2 Ιουν 2011

Άρχισαν τα όργανα ή μήπως εμείς φορούσαμε ωτασπίδες τόσο καιρό;

Τρία κειμενάκια, τρία στιγμιότυπα των ημερών που έφυγαν και δεν πρέπει να περάσουν έτσι. Το ένα αφορά κάποιους ‘πνευματικούς ταγούς’ της χώρας, που επιτέλους μίλησαν (που να μην έσωναν). Το δεύτερο μια δημοσκόπηση του Ψυχάρη (Βήμα ντε!) με ένα τόσο δα ‘πονηρούλι’ ερωτηματάκι και το τρίτο, μια (μάλλον ανεπιβεβαίωτη) είδηση από το DefenceNet. Άσχετα φαινομενικά, αλλά συνδυαζόμενα μεταξύ τους, εμένα προσωπικά μου φέρνουν στο νου τη φωτογραφία στο τέλος της ανάρτησης…

Το πρώτο είναι ένα κείμενο ακαδημαϊκών, επιστημόνων, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, κοινώς πνευματικών ανθρώπων της χώρας, που απευθύνεται στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Το παραθέτω όπως το διάβασα από το Radical Desire, μαζί με τις εύστοχες υπογραμμίσεις του:

Απολογούμαι για τον βομβαρδισμό των αναγνωστών με αναρτήσεις, αλλά τα πράγματα τρέχουν πια με μεγάλη ταχύτητα. Διαβάστε πολύ προσεκτικά τα υπογραμμισμένα και εξίσου προσεκτικά την λίστα όσων υπογράφουν το παρακάτω.

Τολμήστε! Θέλουμε να εκφράσουμε με τον πιο σαφή τρόπο την αγωνία μας για τη δραματική κατάσταση του τόπου. Η ισότιμη ένταξή μας στην Ευρώπη, αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας ως σύγχρονης προηγμένης χώρας, αλλά και οι σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, απειλούνται σήμερα σοβαρά. Ως υπεύθυνοι πολίτες νοιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε, καθώς οι φωνές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο, κρύβοντας από τους περισσότερους Έλληνες τη σοβαρότητα της κατάστασης και προτείνοντας λύσεις καταστροφικές, ανεδαφικές ή εξωπραγματικές σε στιγμή κρίσης.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε όποια θέση και αν βρίσκονται: στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τον αρχηγό και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Τους καλούμε όλους να αλλάξουν νοοτροπία, να παραμερίσουν τις ιδιοτέλειες, τις προσχηματικές αντιμαχίες, εσωκομματικές και εξωκομματικές, τους υπολογισμούς, τους συμψηφισμούς, καθώς και τις αγκυλωμένες στο παρελθόν ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις και να αναλάβουν επιτέλους στο ακέραιο τις ευθύνες τους. Τους ζητούμε να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους έλληνες πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, για τον αγώνα και τις θυσίες που απαιτεί η σωτηρία και η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της, και να εργαστούν σκληρά και συστηματικά για τη νέα στροφή.

Ο τόπος χρειάζεται μια ηγεσία ευθύνης και εθνικής ανασυγκρότησης που, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα κάνει τα απαραίτητα για τη σωτηρία. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και μόνο συντονισμένες ενέργειες, βασισμένες σε ένα νέο πνεύμα ομοψυχίας μπορούν να αποτρέψουν πλέον την καταστροφή. Όσοι αγνοούν προκλητικά τα σημεία των καιρών και, επιδεικνύοντας ασυγχώρητη ιδιοτέλεια, επιμένουν να επενδύουν στην κατάρρευση με οδηγό το δικό τους προσωπικό ή κομματικό συμφέρον, θα χρεωθούν στο ακέραιο την καταστροφή της χώρας. Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούμε, αν αυτοί που εκπροσωπούν τον λαό και παίρνουν τις αποφάσεις για λογαριασμό του, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είτε σε άλλους συλλογικούς φορείς ή όργανα, τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους.

Οι κατακτήσεις της σημερινής Ελλάδας στηρίχθηκαν σε κόπους και θυσίες γενεών. Δεν έχουμε δικαίωμα, πολιτικοί και πολίτες, να τις εγκαταλείψουμε ούτε να αφήσουμε κανέναν να τις καταστρέψει. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον και τα όνειρα των νέων και των επερχόμενων γενεών».

Το κείμενο υπογράφουν, από τα γράμματα και τις τέχνες: Θανάσης Βαλτινός, Κική Δημουλά, Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Μένης Κουμανταρέας, Γιάννης Κουνέλης, Πέτρος Μάρκαρης, Τάσος Μπουλμέτης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέκος Φασιανός.

Από την ακαδημαϊκή - επιστημονική κοινότητα: Νίκος Αλιβιζάτος, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Αγγελος Δεληβοριάς, Γιώργος Δερτιλής, Αρίστος Δοξιάδης, Ορέστης Καλογήρου, Στάθης Καλύβας, Βάσω Κιντή, Ανδρέας Κούρκουλας, Νίκος Μουζέλης!!!!!!, Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Γιώργος Παγουλάτος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παύλος Σούρλας, Σταύρος Τσακυράκης, Χαρίδημος Τσούκας.

Πηγή: daily news 24

Το δεύτερο κείμενο είναι του Γαλαξιάρχη και αναφέρεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Καπα-Research για το Βήμα

Από τη Βλάχου και το Λαμπράκη, στον Αλαφούζο και τον Ψυχάρη. Τα έντυπα της "αστικής δημοκρατίας" στην Ελλάδα δύσκολα καταφέρνουν να κρύψουν τον κρυφό τους έρωτα για τις εκτροπές και την ολιγαρχία. Ενίοτε τον προβάλουν και με χαρά.

Σήμερα λοιπόν το Βήμα του κυρίου Ψυχάρη -και με την επιστημονική υποστήριξη της Καπα Research- μας αποκαλύπτει ότι πάνω από τους μισούς Έλληνες θέλουν από λιγότερη έως και καθόλου δημοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, σε μία ακόμη από τις δημοσκοπήσεις του συρμού που κυκλοφορούν στις φυλλάδες κατά δεκάδες τον τελευταίο καιρό, ετέθη το ερώτημα: "Ποιον τύπο διακυβέρνησης έχει ανάγκη η χώρα για να αντιμετωπίσει την κρίση;". Κι εκεί αρχίζουν τα βιολιά (σ.σ. ακόμη είναι νωρίς για χουντικά κλαρίνα, αν και ο Ιούλιος δεν είναι μακριά).

1. Οι ερευνητές της Κάπα Research κάτω από την εύπεπτη λέξη "διακυβέρνηση" επιχείρησαν να κρύψουν το γεγονός ότι το ερώτημα αφορά ξεκάθαρα στο πολίτευμα.

2. Οι τρεις επιλογές που δίδονται στους ερωτώμενους περιλαμβάνουν το παρόν πολίτευμα και δύο εκδοχές εκτροπής προς την ολιγαρχία και την απολυταρχία. Κανένα ενδεχόμενο αμεσότερης δημοκρατίας, παρά μόνο εκτροπής ή ολικής κατάργησης της δημοκρατίας.

3. Τόσο η δεύτερη επιλογή (επιτροπή τεχνοκρατών) όσο και η τρίτη (πρωθυπουργική μοναρχία) προβάλλονται συστηματικά τους τελευταίους μήνες, ως λύσεις για το "πρόβλημα" του πολιτικού κόστους.

Τι μας λέει λοιπόν ο κυρ Σταύρος και αφέντης Τσουτσουλομύτης (πάντα με την επιστημονική βοήθεια της Κάπα Research); Ότι το 53% του πληθυσμού μπούχτισε από την πολλή δημοκρατία και πως απάντηση στην οικονομική κρίση θα δώσει ένας πρωθυπουργός αυτοκράτορας ή μία ομάδα τεχνοκρατών που θα καταργήσει την κυβέρνηση. Και δεν θα ήμουν εντελώς διστακτικός να πιστέψω ότι ο τρομοκρατημένος -από τους τυφλούς πολυβολητές Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδο, Πάγκαλο, Δαμανάκη- λαός θα μπορούσε πράγματι να φτάσει στο σημείο να θέλει αφέντη στο σβέρκο του. Αλλά αυτή η ύποπτη έλλειψη επιλογής για άμεση δημοκρατία ή έστω για εκλογή σώματος εκτάκτου ανάγκης, όπως και να το κάνουμε, κάτι λέει.

Οι γεροντοέρωτες των αστών με κάθε μορφή ολιγαρχίας δεν έχουν καταντήσει απλώς κλισέ, αλλά έχουν ξεπεράσει και κάθε όριο κακής αισθητικής. Και η χιλοειπωμένη ρετσέτα περί σταλινισμού από τους τιμητές της "αστικής δημοκρατίας" συνεχίζει να πλασάρεται ως αποστομωτική απάντηση... δια πάσα νόσο και πάσα μαλακία.

Υ.Γ. Στην ίδια έρευνα το 62% των ερωτώμενων διαφωνούν με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της τρόικας και ταυτόχρονα το 53% θεωρούν θετικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από τον οικονομικό έλεγχο της τρόικας! Αν κάτι μαθαίνουμε από την Κάπα Research με σιγουριά είναι ότι η σχιζοειδής διαταραχή είναι πολύ συνηθισμένη στον ελληνικό πληθυσμό.

Και τα βιολιά (ή μήπως κλαρίνα;), σχηματοποιημένα:



Μια είδηση που έρχεται να επιβεβαιώσει έναν φίλο μου κυνηγό, ο οποίος υποστηρίζει πως απαγορεύσανε τα ραβδωτά κυνηγετικά όπλα κάποτε (δε θυμάμαι ακριβώς πότε) για τον ίδιο λόγο.

Την αφαίρεση του οπλισμού των Μονάδων Εθνοφυλακής της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε η κυβέρνηση και ήδη το μέτρο εφαρμόζεται με την ειδοποίηση των εθνοφυλάκων να επιστρέψουν άμεσα τα όπλα τους. Είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που αφαιρείται από την Εθνοφυλακή ο οπλισμός της σε αυτές τις περιοχές που συνορεύουν με την Αλβανία και τα Σκόπια και ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για επικείμενη δραστηριοποίηση μονάδων του UCC, ειδικά στην δυτική Μακεδονία.

Η αφαίρεση του οπλισμού γίνεται εξαιρετικά εσπευσμένα και χαρακτηριστικό είναι ότι δεν παραδίδονται τα πυρομαχικά (που θα απαιτούσαν προετοιμασία υποδοχής και ειδικές συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης, αλλά μόνο τα όπλα των Εθνοφυλάκων.

Ήδη οι τοπικές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές επιδίδουν σημειώματα ή επικοινωνούν απ'ευθείας με τους Εθνοφύλακες και τους καλούν να επιστρέψουν άμεσα τα όπλα που τους είχε εμπιστευθεί το κράτος για να υπεραπίσουν το πάτριο έδαφος ως τελευταία γραμμή άμυνας ή για την οργάνωση αντάρτικων μονάδων στα μετόπισθεν. Πολύ πρόσφατα στην δεκαετία του '90 είχαν οργανωθεί κοινές περιπολίες Εθνοφυλάκων με μονάδες του Ε.Σ. για να αποτρεπεί η μαζική είσοδος συμμοριών από την γειτονική Αλβανία.

Η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται ότι συνδέεται με τους φόβους που υπάαρχουν για ανεξέλεγκτες ταραχές σε ολόκληρη την χώρα με αφορμή την οικονομική κρίση, ακόμα και σχεδίων εκτροπής.

Χαρακτηριστική είναι η θέση που εξέφρασε στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Γιώργος παπανδρέου στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Παρασκευή. Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά σύμφωνε με πληφορίες του defencenet.gr: "Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και αυτό διαβρώνει τα πάντα. Κανείς δεν πιστεύει τίποτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καταλαβαίνετε ότι ψάχνει για σωτήρες, πηγαίνει στη βία" .

Το defencenet.gr έχει απευθύνει ερώτημα στο υπουργείο για τους λόγους αφαίρεσης του οπλισμού και αναμένει απάντηση.

Ποιους θυμήθηκα διαβάζοντας όλα τα παραπάνω και όχι μόνο;

Εκδοχή 1

Εκδοχή 2

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου