7 Μαρ 2011

Οι ναζί για τον ΕΔΕΣ και μια περίεργη αλλαξοκολιά με τους Άγγλους


Απόσπασμα από την ταινία του Φώτου Λαμπρινού «Άρης Βελουχιώτης – Το Δίλημμα», 1981

Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από εκθέσεις των ναζί στην Ελλάδα, για το ίδιο θέμα και απ’ τη δικιά τους οπτική, πάντα. Παρμένα απ’ το περί αλλοτρίωσης : δοσολογία, μέτρα και αντενδείξεις και προερχόμενα απ’ το βιβλίο: Οι ναζί για την εθνική αντίσταση στην Ελλάδα. Εκδόσεις Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 (Ε.Δ.Ι.Α.). Οι εκθέσεις είναι διαθέσιμες εδώ.

Ή ίδρυση των ταγμάτων ασφαλείας (τσολιάδων), η συγκρότηση ελληνικών εθελοντικών τμημάτων μονάδων στρατιωτικής αυτοάμυνας και η συνεργασία του ΕΔΕΣ Αθηνών με τις γερμανικές υπηρεσίες αποδείχνουν ότι προς το παρόν κατέστη εδώ συνείδηση, ότι μοναδικός παράγοντας κατά τού κομμουνιστικού κινδύνου είναι ο γερμανικός στρατός.
31-3-1944, 2η έκθεση, σ.23

Οι εθνικιστικοί κύκλοι έχουν πλήρη συνείδηση της σοβαρότητας της καταστάσεως, η οποία θ’ ανακύψει από τις αναπόφευκτες μελλοντικές συγκρούσεις με τους κομμουνιστές. Ο αγώνας για την κατάκτηση της Αθήνας προετοιμάζεται και μέσα στη δική τους παράταξη. Πιστεύεται γενικά ότι τα τάγματα ασφαλείας των τσολιάδων, ενωμένα με τις εθνικιστικές αντάρτικες δυνάμεις, θα κατορθώσουν να εξουδετερώσουν την κομμουνιστική τρομοκρατία. Βαθμιαία σχηματίζεται ένα εθνικό μέτωπα άμυνας.
1-5-1944, 3η έκθεση , σ.35

Στη Δυτική Ελλάδα η συνεχιζόμενη ανακωχή μεταξύ ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, δεν είχε σαν αποτέλεσμα και την εξασθένιση των θέσεων τους. Απ’ το τέλος Μάρτη διεξαχθήκαν σκληρές μάχες κι απ’ τις δυο μεριές κυρίως στην περιοχή της Άρτας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η ηγεσία του ΕΔΕΣ έχει ετοιμάσει σχέδιο για νέο αγώνα εναντίον του ΕΛΑΣ τον οποίο θ’ αρχίσει σε δοσμένη στιγμή. Εν τω μεταξύ ο Ζέρβας ακολουθώντας γραμμή ουδετερότητας απέναντι στις γερμανικές δυνάμεις…
1-5-1944, 3η έκθεση σ.37

Στη Δυτική Ελλάδα, οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ είναι παρατεταγμένες κι έτοιμες για μάχη εναντίον των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στο μέτωπο του Αράχθου, ενώ εξακολουθούν να τηρούν ουδέτερη στάση έναντι των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
25-5-1944, 4η έκθεση σ.48

Ό Ζέρβας ακολουθεί μια διπλή πολιτική: ουδετερότητα έναντι του γερμανικού στρατού απ’ τη μια πλευρά, κι απόλυτα φιλική συνεργασία με τους Άγγλους απ’ την άλλη.
25-5-1944, 4η έκθεση σ.54

Στη Δυτική Ελλάδα ο Ζέρβας συνεχίζει σταθερά να κρατάει ουδέτερη στάση απέναντι στους Γερμανούς.
25-6-1944, 5η έκθεση σ.60

Οι σύμμαχοι πέτυχαν να πείσουν το Ζέρβα να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα ουδέτερη στάση του έναντι των Γερμανών. Η πολιτική τοποθέτηση του κινήματος του ΕΔΕΣ είναι τώρα πια ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της εξόριστης κυβερνήσεως Παπανδρέου. Η Αγγλία, μετά απ’ αυτό, διαθέτει τώρα στον ελληνικό χώρο μια φιλική μερίδα ακόμα η όποια συνέχεια αυξάνει σε όγκο.
28-8-1944, 7η έκθεση σ.82

Το τέλος των γερμανικών εκθέσεων ακολουθεί και μία συνέντευξη του Άλμπερτ Σπέερ, υπουργό του Χίτλερ, ο οποίος κάνει λόγο για μια περίεργη, μυστική συμφωνία Άγγλων – Γερμανών στο τέλος της κατοχής περί εκκενώσεως της Ελλάδας από τα Γερμανικά στρατεύματα, χωρίς Αγγλική παρενόχληση. Άθικτα δηλαδή και ενώ ο πόλεμος στην Ευρώπη, τον Οκτώβριο του ’44, συνεχιζόταν.

Τέλος, η άποψη του Χάγκεν Φλάισερ για τις σχέσεις των Γερμανών με τον ΕΔΕΣ του Ζέρβα, στην εικόνα που ακολουθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου