9 Μαρ 2011

Μας θεωρούν εντελώς ηλίθιους οι τράπεζες και τα παπαγαλάκια

Δεν εξηγούνται αλλιώς όλα αυτά τα ασυνάρτητα και αντιφατικά που ακούμε καθημερινά απ’ αυτούς.

Προχθές ο οίκος Moody’s υποβάθμισε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 3 βαθμίδες στην κλίμακα μέτρησής της. Σήμερα μάθαμε πως υποβάθμισε κατ’ αντίστοιχο τρόπο και την πιστοληπτική ικανότητα 6 ελληνικών τραπεζών (Εθνική, EFG Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ATEbank και Attica Bank), οι οποίες προφανώς, συνδέονται στενά με τα ήδη υποβαθμισμένα κρατικά ελληνικά ομόλογα και τα οποία δίνουν ‘σκοτωμένα’ στην ΕκΤ για άντληση ρευστότητας.

Διαβάζω λοιπόν σήμερα στα Νέα: Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι αρνητικές προοπτικές οφείλονται στην αντίστοιχη πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος, αλλά και στην αναθεώρηση της οικονομικής ισχύς κάποιων τραπεζών, η ρευστότητα των οποίων πιέζεται και οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Το ελληνικό χρέος είναι προβληματικό, εσύ έχεις μπόλικο απ’ αυτό το πρόβλημα στα χέρια σου, άρα όταν αυτό (το χρέος) πάει κατά διαόλου, τότε πας κι εσύ από κοντά. Λογικός νομίζω ο συνειρμός, από το Α και αφού ισχύει το Β, περνάς στο Γ.

Έλα όμως που το λογικό βγαίνει παράλογο στην αμέσως επόμενη παράγραφο του δημοσιεύματος: Τραπεζικά στελέχη καθησυχάζουν (κλασική περίπτωση παπαγαλισμού) για τις επιπτώσεις της υποβάθμισης της Moody’s ξεκαθαρίζοντας πως οι απώλειες από τις καλυμμένες ομολογίες των τραπεζών θα αντισταθμισθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει το νέο πακέτο εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 30 δισ. ευρώ. Τα ίδια στελέχη αποσαφηνίζουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αποδέχεται κανονικά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ανεξάρτητα από την αξιολόγηση τους.

Δηλαδή τα σκουπίδια μας (ομόλογα), τα καλύπτουμε με επιπλέον σκουπίδια (εγγυήσεις) του ίδιου εκδότη (ελληνικό δημόσιο) και αντλούμε ρευστότητα με αυτά όσο-όσο από τον αρχινταβατζή (ΕκΤ) και για όσο τραβάει η μηχανή. Όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, στέλνουμε το λογαριασμό στον εγγυητή (ελληνικό δημόσιο) ο οποίος θα το εγγράψει σα δημόσιο χρέος πλέον. Εις υγεία των κοροΐδων, ελλήνων φορολογούμενων δηλαδή. Προφανώς και δεν μας νοιάζει αν το μαγαζί μας βαρέσει κανόνι, εξαγοραστεί από ξένους μεγαλοκαρχαρίες κοψοχρονιά ή κρατικοποιηθεί αναγκαστικά. Αρκεί να έχουμε διασφαλίσει το προσωπικό μας χαρτοφυλάκιο. Και που ξέρεις, κάποια από τα φιλέτα της εκποιούμενης δημόσιας περιουσίας μπορεί να τσιμπήσουμε, εμφανιζόμενοι ως επενδυτές και πατριώτες.

Ωραία μπίζνα για μεγαλομετόχους και golden boys, και προπαντός νόμιμη. Αλλά κι αυτός που την καθιστά νόμιμη, κάποιο όφελος θα έχει…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου