλος, στο κομμάτι του aftermath της μάχης, έμαθα πως ενώ η μάχη του Μαραθώνα έγινε το 490 π.χ. (τον περασμένο Σεπτέμβρη γιορτάστηκε και η επέτειος των 2.500 χρόνων, αν δε σφάλω), η επόμενη περσική εκστρατεία εναντίων των ελληνικών πόλεων με τον Ξέρξη επικεφαλής, γιο του Δαρείου, πραγματοποιήθηκε 40 χρόνια μετά!!!

Ναι ακριβώς. Η γνωστή μας μάχη των Θερμοπυλών έγινε, κατά το History Channel και τον ΣΚΑΪ, το 450 π.χ.!!!

Προφανώς οι 300 Σπαρτιάτες θα είχαν για αρχηγό τους τον γιο ή μάλλον τον εγγονό του γνωστού μας Λεωνίδα…

Καλά να πάθω κι εγώ και όσοι παρακολουθούν άκριτα τέτοιες αστειότητες.

Το επίμαχο σημείο είναι από το 41:40 και μετά του παρακάτω βίντεο. Δυστυχώς δεν είχα χρόνο να το απομονώσω, είναι ολόκληρο το επεισόδιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου